Решение по дело №277/2020 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 260064
Дата: 4 декември 2020 г. (в сила от 21 януари 2021 г.)
Съдия: Гюрай Алиев Мурадов
Дело: 20205320200277
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 май 2020 г.

Съдържание на акта

                                             Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                                     № ................

 

                                            гр. Карлово, 04.12.2020 г.

 

                                             В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Карловският районен съд                         ІІІ наказателен състав,

на тридесети ноември                                  две хиляди и двадесета година

в публично заседание в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Гюрай Мурадов

 

при секретаря Красимира Божакова, като разгледа докладваното от съдията наказателно административен характер дело №277  по описа за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Обжалван е електронен фиш на ОД на МВР – Пловдив, серия К №..за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на Г.Л.Д. с ЕГН **********,***, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева на основание чл.189, ал.4 от ЗДвП, във вр. с чл.182, ал.1, т.2  от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени издадения електронен фиш като неправилен и незаконосъобразен, като в жалбата не излага конкретни доводи. В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява, не се и представлява. Не претендира разноски.

Процесуален представител на административно-наказващия орган, издал електронния фиш, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, не се явява в съдебно заседание, но взема писмено отношение по жалбата, като моли ЕФ да се потвърди. Претендира разноски и  присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

ЕФ е връчен на жалбоподателя на 02.03.2020г., като същият е обжалван на **г.., т.е. жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна и отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл. 320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

РС Карлово, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На **г. в 22.16 часа, МПС - лек автомобил марка “Субаро  Легаци”, с рег. № ***, собственост на Г.Л.Д. с ЕГН **********,*** се движел в гр. Б., общ. К., обл. П., по път ІІ-64 км. 10+800м. където при максимално разрешената скорост за движение в населено място от 50 км/ч., процесният автомобил се движел със скорост от 65 км/ч. Поради движението си с превишена скорост, автомобилът бил заснет с автоматизирано техническо средство – мобилна радарна техническа система тип „ТFR1 – М”, № 612, монтирана на полицейски автомобил с номер **.   

В последствие, от ОД на МВР – Пловдив, бил издаден електронен фиш серия **, за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на жалбоподателя, като собственик на МПС-то е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева, на основание чл.189, ал.4 от ЗДвП, във вр. с чл. 182, ал.1, т.2 от ЗДвП.

В срока по чл.189, ал.5 от ЗДвП жалбоподателят не е представил писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението и копие на свидетелството му за правоуправление.

Отговорността за нарушението правилно е ангажирана в лицето на Г.Л.Д. с ЕГН ********** ***, като собственик на автомобила, съгласно справката на КАТ във връзка с правилата по чл.189, ал.5 и чл.188, ал.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.21, ал.1 от ЗДвП, допустимата скорост на движение в населени места е 50 км/ч., а съгласно ал.2 на същата разпоредба, когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна от посочената в ал.1, това се сигнализира с пътен знак.

Безспорно установено по делото е, че на посочената дата - **г. в 22.16 часа, лек автомобил марка “Субаро  Легаци”, с рег. № ***, собственост на Г.Л.Д. с ЕГН **********,*** се движел в гр. Б., общ. К., обл. П., по път ІІ-64 км. 10+800м. където при максимално разрешената скорост за движение в населено място от 50 км/ч., процесният автомобил се движел със скорост от 65 км/ч., т.е. превишената скорост е 15 км.ч. Поради движението си с превишена скорост, автомобилът е бил заснет с автоматизирано техническо средство – мобилна радарна техническа система тип „ТFR1 – М”, № 612, монтирана на полицейски автомобил с номер **.

Съгласно разпоредбата на чл.165, ал.2, т.6 и т.7 от ЗДвП, нарушенията на скоростта се установяват с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или регистрационния номер на моторното превозно средство.

Не е дължимо обозначаване на мястото за контрол с пътен знак, поради отпадането на изискването в чл.165, ал.2, т.8 от ЗДвП.

В случая по делото е установено, че техническото средство е мобилно АТСС, което работи на определено място за контрол, а не е такова, което се движи в пътнотранспортния поток.

От материалите по делото се установява, че в настоящия случай нарушението е било заснето с автоматизирано техническо средство – мобилна радарна техническа система тип „ТFR1 – М”, № 612, монтирана на полицейски автомобил с номер **. Системата е заснела и записала скорост на движение на автомобила на жалбоподателя, която е била 65 км/ч., и е такава след приспадане на допустимото отклонение /толеранс/ и същата е отразена в ел. фиш. По делото, като писмено доказателство е представено ксерокопие на снимка, изготвена чрез системата за видеоконтрол, от която става ясно, че посочената скорост е била засечена на **г. в 22.16 часа, както и, че регистрационният номер на моторното превозно средство, движещо се с посочената скорост е  ***.

Доколкото посочената снимка е изготвена със система, заснемаща и записваща датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, то същата се явява веществено доказателство по смисъла на чл.189, ал.15 от ЗДвП.

От представените като писмени доказателства документи по делото - Удостоверение за одобрен тип средство за измерване и Протокол №** от 26.10.2017г. се установява, че системата за видеоконтрол е одобрена и проверена.

От приложеното като писмено доказателство по делото - справка от КАТ П.. се установява, че към датата на заснемане на нарушението именно жалбоподателят е собственик на автомобила.

Съдът намира, че в хода на административно-наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процедурата по съставяне на електронния фиш, налагащи отмяната му. Приема, че фишът притежава законово регламентираното съдържание, разписано в нормата на чл.189, ал.4 от ЗДвП. В тази връзка съдът съобрази, че при издаването на електронните фишове не намират приложение съответните разпоредби от ЗАНН, уреждащи сроковете за издаване на АУАН. Фишът е издаден в рамките на визираните в НК давностни срокове, поради което не е преклудирана възможността да бъде ангажирана отговорността на жалбоподателя. С оглед на горното и отчитайки приобщените писмени доказателства сочещи, че към процесния период именно жалбоподателят е собственик на автомобила и не се е възползвал от правото си да посочи извършител на нарушението по предвидения в чл.189, ал.5 от ЗДвП ред, съдът намира, че обжалваният електронен фиш се явява правилен и законосъобразен и следва да бъде потвърден изцяло, а жалбата - да бъде оставена без уважение.

С оглед изхода на делото и изрично стореното в тази насока искане от процесуалния представител на въззиваемата страна, защитавана от юрисконсулт, чрез приложено становище по съществото на делото, за присъждане на юрисконсултско възнаграждение, на основание чл. 143 ал. 4 от АПК и чл. 63 ал. 5 от ЗАНН, във връзка с чл. 27е от Наредбата за заплащането на правната помощ, следва да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в минималния размер на 80 лв., предвид, че делото не се отличава с фактическа и правна сложност.

 

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът 

 

 

                                                      Р Е Ш И:

 

1.ПОТВЪРЖДАВА електронен фиш серия К №..за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на Г.Л.Д. с ЕГН **********,***, е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 лева на основание чл.189, ал.4 от ЗДвП, във вр. с чл.182, ал.1, т.2  от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, като законосъобразен.

 

2.ОСЪЖДА Г.Л.Д. с ЕГН **********,*** да заплати на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – гр.Пловдив сумата от 80 (осемдесет) лева, представляваща разноски по делото за юрисконсултско възнаграждение.

 

3.Решението подлежи на касационно обжалване пред Пловдивският административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                               Районен съдия:………………

 

К.Б.