Решение по дело №1712/2018 на Районен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 май 2018 г. (в сила от 14 юни 2018 г.)
Съдия: Нина Методиева Коритарова
Дело: 20182230101712
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 19 април 2018 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 576

 

гр.Сливен, 25.05.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

            Сливенски районен съд, гражданска колегия, в публично заседание на двадесет и първи май през две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: НИНА КОРИТАРОВА

 

при секретаря МАРИАНА ТОДОРОВА, като разгледа докладваното от районния съдия гр.д.№ 1712 по описа за 2018 г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е образувано въз основа на искова молба, с която е инициирано производство по спорна съдебна администрация с правно основание чл.127, ал.2 СК- искане за определяне местоживеене, предоставяне упражняване на родителски права, определяне на режим на лични отношения и издръжка на малолетно дете, чийто родители не живеят заедно, както и иск с правна квалификация чл.149 СК- издръжка за минало време.

………………………………..

Ръководен от гореизложеното, съдът 

 

Р     Е    Ш    И :

                                                                                 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо малолетното дете И.В.Ч., ЕГН:**********, родено на *** г. на бащата В.Х.Ч., ЕГН: ********** ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на  малолетното дете И.В.Ч., ЕГН:**********, родено на *** г. при бащата В.Х.Ч., ЕГН: ********** на адрес: ***.

ОПРЕДЕЛЯ на майката  Ф.М.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:*** режим на лични контакти с малолетното дете И.В.Ч., както следва:

-всяка първа и трета събота от 09,00 ч. до 18,00 ч. на съботния ден, като на основание чл. 59, ал. 8, т. 1 и 2 СК,  срещите между майката и детето ще се осъществяват в присъствието на адв. И.В. от АК-Бургас, в качеството му на процесуален представител на ищеца който е баща и законен представител на малолетното дете на адреса на местоживеенето на детето в с. Ябланово, община Котел, ул. „Злостен” № 10 и в границите на населеното място.

ОСЪЖДА Ф.М.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:*** да заплаща на В.Х.Ч., ЕГН: ********** на адрес: ***, като баща и законен представител на малолетното дете И.В.Ч., ЕГН:**********, ежемесечна издръжка в размер на 130 лв., считано от  датата на подаване на исковата молба 24.04.2017 г. до настъпване на законни причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за забава върху всяка закъсняла вноска до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска с правно основание чл. 143 СК за разликата над 130 лв. до пълния предявен размер от 150 лв. като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

.

ОСЪЖДА, на основание чл.149 СК майката Ф.М.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:*** да заплаща на В.Х.Ч., ЕГН: ********** на адрес: ***, като баща и законен представител на малолетното дете И.В.Ч., ЕГН:**********, сума в общ размер от 172,50 лв., представляваща издръжка за минало време  за периода от 12.03.2017 г. до 24.04.2017 г. ведно със законната лихва считано от влизане на решението в сила до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА, на основание чл.78, ал.1 ГПК Ф.М.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:*** да заплаща на В.Х.Ч., ЕГН: ********** на адрес: *** сума в размер на 1096,15 лв.  представляваща направени по делото разноски съобразно с уважената част на иска.

ОСЪЖДА, на основание чл.78, ал.6  Ф.М.А., ЕГН: **********, с постоянен адрес:*** да заплати в полза на съдебната власт по сметка на СлРС държавна такса върху определената издръжка в размер на 93,60 лв. и още 50 лв. държавна такса за разглеждане на иска по чл. 149 СК.

  

Решението може да бъде обжалвано от страните пред Сливенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му.                           

Решението подлежи на предварително изпълнение по реда на чл. 242, ал. 1 ГПК.

ПРЕПИС от решението да се връчи на страните чрез пълномощниците им.       

 

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: