Присъда по дело №4815/2020 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 260124
Дата: 5 ноември 2021 г. (в сила от 23 ноември 2021 г.)
Съдия: Николай Симеонов Гемеджиев
Дело: 20202120204815
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 11 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А

 

№260124                                     05.11.2021 година                                 град Бургас

 

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд – Бургас                                                   XХII-ри наказателен състав

На пети ноември                                     две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГЕМЕДЖИЕВ

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                                                           1. Р.Б.

                                                                            2. В.Т.

 

Секретар: Милица Д.

Прокурор: Димитър Г.

като разгледа докладваното от съдията Гемеджиев

НОХ дело № 4815 по описа за 2020 година

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимата К.С.П., ЕГН **********, родена на *** ***, българска гражданка, с постоянен адрес ***, с основно образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЗА ВИНОВНА в това, че:

 1. На 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, противозаконно отнела чуждо моторно превозно средство - лек автомобил „О** А*“, с рег. № А **** АТ, от владението и собственост на Л.И.Л., ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство - счупен е бил десен фар, счупени са предна броня и маска, всичко на стойност 154.00 /сто петдесет и четири/ лева и деянието е извършено в пияно състояние, поради което и на основание чл. 346, ал. 2, т. 1, предл. 1 и т. 2, предл. 1, вр. ал. 1 от НК във вр. с чл. 54 от НК й  НАЛАГА  наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което ОТЛАГА на основание чл. 66, ал.1 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ. 

2. При условията на съвкупност с горецитираното престъпление, на 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, по ул. „Георги Димитров“ до № 25 е управлявала моторно превозно средство - лек автомобил марка „О**“, модел „А*“, с рег. № А ***** АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.22 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен № ARBB0076, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК във вр. с чл. 54 от НК й НАЛАГА  наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което ОТЛАГА на основание чл. 66, ал.1 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ както и наказание „ГЛОБА“ в размер на 200 лв.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 23, ал. 1 от НК едно общо най – тежко наказание измежду наложените по т.1 и т.2 наказания „лишаване от свобода“ за срок от една година, изтърпяването на които е отложено за срок от  три години по реда на чл. 66, ал.1 от НК, а именно  наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което ОТЛАГА на основание чл. 66, ал.1 от НК за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 На основание чл. 23, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА наказанието  ГЛОБА“ в размер на 200 лв. изцяло към определеното общо най – тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за срок от ТРИ ГОДИНИ на основание чл. 66, ал.1 от НК.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал. 3 от НПК подсъдимата К.С.П., ЕГН **********, да заплати направените по делото разноски на досъдебното производство в размер на 581.94 лева в полза на бюджета на ОД на МВР - Бургас по сметка на ОД на МВР - Бургас, както и 50 лв. в полза бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Бургас,  както и 5 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителни листи в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Бургас.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Окръжен съд – Бургас в 15 - дневен срок от днес.

 

 

                                                    СЪДИЯ:

 

       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                       2.

 

 

Вярно с оригинала!

М.Д.           

 

Съдържание на мотивите

 

            Делото е образувано по повод постъпил в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съставен по досъдебно производство №278/2019 г. по описа на 02 РУ – гр.Бургас; пореден №919/2019 г. и вх.№3202/2019 г. по описа на същата прокуратура.

 

Обвинителния акт е съставен против К.С.П., ЕГН **********, родена на *** ***, българска гражданка, с постоянен адрес ***, с основно образование, неомъжена, безработна, неосъждана, с обвинение в извършване на престъпления, както следва:

              1. На 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, противозаконно отнела чуждо моторно превозно средство - лек автомобил „О*** А**“, с рег. № А ****АТ, от владението и собственост на Л.И.Л., ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство - счупен е бил десен фар, счупени са предна броня и маска, всичко на стойност 154.00 лева и деянието е извършено в пияно състояние – престъпление по чл.346, ал.2, т.1, предл.1 и т.2, предл.1, вр. ал.1 НК;

              2. При условията на съвкупност с горецитираното престъпление, на 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, по ул. „Г*** Д****“ до № **** е управлявала моторно превозно средство - лек автомобил марка „О**“, модел „А**“, с рег. № А ****АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.22 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен № ARBB0076 – престъпление по чл.343б, ал.1, вр. чл.23, ал.1 НК.       

              По време на съдебните прения представителят на Районна прокуратура – Бургас поддържа обвинението и пледира за произнасяне на съда по смисъла на чл.54 НК и за налагане на минимални наказания за двете престъпления по обвинението. За престъплението по чл.346, ал.2, т.1, предл.1 и т.2, предл.1, вр. ал.1 НК наказание една година „лишаване от свобода“ с приложение на чл.66, ал.1 НК с изпитателен срок от три  години, а за престъплението по чл.343б, ал.1, вр. чл.23, ал.1 НК - минимално наказание, а именно една година „лишаване от свобода“ с приложение на чл.66, ал.1 НК с изпитателен срок от три  години, както и в минимален размер наказание „глоба“ от 200 лв.

              Защитникът на подсъдимата подкрепи исканията на прокуратурата. Подсъдимата, редовно призована чрез органите на РУ – Камено, не се явява.

 

ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

Подс.П. не е правоспособен водач на МПС и никога не е притежавала свидетелство за правоуправление.

На 23.04.2019 г. св.Л.Л. паркирал личния си автомобил марка „О***" модел „А***" с рег.№ А *****АТ, пред дома на приятелката си, находящ се в гр.Българово, област Бургас, улица „Г*** Д***“ №**. Превозното средство той не заключил, а ключовете му оставил в джоба на предната лява /шофьорска/ врата.

Около полунощ на 24.04.2019 г. подсъдимата, която била употребила по-рано алкохол, преминала покрай автомобила на св.Л.. Понеже автомобила бил отключен тя решила да влезе и да го подкара. В изпълнение на взетото решение тя влязла в колата намерила контактния ключ и привела автомобил в движение. Поради наличния наклон на пътя, автомобила ускорил, а подсъдимата не могла да го овладее, поради което последвал удар между предна дясна част на превозното средство и електрически стълб, разположен срещу №26 на улица „Георги Димитров“ в гр.Българово. От реализираното пътно транспортно произшествие били увредени следните елементи: десен фар, предна броня и предна маска.

Шумът от удара чул св.Л.. Той веднага изтичал навън и видял, че автомобила му липсвал от мястото където първоначално бил паркиран, а се намирал, по-надолу по улицата и подс.П. била на шофьорската седалка. За случилото се св.Л. сигнализирал на телефон 112. Пристигналите на място полицейски служители и свидетели по делото В.С., Х.Т. и С

-J

 

 

 

J

 

I

з

 

 

 
*** Ц., заварили П. в процесния автомобил. За съдействие бил извика и екип на Сектор ПП при ОД на МВР-Бургас. Пристигналия на място полицейски служител и свидетел по делото С.С. изпробвал подсъдимата за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер 7510 с фабричен номер ARBB 0076. Уредът отчел 1.22 на хиляда съдържание на алкохол в издишания от нея въздух.

По надлежния ред, за така установените нарушения на П. били съставени АУАН с бл.454407/24.04.2019 г., АУАН с бл.№ 383702/24.04.2019 г. и АУАН с бл.№ 383701/24.04.2019 г.

При спазване на процедурните правила на подс.П. бил издаден талон за медицинско изследване №0002834 от 24.04.2019г., като при това бил определен срок за явяването и в УМБАЛ-Бургас. Тя получила талона, но отказала да даде кръв за изследване.

Така установена, фактическата обстановка, изложена и в обвинителния акт, не се оспорва от страните по делото.

 

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА:

Съдът изгради установеното от фактическа страна въз основа на събраните по делото доказателства: протоколи за разпит на свидетелите С.С., Л.Л., В.С., Х.Т., С.Ц***, С*** С* от извършения оглед на местопроизшествие, изготвената съдебно-оценъчна експертиза, от изготвената съдебно психиатрична експертиза и от другите писмени доказателства по делото.

Според заключението на изготвената по делото съдебно оценъчна експертиза с деянието си обвиняемата е причинила щети на лекия автомобил марка „О***" модел „А***" с рег.№ А*** АТ в размер на 154 лева.

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА:

При така възприетата фактическа обстановка и събраните по делото доказателства съдът намери подсъдимата К*** С**** П****, ЕГН **********, родена на *** ***, българска гражданка, с постоянен адрес ***, с основно образование, неомъжена, безработна, неосъждана, за ВИНОВНА в извършване на престъпления, както следва:

            1. На 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, противозаконно отнела чуждо моторно превозно средство - лек автомобил „О*** А***“, с рег. № А *****АТ, от владението и собственост на Л***И*** Л*****, ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство - счупен е бил десен фар, счупени са предна броня и маска, всичко на стойност 154.00 лева и деянието е извършено в пияно състояние – престъпление по чл.346, ал.2, т.1, предл.1 и т.2, предл.1, вр. ал.1 НК;

            2. При условията на съвкупност с горецитираното престъпление, на 24.04.2019 година, в град Българово, област Бургас, по ул. „Г**** Д***“ до № *** е управлявала моторно превозно средство - лек автомобил марка „О***“, модел „А***“, с рег. № А *****АТ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.22 на хиляда, установено по надлежния ред - с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ с фабричен № ARBB0076 – престъпление по чл.343б, ал.1, вр. чл.23, ал.1 НК.      

 

От обективна страна:

От обективна страна с действията си Памукчийска противозаконно е проникнала и превела в движение чуждо МПС, с което е манифестирала намерението си да го ползва без съгласието на собственика му осъществявайки обективните признаци на престъпния състав по чл.346 НК. Настъпилата в последствие увреда на автомобила, както и факта, че деянието е било осъществено в пияно състояние обуславя наличието на квалифициращите признаци по ал.2 т.1 и т.2 на чл.346 НК. Концентрацията на употребения от подсъдимата алкохол освен квалифициращ признак по смисъла на чл.346, ал.2, т.2 НК, съставлява и самостоятелно престъпно деяние по смисъла на чл.343б, ал.1 НК.

 

От субективна страна:

От субективна страна деянието е извършено виновно от подс.П***** при форма на вината „пряк умисъл“ по смисъла на чл.11 ал.2 НК. Няма доказателства по делото, от които да се направи извода, че подс.П**** страда от заболяване, което ѝ пречи да разбира свойството и значението на извършваното от него. В тази връзка вещото лице по допуснатата и изготвена съдебно-психиатрична експертиза е категорично.

 

ПО НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ:

Предвиденото наказание за престъплението по чл.346, ал.2 НК е по вид „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 10 години. Кумулативно предвидените в НК наказания за извършеното от подс.П**** престъпление по чл.343б, ал.1 НК са по вид „лишаване от свобода” за срок от 1 до 3 години и „глоба” в размер от 200.00 лева до 1 000.00 лева.

Касае се на неосъждана жена, за която няма никакви данни за друг досег с правосъдните и правоохраняващи органи. Очевидно се касае за инцидентна проява.

Поради това съдебния състав намери за подходящо да наложи наказания в минималните предвидени размери.

По мнение на съда по този начин ще бъдат постигнати целите на наказанието по чл.36 НК.

По тези съображения съдът постанови присъдата си.

 

Районен съдия:__________________

Вярно с оригинала!

М.Д.