Определение по дело №2190/2018 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 265207
Дата: 13 януари 2020 г.
Съдия: Румяна Димова Христова
Дело: 20183110102190
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 февруари 2018 г.

Съдържание на акта

   О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, Гражданско  отделение, ХVІ – ти  състав в закрито заседание, проведено на  тринадесети януари     през две хиляди и деветнадесета  година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: РУМЯНА ХРИСТОВА

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2190/2018г. по описа на ВРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Постъпила е молба от Д.П.П. и М.В.П., като частни жалбоподатели,  с която молят да бъдат освободени от държавна такса за частна жалба срещу определение №12926/2019год., с което е оставено без уважение искането им за освобождаване от държавна такса срещу разпореждане №35620 от 13.08.2019год. за връщане на ВЖ срещу решението, постановено по настоящото дело.

Молят да бъдат освободени от заплащане на държавна такса в размер от 15лв., поради тежко финансово и имуществено състояние.

За да се произнесе, съдът съобрази следното:

Настоящото искане за освобождаване на държавна такса е трето  по ред.

Предмет на настоящото произнасяне е заявеното за разглеждане искане за освобождаване от държавна такса,  по реда на чл.83, ал.2 от ГПК.

Предпоставка за уважаване на искането е признаването от съда, че жалбоподателите нямат достатъчно средства да заплатят необходимите такива, като при извеждането на извод за това обстоятелство, съдът съблюдава разпоредбите, установени в седем точки на чл.83, ал.2 от ГПК.

Съдът се придържа изцяло към мотивите на предходните две определения.Жалбоподателите са здрави и трудово способни с възможност да работят и реализират доходи от трудова дейност. Факта, че трудово заета е само М.В.П. не изключва обстоятелството, че Д.П.П. може да бъде трудово зает и да реализира доход от трудова дейност. В представената  към искането декларация жалбоподателите сочат, че имат идеална част от право на собственост върху недвижим имот в град Варна и МПС – БМВ. Видно от справката изискана от ВАК , собствеността върху МПС-БМВ се потвърждава. Съгласно справката от АВ, жалбоподателката се явява и наемодател по договор на наем.

Предвид установената доходност на жалбоподателите и факта, че същите  са  в добро здравословно състояние и в трудово способна възраст с възможност да работят и реализират доход, настоящият съдебен състав намира,       че искането за освобождаване от държавна такса  в размер от 15лв.  за ЧЖ се явява неоснователно и като такова следва да се остави без уважение.

 

Водим от горното ,  съдът

 

                                 О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането  на   Д.П.П. и М.В.П., като частни жалбоподатели,  с която молят да бъдат освободени от държавна такса за частна жалба срещу определение №12926/2019год., с което е оставено без уважение искането им за освобождаване от държавна такса срещу разпореждане №35620 от 13.08.2019год. , за връщане на ВЖ срещу решението, постановено по настоящото дело.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВОС в едноседмичен срок от съобщаването на молителя.

След влизане в сила на определението делото да се докладва за продължаване на съдопроизводствените действия по него.

 

 

 

 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: