Определение по дело №120/2020 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 439
Дата: 7 септември 2021 г.
Съдия: Михаил Драгиев Русев
Дело: 20207240700120
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 19 февруари 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

   439                                       07.09.2020 год.                      гр. Стара Загора

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на седми септември две хиляди двадесет и първа година, шести състав:

 

Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                            

при участието на секретаря............................................., като разгледа  адм. дело №120 описа за 2020 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

         Производството е образувано е по молба вх.№4982/03.09.2021 год. на Националното бюро за правна помощ, представлявано от председателя Н.И., с която е направено искане за издаване на изпълнителен лист в полза на Националното бюро за правна помощ, за направените разноски по делото, представляващо заплатеното на адвоката възнаграждение, представил правната помощ на ищеца по адм. дело №120/2020 год. по описа на Административен съд Стара Загора. 

Производството по делото е било образувано по искова молба Ж.И.С.,*** срещу Областна дирекция на МВР Стара Загора за изплащане на обезщетение за причинени неимуществени вреди.

С решение №191/14.05.2021 год. е отхвърлен иска като неоснователен и недоказан.

На ищеца Ж.И.С. е била предоставена правна помощ по реда на ЗПП с определение от 20.02.2020 год. по адм. дело №120 по описа за 2020 год. на Административен съд Стара Загора. В изпълнение на определението Адвокатска колегия Стара Загора на 25.02.2020 год. е изпратило до Административен съд – Стара Загора уведомително писмо, в което е съобщило името на определения адвокат за осъществяване на правна помощ по адм. дело №120 по описа за 2020 год.

С решение №СЗ-1338-12975/2021 от 09.07.2021 год. на председателя на Националното бюро за правна помощ е определено адвокатско възнаграждение в размер на 450.00 лв. за осъществената правна помощ по адм. дело №120/2020 год. на Административен съд Стара Загора.

Искането на Националното бюро за правна помощ е допустимо - подадено е от администрацията, която организира - чл. 6, ал. 2 ЗПП, и заплаща предоставената правна помощ - чл. 39 ЗПП.

Материалноправната разпоредба на чл.27а от ЗПП (ДВ, бр. 28 от 19.03.2013 год.) предвижда, че лицата, на които е предоставена правна помощ, възстановяват на НБПП направените разноски само в определени със закон случаи. В разглеждания случай, не е предвидено изключение от правилото за финансиране на правната помощ от държавния бюджет в интерес на правосъдието, за да се гарантира равен достъп до правосъдие на лицата, които нямат средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Правната помощ е предоставена на основание чл.23, ал.2 и 3 от ЗПП по преценка на решаващият състав на административен съд Стара Загора поради липсата на парични средства за заплащане на адвокатско възнаграждение, с цел адекватното осъществяване на процесуалните права на ищеца в исковото производство, а не в хипотезата на ал.1 поради задължително изисквана от закона адвокатска защита, резервен защитник или представителство.

Административнопроцесуалният кодекс, както и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди не съдържат разпоредби, които да уреждат дължимостта на разноските за предоставена правна помощ. С оглед на това приложение следва да намерят, доколкото е възможно, разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс. Съгласно чл.94, ал.1 от ГПК правната помощ, състояща се в адвокатска защита, е безплатна. Само в случаите на лишаване от вече предоставена правна помощ при условията на чл.97, ал.1 от ГПК съдът осъжда получилото правна помощ лице да внесе всички суми от плащането, на които е било освободено. Настоящият случай не е такъв.

Друга разпоредба на Гражданския процесуален кодекс, която има отношение към възстановяването на разноските за получена правна помощ е чл.78, ал.7. Разпоредбата съдържа две хипотези. В първата, когато претенцията на лицето, което е получило правна помощ, бъде уважена, изплатеното адвокатско възнаграждение се присъжда в полза на Националното бюро за правна помощ. Настоящият случай не е такъв – исковата претенция на лицето, което е получило правна помощ, е отхвърлена изцяло.

Втората хипотеза визира специфичния случай на осъдително решение срещу лицето, което е получило правна помощ, когато то дължи разноски съразмерно с отхвърлената част от иска. Тази хипотеза също не е налице.

В тези случаи разходите за заплатеното от НБПП възнаграждение на адвоката, следва да останат за сметка на НБПП. Съгласно чл.2 от ЗПП, правната помощ се осъществява от адвокати и се финансира от държавата, а според чл.4 от същия закон средствата за правна помощ се осигуряват от държавния бюджет.

Неотносими към настоящото дело са и разпоредбите на чл. 89 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Наказателно-процесуалния кодекс не е приложим в исковите производството по административни дела с правно основание ЗОДОВ и ЗИНЗС.

С оглед на горното не е налице определен в закона случай за дължимост от страна на получилия правна помощ жалбоподател на направените разноски за адвокатско възнаграждение.

Правото на безплатна правна помощ е инструмент за гарантиране на конституционното право на защита - чл. 6 от Конституцията, и ограничаването му не може да става чрез прилагане на правни норми по аналогия.

Подадената молба за присъждане на разноски в полза на Националното бюро за правна помощ в размер на определеното възнаграждение на адвоката, осъществил правна помощ за процесуално представителство на ищеца Ж.И.С. по адм. дело №120/2020 год. на Административен съд Стара Загора, е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

По изложените съображения Административен съд Стара Загора, седми състав,

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТХВЪРЛЯ искането на Националното бюро за правна помощ за присъждане на разноски за възнаграждение на адвоката, осъществил правна помощ за процесуално представителство по адм. дело №120/2020 год. на Административен съд Стара Загора.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в седемдневен срок от съобщаването пред ВАС на Република България.

 

 

     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: