Определение по дело №444/2024 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 2390
Дата: 4 юли 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247170700444
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 май 2024 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 2390

Плевен, 04.07.2024 г.

Административният съд - Плевен - X състав, в закрито заседание на четвърти юли две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Съдия: ЛЮБОМИРА КРЪСТЕВА

като разгледа докладваното от съдията Любомира Кръстева административно дело444/2024 г. на Административен съд - Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по ЗИНЗС.

Производството е образувано първоначално въз основа на жалба с вх.№2900/21.05.2024 г. подадена от А. М. В. [ЕГН], лишен от свобода, З. Б..

В жалбата се твърди, че В. изтърпява наказание лишаване от свобода 3 г. и 8 месеца от 14.09.2023 г. Докато бил в приемното отделение паднал и пукнал пръст на ръката си. Бил прегледан в Медицински център на З. Б.. Месеци след това ръката още го боляла и пак бил прегледан от лекар в Медицинския център. Твърди, че никакви действия не били предприети от лекаря. Н. 19.04.2024 г. погълнал няколко пирона и бил изведен по спешност. Обещали му направление за ортопед, но не бил прегледан. През месец май 2024 г. глътнал парче от запалка и отново бил изведен по спешност. Твърди, че спрямо него било използвано физическо насилие от надзорния състав, че изпитвал тревога, депресия и спрямо него се прилагало психическо насилие.

С определение от 21.05.2024 г. съдът е оставил без движение жалбата и е предоставил срок на В. да отстрани недостатъците .

Съдът е указал на В., че З. Б. е част от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, а Медицински център при З. Б. е лечебно заведение, подчинено на разпоредбите на Закона за здравето и не е част от структурата на ГДИН.

В изпълнение на съдебното определение В. е представил документ за внесена в срок държавна такса по сметка на съда и иск с вх.№3169/03.06.2024 г.

В него В. посочва, че предявява иск за сумата [рег. номер]. за обезщетение за болките и мъченията, които изпитва на лявата си ръка, за накърнено човешко достойнство, за дискриминация, за психически тормоз и за физически тормоз.

С оглед направеното уточнение, съдът счита, че е сезиран с иск за обезщетение. Но отново не са уточнени по еднозначен начин основанието за предявяване на иска и ответникът, и не е направено допустимо искане до съда.

Отново се твърди бездействие на ръководството на З. Б., описват се посещения в Медицински център при Затвора Белене, прием на аналгин, обявяване на гладна стачка, поглъщане на болт и на запалка, посещения в болница в [населено място], правят се оплаквания, че лекар и медицинска сестра в Затвора Белене не му обръщат внимание и не му се издава направление за ортопед.

В заключение се посочва, че се предявява иск против Медицинския център при Затвора Белене и против Министерство на здравеопазването „за нехайно действие и неизпълнение на задълженията“ „да се грижат за здравето и живота на хората“.

Прави се искане съдът да разпореди извеждане на ищеца за преглед от ортопед.

Въпреки дадените от съда указания, с представения иск В. отново не уточнява по конкретен, ясен и еднозначен начин нито срещу кого е насочен искът му, нито какъв е предметът на иска – обезщетение за материални или нематериални вреди, причинени от конкретен, ясно посочен незаконосъобразен акт, действие или бездействие на конкретен административен орган.

Единствено ясно посочена в иска е липсата на преглед от ортопед в продължение на година и половина заради травма на лява ръка, като на някои места в иска се посочва, че е на дясна ръка.

От посочения общ размер на иска [рег. номер]. не е уточнено каква част се претендира от всеки ответник.

Едновременно се посочват като ответници ръководство на Затвора Белене (за което съдът вече е указал на ищеца, че не може да бъде ответник по иск), Медицински център при Затвора Белене и Министерство на здравеопазването.

Като основание за иска се посочват и бездействие на администрацията на Затвора Белене, и бездействие на Медицински център и на Министерство на здравеопазването, но не е посочено в какво точно се изразява бездействието на всеки от ответниците. „Не ми обръщат никакво внимание на здравето“ не е описание на конкретно незаконосъобразно фактическо бездействие. А и в същото време се описват многократни посещения на Медицинския център и болница в Белене, няма твърдения за отказана медицинска помощ или неосигурена такава.

Единственото оплакване реално е за липса на осигурен преглед от ортопед, необходимостта от който съгласно ЗИНЗС, ППЗИНЗС и Наредба № 2 от 22.03.2010 г. за условията и реда за медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода се преценява от директора на МЦ, който е компетентен да издава направление за такъв преглед.

Т. е и единственото направено изрично искане – съдът да разпореди извършването на преглед от ортопед на ищеца.

Н. 19.06.2024 г. е подадено Допълнение вх.№ 3479, в което се сочи, че искът е против „въпросният доктор, който е назначен да лекува лишените от свобода в медицинският център в Затвора Белене, и срещу Министерството на здравеопазването“.

С Допълнението към исковата молба от 19.06.2024 г. ищецът е направил искане за предоставяне на правна помощ.

С определение №2289 от 27.06.2024 г. съдът е признал, че ищецът няма възможност да заплати възнаграждение за адвокат по делото и му е предоставил правна помощ.

С писмо вх.№ 3834/03.07.2024 г. от АС на АК Плевен е посочен като определен адвокат С. Й. И. - Дюрзелен, вписана под №3803 в Националния регистър за правна помощ, за процесуален представител по АД №444 по описа на Плевенски административен съд за 2024 г. на ищеца А. М. В. [ЕГН].

Следва да се назначи определения от АС на АК Плевен адвокат за процесуален представител на ищеца по делото, след което да се остави без движение исковата молба и да се предостави срок за отстраняване на нередовностите.

Плевенски административен съд, десети административен състав,

ОПРЕДЕЛИ:

І. НАЗНАЧАВА адвокат С. Й. И. - Дюрзелен, вписана под №3803 в Националния регистър за правна помощ, за процесуален представител по АД №444 по описа на Плевенски административен съд за 2024 г. на ищеца А. М. В. [ЕГН].

Д. С. В. на адв. С. И. – Дюрзелен преписи от исковата молба и уточненията и от постановените до момента определения от съда.

ІІ. О. Б. Д. иск с вх.№2900/21.05.2024 г. подаден от А. М. В. [ЕГН], лишен от свобода, Затвора Белене, и предоставя на ищеца 7-дневен срок от съобщението, в който да отстрани следните недостатъци на иска:

  1. Да посочи ясно и недвусмислено основанието за предявяване на иска – дали вредите са причинени от конкретен административен акт, действие или бездействие на конкретен административен орган, или от друго конкретно посочено основание.
  2. Да посочи изрично надлежен ответник по иска – юридическо лице, съгласно дадените с определения №1839/21.05.2024 г. и №2045/10.06.2024 г. указания.
  3. Да посочи конкретен размер на претендираните вреди, както и вида им - материални или нематериални, и какъв размер се претендира от всеки ответник по отделно, ако са повече от един.
  4. Да направи конкретно допустимо искане до съда.
  5. Да представи препис от иска и уточнението за ответната страна.

ІІІ. При неизпълнение на определението по т. ІІ в срок, искът ще бъде оставен без разглеждане и производството по делото ще бъде прекратено.

ІV. Препис от определението да се връчи на А. М. В. [ЕГН], лишен от свобода, З. Б. и на адвокат С. Й. И. - Дюрзелен, вписана под №3803 в Националния регистър за правна помощ.

Делото да се докладва след изпълнение на определението или изтичане на срока.

Съдия: