Решение по дело №2504/2017 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2508
Дата: 26 ноември 2018 г. (в сила от 12 май 2020 г.)
Съдия: Мария Илиева Златанова
Дело: 20177180702504
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 4 септември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

 

  2508                                             гр. Пловдив                               26.11.2018 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, І отделение,ХХV състав в публично заседание на  шести ноември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : М. ЗЛАТАНОВА

                                                                                                  

при секретаря Д.Т., като разгледа докладваното от Председателя адм. дело № 2504 по описа за 2017 год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 215  от Закона за устройство на територията във връзка с чл. 145 от Административно-процесуалния кодекс.

Образувано е по жалба вх.№ 14959/04.09.17г. на К.Т.Д. против Заповед № А-1239 от 08.08.2012г. на кмета на Община Асеновград, с която е одобрен проект за изменение на ПУП/ПРЗ с РУП/ за УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград, като се образува един нов урегулиран поземлен имот - УПИ I-515.232, 515.233 съгласно нанесените линии,зачерквания, надписи и щрихи със зелен цвят.

Относно оспорването на одобрения проект за изменение на ПУП-ПРЗ с РУП в частта относно регулацията за УПИ I-1447 /ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград, като се образува един нов урегулиран поземлен имот - УПИ I-515.232, 515.233, производството е прекратено с влязло в сила определение № 1303/28.06.2018г., потвърдено с определение на ВАС по адм.д.№ 11175/2018г.

 

Тук следва да се отбележи, с оглед определяне предмета на спора и указанията на ВАС, че оспорвания ПУП, по смисъла на чл.110 от ЗУТ не е план за застрояване-ПЗ, нито е план за регулация-ПР, а е план за регулация и застрояване-ПРЗ, като за прецизност съдът приема,че предмет на спора е одобреният с оспорваната заповед ПРЗ с РУР в частта за застрояването.

По оспорването на одобрения проект за изменение на ПУП-ПРЗ с РУП, в частта за застрояването, жалбоподателят поддържа жалбата си, като  твърди,че като собственик на засегнат от предвижданията имот с КИ *****и заинтересовано лице по смисъла на чл.131 от ЗУТ, заповедта не му е била съобщавана. В съдебно заседание излага допълнително възражения за това, че в графичната част на одобрения ПУП се предвижда двуетажно застрояване в собствения му имот, което не е предвидено в предходния план. Изложено е още, че са допуснати намалени отстояния на имот през улица, както и, че имотът попада в защитена територия, а ПУП не е съгласуван от Министерство на културата.  Представя писмени доказателства. Претендира разноски.

Ответникът Кмета на Община Асеновград чрез юрисконсулт К., прави възражение за недопустимост на жалбата в частта, в която се твърдят нарушения, отнасящи се до други имоти, а не собствения на жалбоподателя. По същество оспорва жалбата и моли да се отхвърли. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

Заинтересованите лица М.В.М. и В. А.Я.,чрез процесуалните си представители адвокат П. и адвокат Й. оспорват жалбата. Претендират разноски.

Заинтересованото лице „*****,чрез процесуалния си представител адвокат Г., моли оспорването да се отхвърли,като неоснователно. Представя писмени доказателства. Претендира разноски.

Съдът, като разгледа събраните по делото доказателства и становищата и възраженията на страните, намери за установено следното:

С оспорваната заповед, на основание чл.134, ал.2, т.6 от ЗУТ,в частта, която е предмет на настоящото производство, е одобрен ПРЗ с РУП за УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград.  

Посредством приетото по делото заключение на вещото лице арх.Р.И.-Н. се установява, че предвижданията засягат и имота на жалбоподателя УПИ Х-1448, без това да се споменава в текстовата част на заповедта, а да се установява от графичната част. Така, според действащия застроителен план от 1992г. за УПИ-1448 е предвидено ново „Ц+2““ застрояване, в контура на което е съществуващата в имота едноетажна жилищна сграда „пмж“ със запазване на линията на свързано застрояване с УПИ-1447 от север, а според оспорвания проект, наред със запазване на съществуващата сграда, е предвидено застрояване „Ц+2“ с кота корниз 10м.,но от запад към улицата е предвидено едноетажно застрояване „Ц+1“ с кота корниз до 7,50м. Тоест, предвижда се намаляване на етажността, обозначено на графичната част на проекта с червени линии и с „Ц+1“, но не отразено в текста на заповедта за одобряване на проекта.

Очевидно е несъответствието между текстова и графична част, което е в достатъчна степен нарушение на закона и основание за отмяна на оспорваната заповед в тази част.

Очевидна от тук е и липсата на предпоставките на чл.134,ал.2, т.6 от ЗУТ за допускане на изменението на ПУП предвид липсата на съгласие на всички собственици на имоти по чл.131,ал.2, т.1, какъвто е жалбоподателя.

Поради това в частта, относно имота на жалбоподателя оспорваната заповед следва да се отмени. Именно тук се констатира и противоречието между текстова и графична част на заповедта.

По отношение на останалата част от одобрения план в частта относно застрояването на УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120, с установен режим на застрояване съгласно нанесените ограничителни и задължителни линии на застрояване с червен и зелен цвят, зачерквания със зелен цвят, котировки с черен цвят,надписи с черен цвят и показателни на режима на застрояване със син цвят,с изключение на отбелязванията по застрояването в УПИ Х-1448, оспорването ще следва да се отхвърли, тъй като видно от събраните по делото доказателства е, че става въпрос за вече приложен план с реализирано строителство. С прилагането му планът е постигнал резултата, към който е насочено неговото одобряване. Съдебното отричане на възникналите от ПУП последици би накърнило принципа за предвидимост и сигурност в инвестиционния процес (подчинен на предвижданията на плана). Стоящият зад него интерес е противопоставим на степента, в която е намерило израз отклонението на административния акт от изискванията за законосъобразността му. Последното е в съответствие и на забраната по чл. 134, ал. 2, т. 5 ЗУТ за изменение на одобрен при съществени закононарушения план, когато той е приложен.

Допълнително, не се констатират нарушения, представляващи основание за отмяна. Установи се, че промените в съседния на жалбоподателя имот са на отстояние три метра в съответствие с изискването на чл.82 ,ал.10 от Наредба № 7/2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Не са предвидени изменения в регулацията на УПИ Х-1448 като регулационните линии са идентични с имотните граници на поземления имот. Констатираното в експертното заключение несъответствие свързано с намалени отстояния и противоречие с разпоредбата на чл.32 от ЗУТ, касае УПИ III-354, а не УПИ Х-1448 и, съответно в тази част възраженията не изхождат от субект, чиито права са засегнати и не могат да бъдат предмет на спора, нито да са основание за отмяна на оспорвания проект.

Не е основателно и възражението за допуснати нарушения на процедурата по съгласуване на проекта за изменение на ПУП. Видно от доказателствата по делото е,че същия е съгласувано от главния архитект на общината и приет на общинския експертен съвет,а съгласуване по реда на чл.125,ал.6 от ЗУТ и ЗКН не е необходимо, тъй като кв.120 по плана на гр.Асеновград не попада в охранителната зона на ГПК „М.м.“.

Ето защо жалбата ще се уважи в частта относно одобреното застрояване, касателно имота на жалбоподателя и ще се отхвърли в останалата част.

Предвид изхода на спора, претендираните от страните разноски следва да се присъдят по съразмерност. В частта, в която производството е прекратено поради недопустимост на жалбата и в частта, в която жалбата се отхвърля, в полза на ответната администрация се дължи две трети от следващото се юрисконсултско възнаграждение. По реда на чл. 78, ал. 8 от Гражданския процесуален кодекс във вр. чл. 37 от Закона за правната помощ и чл. 24 от Наредбата за правната помощ /обн., ДВ, бр.5 от 17.01.06г./, цялото възнаграждение съдът определя в размер на 200 лева и следователно дължими в полза на общината са 133 лв.

За заинтересованите лица следващите се разноски също са в размер на две трети от направените такива.

Направено е от жалбоподателя възражение, че разноски за заинтересованите лица не се дължат. Действително, разпоредбата на чл.143 от АПК не определя право на разноски за заинтересована страна, която е засегната от оспорения акт,но не го е оспорила. Но в случая, конституираните като заинтересовани лица страни са само такива, по отношение на които оспореният акт е благоприятен и по силата на чл.143, ал.4 от АПК, при отхвърляне на оспорването те имат право на разноски, доколкото те са единствената възможна „друга страна“ по смисъла на цитираната разпоредба.  

Направеното в хода на развилото се производство по чл.248 от ГПК възражение за прекомерност на разноските е несвоевременно и не следва да се съобразява. До момента на приключване на съдебното дирене и в хода на излагане на становищата по същество, включително и при представяне на писмената защита, жалбоподателят не е завил възражението си за прекомерност. Такова не е заявено и при разглеждането на делото след отмяна на определението за прекратяване на производството в разглежданата част.

Следователно, разноските ще се присъдят по съразмерност така, както са направени и според представените списъци на разноските и доказателства за направени такива.

Така, в полза на М.В.М. следва да се присъди сумата от 667лв. от заплатеното възнаграждение за един адвокат в размер на 1000лв., в полза на В. А.Я. следва да се присъди също сумата от 667лв. от заплатеното възнаграждение за един адвокат в размер на 1000лв., а в полза на  „***** следва да се присъди сумата от 6 334лв. от общо направените и доказани разноски в размер на 9500лв., заплатено адвокатско възнаграждение.

В полза на жалбоподателя К.Т.Д. се следва една трета от разноските, които общо са в размер на 2690лв. или дължимите в негова полза разноски са в размер на 897лв. Тук следва да се отбележи,че предвид правната и фактическа сложност на делото, възражението на ответната страна за прекомерност на заплатеното адвокатско възнаграждение е неоснователно.

 

Водим от горното, Съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ по оспорване на К.Т.Д. Заповед № А-1239 от 08.08.2012г. на кмета на Община Асеновград, с която е одобрен проект за изменение на ПУП/ПРЗ с РУП/ за УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград, като се образува един нов урегулиран поземлен имот - УПИ I-515.232, 515.233 съгласно нанесените линии,зачерквания, надписи и щрихи със зелен цвят, В ЧАСТТА относно застрояването предвидено за УПИ Х-1448, отразено с червени ограничителни линии и с букви Ц+1 и Ц+2 по очертанията на съществуваща ПМЖ.

ОТХВЪРЛЯ оспорването на  К.Т.Д. против Заповед № А-1239 от 08.08.2012г. на кмета на Община Асеновград, с която е одобрен проект за изменение на ПУП/ПРЗ с РУП/ за УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград, като се образува един нов урегулиран поземлен имот - УПИ I-515.232, 515.233 съгласно нанесените линии,зачерквания, надписи и щрихи със зелен цвят, В ЧАСТТА относно застрояването предвидено за УПИ I-1447/ПИ с КИ № *****по КК/ и УПИ II-1449/ПИ с КИ № *****по КК/ с контактен УПИ III-1450/ПИ с КИ № *****по КК/, кв.120 по регулационния план на гр.Асеновград, с установен режим на застрояване съгласно нанесените ограничителни и задължителни линии на застрояване с червен и зелен цвят, зачерквания със зелен цвят, котировки с черен цвят,надписи с черен цвят и показателни на режима на застрояване със син цвят.

 

ОСЪЖДА К.Т.Д., ЕГН ********** *** сумата от 133/сто тридесет и три/ лева юрисконсултско възнаграждение.

ОСЪЖДА К.Т.Д., ЕГН ********** да заплати на В.А.Я., ЕГН ********** сумата от 667/шестстотин шестдесет и седем/ лева разноски.

ОСЪЖДА К.Т.Д., ЕГН ********** да заплати на М.В.М., ЕГН ********** сумата от 667/шестстотин шестдесет и седем/ лева разноски.

ОСЪЖДА К.Т.Д., ЕГН ********** да заплати на „***“ ООД, ЕИК ********* сумата от 6334/шест хиляди триста тридесет и четири/ лева разноски.

ОСЪЖДА Община Асеновград да заплати на К.Т.Д., ЕГН ********** сумата от 897/осемстотин деветдесет и седем/ лева разноски.

 

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: /п/

 

Вярно с оригинала!

Секретар: ДТ

 

МЗ