Решение по дело №388/2019 на Районен съд - Провадия

Номер на акта: 59
Дата: 20 юли 2020 г. (в сила от 12 август 2020 г.)
Съдия: Катя Ганева Савова
Дело: 20193130200388
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ ………/ ……….., гр. Провадия

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

         Провадийският районен съд ІV-ти наказателен състав, на петнадесети юли две хиляди и двадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: Катя Савова

 

 

при секретаря Мариана Ангелова, като разгледа докладваното от съдия Савова АНД № 388 по описа за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод жалбата на И.Т.Х. ЕГН ********** с адрес ***, против НП № 6953/09.09.2019 г. на началник отдел в Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" в Агенция "Пътна инфраструктура" – гр. София, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 26, ал. 2, т. 1, б. "а" от Закона за пътищата (ЗП) и на основание чл. 53, ал. 1 от ЗП е наложено административно наказание глоба в размер от 2500 лева. С жалбата се моли за отмяна на атакуваното НП.

В съдебно заседание жалбоподателят редовно призован не се явява и не се представлява.

Наказващият орган, редовно уведомен, изпраща представител, който моли обжалваното НП да бъде потвърдено.

Жалбата е процесуално допустима, като съдът приема, че производството е редовно образувано. Разгледана по същество се явява неоснователна.

След преценка на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

Производството е започнало със съставянето на акт за установяване на административно нарушение за това, че на 11.08.2019 г. в 15.10 часа, на път ІІІ-208, км.0 в с. В. в посока гр.Нови пазар-с.В. жалбоподателят е управлявал и осъществявал движение на съчленено пътно превозно средство (ППС) с 5 оси- МПС с две оси марка „*** и полуремарке с три оси с рег. ***. В процеса на проверката с помощта на технически средства – електронна везна – надлежно калибрована, Ф.М.П. в присъствието на свидетелят Й.И.Ц. измерил общото тегло на управляваното от жалбоподателя ППС. Било установено, че са надвишени нормите, определени в Наредбата № 11 от 2001 година на МРРБ за движение на извънгабаритни и/или тежки ППС както следва: измереното натоварване на задвижваща (2-ра) единична ос на ППС е 13, 150 т. при допустими 11, 500 т. и при измерено разстояние между осите 1, 32 м., сумата от натоварването на ос на полуремаркето е 28, 050 т. при допустими 24, 000 т.

Актът бил съставен за нарушение на  чл. 26, ал. 2, т. 1 б. "а" от ЗП. След съставянето му бил връчен на жалбоподателя за запознаване и последният го подписал, без възражения.

Въз основа на така съставения акт впоследствие било издадено и обжалваното наказателно постановление от началник отдел в Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" Агенция "Пътна инфраструктура"– гр. София, с което за нарушение по  чл. 26, ал. 2, т. 1 б. "а" от ЗП и на основание чл. 53, ал. 1 от ЗП на жалбоподателя е било наложено административно наказание глоба в размер на 2500 лева.

От правна страна съдът приема следното:

Актът и наказателното постановление са издадени от компетентни лица, съгласно приложените заповеди.

В случая безспорно е било установено с годно техническо средство– посочената електронна везна, че общото тегло на тежкото и извънгабаритното ППС, управлявано от жалбоподателя към момента на проверката е било с превишени норми на натовареност. Приложени са и доказателства за надлежното калиброване на електронната везна.

Съгласно разпоредбата на  чл. 26, ал. 2, т. 1 б. "а" от ЗП за дейности от специалното ползване на пътищата без разрешение се забраняват в обхвата на пътя и ограничителната строителна линия движението на извънгабаритни и тежки ППС по смисъла на Наредба № 11/2001 г. на МРРБ.

В случая жалбоподателят като водач на посоченото ППС е могъл да предвиди, че общата маса на същото може и да надвишава максимално допустимата такава по смисъла на Наредба 11/2001 г. на МРРБ и е бил длъжен да провери този факт (по аргумент на чл. 53, ал. 1, т. 2 от ЗП), от който следва, че задължение на водача е да следи за надвишаването на максимално допустимата маса на управляваното от него ППС, но не го е сторил, поради което е действал при форма на вината "небрежност".

Съгласно чл. 56, ал. 1 от ЗП, вр. чл. 7, ал. 2 от ЗАНН непредпазливите деяния се наказват само в изрично предвидените случаи. В ЗП няма разпоредба, която да освобождава от отговорност лицата, нарушили чл. 26 от същия нормативен акт, когато са действали при форма на вината "непредпазливост".

Предвиди горното налице е извършено нарушение, поради което правилно е ангажирана отговорността на жалбоподателя на основание чл. 53, ал. 1 от ЗП, предвиждаща глоба в размер от 1000 до 5 000 лева за ФЛ, извършили нарушения по чл. 26, ал. 2 от ЗП, каквото е процесното такова.

По отношение на размера на така наложеното наказание на жалбоподателя съдът намира, че този размер може да се намали, тъй като наказващият орган не е съобразил факта че въззивника И.Т.Х. не е извършил друго нарушение от този вид и че от него не са произлезли вредни последици.Поради това съдът намира, че размера на наказанието „Глоба” следва да бъде намален от 2500 лева на 1000 лева, като така определеното наказание по вид и размер адекватно би изпълнило целите на чл.12 от ЗАНН. Въпреки липсата на реални общественоопасни последици за пътната инфраструктура и за безопасността на движението по пътищата, това деяние се явява със завишена степен на обществена опасност и не обуславя приложението на чл. 28 от ЗАНН.

Мотивиран от изложените съображения и на основание чл. 63, ал. 1, предложение второ от ЗАНН, Провадийският районен съд, ІV-ти наказателен състав,

 

 

Р  Е Ш  И:

 

             ИЗМЕНЯВА  Наказателно постановление № 6359/09.09.2019 г. на началник отдел в Дирекция "Анализ на риска и оперативен контрол" в Агенция "Пътна инфраструктура" – гр. София, с което на жалбоподателя И.Т.Х. ЕГН ********** с адрес *** за нарушение на  чл. 26, ал. 2, т. 1 б. "а" от Закона за пътищата (ЗП) и на основание чл. 53, ал. 1 от ЗП е наложено административно наказание "ГЛОБА" в размер  на 2500 лева, като НАМАЛЯВА  размера на наложеното наказание „Глоба” от 2500 / две хиляди и петстотин / лева  на 1000   / хиляда / лева.

 

Решението може да бъде обжалвано с касационна жалба пред Варненския административен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: