Определение по дело №1156/2024 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 8426
Дата: 22 август 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247050701156
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 май 2024 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 8426

Варна, 22.08.2024 г.

Административният съд - Варна - XXVI състав, в закрито заседание на двадесет и втори август две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Съдия: РАЛИЦА АНДОНОВА

като разгледа докладваното от съдията Ралица Андонова административно дело1156/2024 г. на Административен съд - Варна, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е насрочено в открито съдебно заседание на 24.09.2024г – 10:30ч, за която дата и час страните са редовно уведомени.

В проведеното на 02.07.2024г първо открито съдебно заседание по делото жалбоподателят чрез пълномощника си адв.Д. И. – Т. от АК – София е направил искане за допускане на съдебно-счетоводна експертиза, вещото лице по която да даде отговор по въпроса налице ли са доказателства за произхода на процесните средства, внесени от К. К. по личните му банкови сметки, и за какво са изразходвани същите? Пълномощникът твърди, че сумите, които приходната администрация е приела като личен негов облагаем доход, реално не са негови лични средства, а такива на фирмите, от които е упълномощен да извършва плащания. С оглед на това считат, че следва да бъде изяснен въпроса на какво точно основание са внасяни тези суми по личните сметки на жалбоподателя и за какво са изразходвани от него, ако има съответни доказателства.

С молба с.д. №01099/16.07.2024г гл.ю.к.Д. М. се противопоставя на искането за назначаване на експертиза така, какво е формулирано в писмената молба от адв.И. – Т., като счита, че въпросите налице ли са доказателства относно произхода на процесните парични средства и за какво са изразходвани същите, е правен въпрос, на който следва да отговори съдът.

Този съдебен състав не споделя възражението на ответника в смисъл, че поставените от жалбоподателя въпроси са правни, и намира, че искането за допускане на ССчЕ е допустимо и основателно, поради което следва да бъде уважено, но с корекция на въпросите, по които вещото лице следва да даде заключение.

Предвид изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА съдебно-счетоводна и оценителна експертиза с вещо лице М. С. (№174 в Списъка на вещите лица за 2024г), която да даде заключение по следните въпроси: Въз основа на събраните в административното производство доказателства (копия на пълномощни от ДЗЗД и ЮЛ, оригинали и копия на РКО за получени от жалбоподателя суми във брой от дружествата, копия от фактури, по които са извършвани плащанията, счетоводни извлечения на сметки и регистри), а при нужда – и след проверка в счетоводствата на съответните дружества и другаде, където е необходимо, да посочи за каква част от всички внесени от жалбоподателя суми по личните му банкови сметки за всяка от процесните години 2017г, 2018г, 2019г, 2020г и 2021г. са налице доказателства, че са му предоставени от дружествата (ДЗЗД и ЮЛ) с цел разплащане с техните доставчици, извършени ли са такива разплащания и в какъв размер, респективно – за каква част от внесените от жалбоподателя суми такива доказателства липсват.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 500 (петстотин) лева, вносими от жалбоподателя в 7-дневен срок от съобщението по сметка „Вещи лица“ на А. съд - Варна.

ДА СЕ УВЕДОМИ в.л. М. С. незабавно след представяне на доказателства за внесен депозит.

Определението е окончателно.

Преписи да се връчат на страните.

Съдия: