Определение по дело №165/2017 на Районен съд - Лом

Номер на акта: 1762
Дата: 29 юни 2017 г.
Съдия: Соня Димитрова Камарашка
Дело: 20171620100165
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 26 януари 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр. Лом, 29.06.2017 год.

 

Районен съд гр.Лом, VІІ-ми съдебен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и девети юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

Като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 165/2017 год., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Съдебното производство е образувано по предявен иск от И.В.Д. с ЕГН ********** с адрес ***»Г.Манафски» № 9, чрез адв. В.И. от МАК, против И.Й.Л. с ЕГН ********** ***, представлявана от адвокат Н. К. от МАК, за обявяване на нищожност на заявен отказ от наследството на общия наследодател Петър Каменов Рангелов б.ж. на с.Добри дол, обл.Монтана, починал на 23.06.1995год. от страна на Милка Петрова Василева с ЕГН ********** б.ж. на с.Орсоя, починала на 07.10.2013год.- чл. 26, ал.2 предл.1 от ЗЗД във връзка с чл. 44 от ЗЗД, /поради невъзможен предмет/ и за признаване на установено по отношение на ответницата, че ищеца е собственик по наследство на ½ ид.част от земеделски имоти възстановени с Решения на ПК гр.Лом с №02Д/26.12.1998год. и №02/21.05.1999год. на общия наследодател Петър Каменов Рангелов б.ж. на с.Добри дол, обл.Монтана.  

          След като се запознах с изложените фактически обстоятелства по делото, както и с приложените писмени доказателства и по конкретно молбата на Милка Петрова Василева б.ж. на с.Орсоя за отказ от наследството на общия наследодател Петър Каменов Рангелов б.ж. на с.Добри дол, обл.Монтана, на когото са възстановени земеделските имоти, както и с удостоверението за наследници с Изх.№ 232/17.11.2016год. на кметство с.Добри дол, общ.Лом на Петър Каменов Рангелов б.ж. на с.Добри дол, обл.Монтана, надлежни страни по исковете са наследниците на общия наследодател, тъй като ако е налице нищожност на заявеният отказ от наследството, то той засяга всички негови законни наследници, които следва да се конституират ката задължителни другари в настоящето производство, защото са участници в едно и също материално правоотношение и решението с което ще се прогласява нищожността или ще се отхвърли искът, трябва да имат еднакво действие спрямо всички, т.е. налице е задължително другарство по см. на чл.216, ал.2 от ГПК. С оглед допустимостта на производството свързано с предявените искове, отнасящо се до правилното конституиране на страните - задължителни другари, следва исковата молба да се остави без движение, като се укаже на ищеца да посочи актуални адреси на същите, с препис от исковата молба и доказателствата.

          Наред с това следва да се конкретизира петитума на главният иск, тъй като е налице противоречие между изложените фактически твърдения и петитума.

          С оглед изложеното, следва исковата молба да се остави без движение, за отстраняване на описаните нередовности, като се даде на ищеца едноседмичен срок за това и му се укажат последиците от неизпълнението на указанията.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ОТМЕНЯ Определението от 20.06.2017год. по гр. д. № 165/2017 год. по описа на РС гр.Лом в частта за отлагане на делото за 05.09.2017год. в 10.00часа, за което да се съобщи на страните.

 

          ОСТАВЯ гр. д. № 165/2017 год. по описа на РС гр.Лом БЕЗ ДВИЖЕНИЕ.

 

          УКАЗВА на ищеца по него, че в едноседмичен срок от получаването на съобщението следва да отстранят нередовностите по исковете посочени в обстоятелствената част на определението.

 

УКАЗВА на ищеца, че ако нередностите не бъдат отстранени в указания по-горе едноседмичен срок от съобщението, то исковата молба, ведно с приложенията ще бъде върната, а производството по делото прекратено, с оглед разпоредбата на чл. 129, ал. 4, вр. ал. 3 ГПК.

 

Препис от Определението да се изпрати на ищеца, ведно със съобщението.

 

 

 

                                                                               Районен съдия: