Определение по дело №1112/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 22
Дата: 2 януари 2024 г.
Съдия:
Дело: 20227040701112
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 юни 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 22

Бургас, 02.01.2024 г.

Административният съд - Бургас - X-ти състав, в закрито заседание в състав:

Съдия: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

като разгледа докладваното от съдията административно дело1112/2022 г. на Административен съд - Бургас, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.203 и следващите от Административно процесуалния кодекс (АПК), във връзка с чл.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Образувано e по искова молба на И. Ж. Т. роден на [дата]. в [населено място], чрез неговия законен представител и майка М. Т., гражданка на Федерална Република Германия, родена на [дата]. в Хегеньо, Франция, с постоянен адрес [улица], 79379-[населено място], Германия против Агенция за социално подпомагане [населено място], [улица] Министъра на правосъдието [населено място], [улица].

С определение 3127/06.12.2023 г. страните са уведомени, че разпита на допуснатия свидетел ще бъде извършен чрез директно събиране на доказателства чрез видеоконферентна връзка по смисъла на чл.19 и чл.20 от Регламент (ЕС) 2020/1783. В тази връзка на страните са изпратени копие от изготвените формуляр Л по Регламент (ЕС) 2020/1783, както и приложение № 1 и приложение № 3 към него и им е указано, че в 14-дневен срок да изразят становище. Също така е указано на ищеца, че преди да се пристъпи към започване на процедурата по разпит, по делото следва да бъде представено изрично съгласие на законните му представители, че са съгласни д-р Й. П. да предостави известната му здравна информация.

Страните са уведомени за определението на съда, като в указания срок е постъпило единствено становище от ищеца с вх.№ 13169/14.12.2023 г. В становището се сочи, че не се възразява относно начина на извършване на разпит на свидетеля, като се държи да се запознаят с допуснатите въпроси и поддържат възраженията срещу въпросите на ответника. Сочи се, че следва да бъде осигурен надежден и висококвалифициран симултанен превод от немски език, като майката би желала също да присъства на разпита чрез видеоконферентна връзка, като тя ще има възможност лично да декларира съгласието си свидетеля да предостави известната му здравна информация.

Във връзка с така направените искания, на ищеца следва да се изпратят копия на въпросите поставени от страните, като направеното възражение срещу част от въпросите на ответника - Агенция за социално подпомагане, съдът намира за неоснователни. Тези въпроси са допуснати с определение № 2141/08.08.2023 г., като установяваните чрез тях факти и обстоятелства са от значение за решаване на делото и свидетелят следва да отговори на тях с оглед неговите лични наблюдения и възприятия спрямо известното му здравословно състояние на детето.

По отношение на искането майката лично да декларира пред съда съгласието си свидетеля да предостави известната му здравна информация за И. Т., съдът счита същото за неоснователно, тъй като това съгласие следва да бъде дадено предварително, за да може да бъде изпратено заедно с другите документи до замоления съд и свидетеля да се запознае с него.

По отношение на искането М. Т. да присъства при провеждане на видеоконферентната връзка след уточняване на датата и часа на провеждане, както и съответните технически подробности, процесуалния представител на ищеца ще бъде уведомен относно възможността и начина това да бъде сторено.

Мотивиран от изложеното, Административен съд Бургас, десети състав

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е:

О. Б. У. искането на адвокат Ц. М. да не бъдат допускани към д-р Й. П. въпроси 2 и 3 поставени от ответника -Агенция за социално подпомагане [населено място].

Да се ИЗПРАТЯТ на ищеца копие от постъпилите по делото въпроси към допуснатия свидетел, заедно с преводите им на немски език.

УКАЗВА на ищеца, че за да се пристъпи към започване на процедурата по разпит, по делото следва да бъде представено изрично съгласие на законните му представители, че са съгласни д-р Й. П. да предостави известната му здравна информация.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Съдия: