Споразумение по дело №132/2019 на Окръжен съд - Стара Загора

Номер на акта: 17
Дата: 28 май 2019 г. (в сила от 28 май 2019 г.)
Съдия: Красимир Йорданов Георгиев
Дело: 20195500200132
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 април 2019 г.

Съдържание на акта

 П  Р  О  Т  О  К  О  Л   № 17

 

Година 2019                                                                      Град  Стара Загора

Старозагорски окръжен съд                                     Наказателен състав

На двадесет и осми май                                                            Година 2019

В открито заседание в следния състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Б.М.

                                                                                  П.А.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

СЕКРЕТАР : М.Т.

ПРОКУРОР: ВАНЯ МЕРАНЗОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГЕОРГИЕВ
НОХД № 132 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

Настоящото заседание е разпоредително и е насрочено на основание чл.247а, ал.2, т.1 и чл.247б от НПК.

 

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - СТАРА ЗАГОРА  явява се прокурор ВАНЯ МЕРАНЗОВА.

 

ПОДСЪДИМИ:

М.Н.Д. – редовно и своевременно призована, явява се лично.

 

В.А.В. - редовно и своевременно призована, явява се лично.

 

ЗАЩИТНИКЪТ АДВ. Ж.Р.Ч. *** – редовно и своевременно призован, явява се лично, редовно упълномощен от по-рано.

 

ПОСТРАДАЛ:

Т.Д.Х. – редовно и своевременно призована, не се явява.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на съдебния състав докладва на страните, че подсъдимите са получили преписи от обвинителния акт, ведно с преписи от разпореждането от 19.04.2019г. на съдията-докладчик по чл.247а,  ал.2, т.1 и чл.247б от НПК.

 

               СЪДЪТ разясни на страните правата им по чл.274  от НПК, а именно правото им на отводи срещу членове от състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи. Налице са основанията на закона да се даде ход на делото в разпоредителното заседание.

АДВ. Ч.: Нямам искания за отводи към състава на съда, съдебните заседатели, прокурора и секретаря. Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ПОДСЪДИМАТА М.Д.: Присъединявам се към всичко казано от защитника ми адв. Ч.. Желая делото да се гледа днес. Нямам искания за отводи. 

ПОДСЪДИМАТА В.В.: Присъединявам се към всичко казано от защитника ми адв. Ч.. Желая делото да се гледа днес. Нямам искания за отводи. 

 

СЪДЪТ, след като разясни на страните правата им по чл.274 от НПК и като съобрази, че не постъпиха искания за отводи, както и че подсъдимите и защитника ми изразиха съгласие за даване ход на разпоредителното заседание по чл.248 от НПК,  приема, че следва да даде ход на разпоредителното заседание.

Предвид гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ ПО

чл.248 НПК.

 

      Проверка самоличността на подсъдимата М.Н.Д. - родена на ***г. в гр. *****, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с начално образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********.

      Проверка самоличността на подсъдимата В.А.В. - родена на ***г. в гр. ****, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с основно образование, понастоящем ученичка в СОУ „Христо Ботев“ – гр. Павел баня, неомъжена, неосъждана, ЕГН **********.

     ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА докладва служебно изисканите и постъпили по делото: справка за съдимост на М.Н.Д. Рег. № 768 от 25.04.2019г., от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък и справка за съдимост на В.А.В. Рег. № 769 от 25.04.2019г. от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА СЪСТАВА предостави възможност на страните да вземат становище по въпросите, посочени в чл.248, ал.1, т.1– т.8 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: В Окръжна прокуратура – Стара Загора е получен препис от разпореждането от 19.04.2019г. на съдията-докладчик по чл.247а,  ал.2, т.1 и чл.247б от НПК преди повече от седем дни.

по т.1 - Считам, че делото е подсъдно на Окръжен съд – Стара Загора.

по т. 2 - Считам, че няма основания за спиране и прекратяване на наказателното производство.

по т.3 - На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правата на обвиняемия.

по т.4 – Считам, че са налице условията за разглеждане на делото по особените правила – при съкратено съдебно следстве или при постигане на споразумение. Към настоящия момент е налице предварителен разговор за сключване на споразумение, което в по-късен етап да бъде представено пред вас.

по т.5 - Считам, че разглеждането на делото с оглед обвинението следва да бъде при открити врати. Не е нужно привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

по т.6 – Считам, че няма основание за изменение на мерките  за неотклонение.

По т.7 - Нямам искания за нови доказателства. Да се приемат справките за съдимост.

По т.8 – Относно насрочването считам, че ако има изявление от страна на подсъдимите и техния защитник за разглеждане на делото по особените правила, няма пречка делото да бъде гледано днес.

 

АДВ. Ч.: Получих препис от разпореждането за насрочване на делото преди повече от седем дни.

Присъденивям се към прокурора като заявявам, че делото е подсъдно на Окръжен съд – Стара Загора, няма основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

Считам, че не са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.

Проведохме разговор с прокурора за сключване на споразумение.

По отношение на мерките за неотклонение, не са налице основания за измененинето им.

Правя искане делото да бъде разгледано по реда на Глава ХХІХ от НПК – прекратяване на делото със споразумение.

По останалите точки нямам искания и възражения.

Нямам искане за събиране на други доказателства. Да се приемат справките за съдимост, както и представям банково бордеро за внесена сума от 50.00/петдесет лева/, представляваща обезпечение за невъзстановените имуществени вреди.

 

ПОДСЪДИМАТА М.Д.: Поддържам казаното от моя адвокат по обсъжданите въпроси.

 

ПОДСЪДИМАТА В.В.: Поддържам казаното от моя адвокат по обсъжданите въпроси.

 

След изслушване становищата на страните по въпросите, поставени в чл.248, ал.1, т.1–т.8 от НПК и с оглед направените от подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В.  искания за незабавно разглеждане на делото по реда на Глава ХХІХ от НПК, съдът прие за установено следното:

 

СЪДЪТ по въпросите, посочени в чл.248, ал.1, т.1–т.8 от НПК, и с оглед направеното искане приема следното:

1. НОХД № 132/2019 г. е подсъдно на Окръжен съд – Стара Загора.

2. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

3. На досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите или на пострадалата.

4. Налице са основанията за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно съдебно споразумение.

5. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, няма основание за привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на други служебни защитници (резервни) на подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В., вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебни следствени действия по делегация.

6. Отсъстват основания за изменение на взетата спрямо подсъдимата М.Н.Д. мярка за неотклонение „Подписка“ и взетата спрямо подсъдимата В.А.В. мярка  „Под надзор на ИДПС“.

    7. Следва да се приемат служебно изисканите от съда и постъпили по делото справка за съдимост на М.Н.Д. Рег. № 768 от 25.04.2019г., от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък и справка за съдимост на В.А.В. Рег. № 769 от 25.04.2019г. от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък и да се приложи по делото банково бордеро за внесена сума от 50.00/петдесет лева/, представляваща обезпечение за невъзстановените имуществени вреди.

  8. След провеждане на разпоредителното заседание делото следва да се разгледа незабавно по реда на Глава ХХІХ от НПК с  оглед искането на подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В..

 

Предвид гореизложеното и на основание чл.252, ал.1 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОСТАНОВЯВА разглеждането на делото да продължи незабавно по реда на Глава ХХІХ от НПК.

     ПРИЕМА като доказателства по делото справка за съдимост на М.Н.Д. Рег. № 768 от 25.04.2019г., от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък и справка за съдимост на В.А.В. Рег. № 769 от 25.04.2019г. от „Бюро за съдимост“ при Районен съд – Казанлък.

ПРИЛАГА по делото банково бордеро за внесена сума от 50.00/петдесет лева/, представляваща обезпечение за невъзстановените имуществени вреди.

 

ПОДСЪДИМАТА М.Д.: Моля делото да продължи по реда на споразумението. Разяснено ми е от моя защитник какво представлява сключване на споразумение. Съжалявам многто за случилото се. Искам делото да се разгледа днес.

 

ПОДСЪДИМАТА В.В.: Моля делото да продължи по реда на споразумението. Разяснено ми е от моя защитник какво представлява сключване на споразумение. Съжалявам много за случилото се. Искам делото да се разгледа днес.

 

АДВ. Ч.: Поддържам молбата на подзащитните ми съдебното следствие да продължи по реда на Глава ХХІХ от НПК. Подзащитните ми направиха изявление, чеса съгласни делото да протече по този ред.

 

ПРОКУРОРЪТ: Г-н Председател, моля да прекъснете съдебното заседание, като ни дадете възможност да изготвим и представим споразумение, което ще молим да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прекъсва съдебното заседание в 10.30 часа и дава възможност на страните да подготвят споразумение и съобщи на страните, че съдебното заседание ще продължи в 11.00 часа.

 

Съдебното заседание продължава в 11.00 часа.

 

СЪДЪТ пристъпва към разглеждане на представеното споразумение.

 

ПРОЧИТА представеното и подписано от страните споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам постигнатото споразумение, същото не противоречи на закона и морала, поради което моля да бъде одобрено.

 

АДВ. Ч.: Поддържам постигнатото споразумение. Същото не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено.

 

ПОДСЪДИМАТА М.Д.: Поддържам постигнатото споразумение.

ПОДСЪДИМАТА В.В.: Поддържам постигнатото споразумение.

 

               СЪДЪТ зададе на подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В. въпросите по чл. 382, ал.4 от НПК.

 

              ОТГОВОРИ НА подсъдимата М.Н.Д.:

              Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно съм подписала споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          ОТГОВОРИ НА подсъдимата В.А.В.:

           Разбирам обвинението. Признавам се за виновна. Разбирам последиците от споразумението. Съгласна съм с тях. Доброволно съм подписала споразумението и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          СЪДЪТ намира, че в съдържанието на така представеното споразумение не се налагат промени, поради което същото следва да бъде вписано в съдебния протокол.

 

          Водим от горното и на основание чл. 382, ал.6 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ВПИСВА постигнатото на 28.05.2019г. в гр. Стара Загора по настоящото дело от ВАНЯ МЕРАНЗОВА –  прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора и адвокат Ж.Р.Ч. ***, в качеството му на защитник на подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В. споразумение, както следва:

 

ПОДСЪДИМАТА М.Н.Д. - родена на ***г. в гр. ***, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с начално образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********, ПРИЗНАВА, че

1. На 09.03.2018г. в гр. Павел баня, обл. Стара Загора, е отнела чужди движими вещи – 1бр. дамска чанта от естествена кожа, черна на цвят на стойност 40 лева и 1бр. дамско портмоне от естествена кожа, черно на цвят на стойност 10 лева, всичко на обща стойност 50 лева, от владението на Т.Д.Х., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 194 ал.1 от НК;

2. През периода от 11:36:37ч. до 11:42:22ч. на 09.03.2018г. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с В.А.В., като съизвършител, е използвала платежен инструмент - електронна дебитна банкова карта c № ****, IBAN № ***, издадена от **** на името на Т.Д.Х. ***, без съгласието на титуляря Т.Д.Х., като е извършила девет операции – девет тегления на парични суми от АТМ - устройство – банкомат, на обща стойност 830,00 /осемстотин и тридесет/ лева, както следва:

- на 09.03.2018г. в 11:36:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 30,00 /тридесет/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:37:25ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ***, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:08ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:54ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ***, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:39:36ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ***, намиращ се в гр. ***, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:16ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:57ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:41:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:42:22ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № *****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева,

като деянието не съставлява по тежко престъпление – престъпление по чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2 от НК.

 

ПОДСЪДИМАТА В.А.В. - родена на ***г. в гр. ***, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с основно образование, понастоящем ****, неомъжена, неосъждана, ЕГН **********, ПРИЗНАВА, че през периода от 11:36:37ч. до 11:42:22ч. на 09.03.2018г. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с М.Н.Д., като съизвършител, е използвала платежен инструмент - електронна дебитна банкова карта c № **** IBAN № ****, издадена от ***** на името на Т.Д.Х. ***, без съгласието на титуляря Т.Д.Х., като е извършила девет операции – девет тегления на парични суми от АТМ - устройство – банкомат, на обща стойност 830,00 /осемстотин и тридесет/ лева, както следва:

- на 09.03.2018г. в 11:36:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 30,00 /тридесет/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:37:25ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:08ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:54ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:39:36ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:16ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:57ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:41:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:42:22ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева,

като деянието не съставлява по тежко престъпление и макар и непълнолетна, е могла да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си – престъпление по чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2, вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК.

 СТРАНИТЕ приемат, че престъплението е извършено умишлено, под формата на пряк умисъл от подсъдимите.

 

СТРАНИТЕ се съгласяват за извършеното престъпление  на подсъдимата М.Н.Д. на основание чл. 194 ал.1 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б. „б“ от НК във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 във вр. с чл.42б, ал.1 и ал.2 от НК да й бъде НАЛОЖЕНО наказание „ПРОБАЦИЯ” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ – два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

 

СТРАНИТЕ се съгласяват за извършеното престъпление  на подсъдимата М.Н.Д. на основание и чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.1 от НК  да й  бъде НАЛОЖЕНО наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЕДНА ГОДИНА, изпълнението на което наказание на основание чл.66, ал.І от НК, ДА БЪДЕ ОТЛОЖЕНО за изпитателен срок отТРИ ГОДИНИ.

 

СТРАНИТЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТ на основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимата М.Н.Д. да не бъде налагано наказание глоба.

 

СТРАНИТЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТ на основание чл.23, ал.1 от НК да бъде допусната кумулация на така наложените наказания „Пробация“ и “Лишаване от свобода” на подсъдимата М.Н.Д., като й бъде определено едно общо наказание, а именно най-тежкото от тях ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, като изпълнението на същото на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

СТРАНИТЕ се съгласяват за извършеното престъпление на подсъдимата В.А.В. на основание чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2, вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б. „б“ от НК, във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 във вр. с чл.42б, ал.1 и ал.2 от НК да й бъде НАЛОЖЕНО наказание „ПРОБАЦИЯ” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ – два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

 

СТРАНИТЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТ на основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимата В.А.В. да не бъде налагано наказанието ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ.

 

СТРАНИТЕ ПРИЕМАТ, че настъпилите от деянието съставомерни имуществени вреди частично са възстановени, а невъзстановените са обезпечени.

 

           СТРАНИТЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТ всички направени по делото разноски в размер на 85.56 /осемдесет и пет лева и петдесет и шест стотинки/, да се заплатят от подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В., след влизане в сила на споразумението.

       

         М.Н.Д. д е к л а р и р а м, че съзнавам написаното, разбирам последиците от споразумението, съгласна съм с тях, доброволно съм подписала споразумението и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                        ДЕКЛАРАТОР:……………………………………                                                                                                                                   

                                                                    /М.Н.Д./

                                                                                                                              

               ПОДСЪДИМА:……………………………………

                                                             /М.Н.Д./                                                                                        

                                                                                                          

                                     ЗАЩИТНИК:…………………………………….

                                                                       /адв. Ж.Ч./

 

              ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА:……………………………………..                                                                                                       

                                                                  /прокурор Ваня Меранзова/

 

 

 

                                           ДЕКЛАРАТОР:……………………………………                                                                                                                                   

                                                                    /В.А.В./

                                                                                                                              

               ПОДСЪДИМА:……………………………………

                                                             /В.А.В./                                                                                        

                                                                                                         

                                     ЗАЩИТНИК:…………………………………….

                                                                       /адв. Ж.Ч./

 

              ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА:……………………………………..                                                                                                      

                                                                  /прокурор Ваня Меранзова/

 

              СЪДЪТ намира, че така вписаното в съдебния протокол споразумение не противоречи на закона или морала, поради което същото следва да бъде прието и одобрено, а наказателното производство по делото следва да бъде прекратено.

 

             Водим от горното и на основание чл.384, ал.1 и ал.3 във връзка с чл.382, ал.7 във връзка с чл.381 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

             ПРИЕМА И ОДОБРЯВА  постигнатото на 28.05.2019г. в гр. Стара Загора по настоящото дело от ВАНЯ МЕРАНЗОВА –  прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора и адвокат Ж.Р.Ч. ***, в качеството му на защитник на подсъдимите М.Н.Д. и В.А.В. споразумение, по силата на което:

 

  ПРИЗНАВА подсъдимата М.Н.Д. - родена на ***г. в гр. ***, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с начално образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********, за ВИНОВНА в това, че на 09.03.2018г. в гр. Павел баня, обл. Стара Загора, е отнела чужди движими вещи – 1бр. дамска чанта от естествена кожа, черна на цвят на стойност 40 лева и 1бр. дамско портмоне от естествена кожа, черно на цвят на стойност 10 лева, всичко на обща стойност 50 лева, от владението на Т.Д.Х., без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 194 ал.1 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б. „б“ от НК във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 във вр. с чл.42б, ал.1 и ал.2 от НК й НАЛАГА наказание „ПРОБАЦИЯ” за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ – два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

 

  ПРИЗНАВА подсъдимата М.Н.Д. - родена на ***г. в гр. ****, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с начално образование, неомъжена, безработна, неосъждана, ЕГН **********, за ВИНОВНА в това, че през периода от 11:36:37ч. до 11:42:22ч. на 09.03.2018г. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с В.А.В., като съизвършител, е използвала платежен инструмент - електронна дебитна банкова карта c № *****, IBAN № *****, издадена от ***** на името на Т.Д.Х. ***, без съгласието на титуляря Т.Д.Х., като е извършила девет операции – девет тегления на парични суми от АТМ - устройство – банкомат, на обща стойност 830,00 /осемстотин и тридесет/ лева, както следва:

- на 09.03.2018г. в 11:36:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 30,00 /тридесет/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:37:25ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:08ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:54ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ******нмиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:39:36ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:16ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:57ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:41:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:42:22ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева, като деянието не съставлява по тежко престъпление, поради което и на основание чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК й НАЛАГА наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ЕДНА ГОДИНА, изпълнението на което наказание на основание чл.66, ал.І от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настящото определение.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК ДОПУСКА кумулация на така наложените наказания „Пробация“ и “Лишаване от свобода” на подсъдимата М.Н.Д., като й определя едно общо наказание и й го налага, а именно най-тежкото от тях ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА, като ОТЛАГА изпълнението на същото на основание чл.66, ал.1 от НК за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на настоящото определение.

 

 

  ПРИЗНАВА подсъдимата В.А.В. - родена на ***г. в гр. ****, с настоящ адрес ***, българка, българска гражданка, с основно образование, понастоящем ученичка в СОУ „Христо Ботев“ – гр. Павел баня, неомъжена, неосъждана, ЕГН **********, за ВИНОВНА в това, че през периода от 11:36:37ч. до 11:42:22ч. на 09.03.2018г. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с М.Н.Д., като съизвършител, е използвала платежен инструмент - електронна дебитна банкова карта c № ****, IBAN № ****, издадена от **** на името на Т.Д.Х. ***, без съгласието на титуляря Т.Д.Х., като е извършила девет операции – девет тегления на парични суми от АТМ - устройство – банкомат, на обща стойност 830,00 /осемстотин и тридесет/ лева, както следва:

- на 09.03.2018г. в 11:36:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 30,00 /тридесет/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:37:25ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ***, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:08ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:38:54ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ***, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:39:36ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ******, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:16ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:40:57ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:41:37ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. ***, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева;

- на 09.03.2018г. в 11:42:22ч. в гр. Павел Баня, обл. Стара Загора, от ATM устройство - банкомат на „Банка ДСК” АД - София, с № ****, намиращ се в гр. *****, е изтеглила сумата от 100,00 /сто/ лева,

като деянието не съставлява по тежко престъпление и макар и непълнолетна, е могла да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, поради което и на основание чл.249 ал.1, вр. с чл.26 ал.1, вр. с чл.20 ал.2, вр. с чл.63 ал.1 т.3 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.2, б. „б“ и ал.3 от НК, във вр. с чл.42а, ал.2, т.1 и т.2 във вр. с чл.42б, ал.1 и ал.2 от НК й НАЛАГА наказание „ПРОБАЦИЯ” за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ – два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

 

          ОСЪЖДА подсъдимата М.Н.Д. със снета самоличност ДА ЗАПЛАТИ на държавата по бюджетната сметка на ОД на МВР - Стара Загора сумата от 42,78 /четиридесет и два лева и седемдесет и осем стотинки/,  представляваща направени по делото разноски.

 

  ОСЪЖДА подсъдимата В.А.В. със снета самоличност ДА ЗАПЛАТИ на държавата по бюджетната сметка на ОД на МВР - Стара Загора сумата от 42,78 /четиридесет и два лева и седемдесет и осем стотинки/,  представляваща направени по делото разноски.

 

 

ПРЕКРАТЯВА  наказателното производство по НОХД № 132/2019г.   по описа на Окръжен съд – Стара Загора.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

ПРЕПИС от настоящото определение ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН на  Окръжна прокуратура – Стара Загора.

 

ДА СЕ УВЕДОМИ пострадалата Т.Д.Х. за обезпечените имуществени вреди.

 

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в

11.30 часа.

 

 

                                          

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                         2.

 

 

      СЕКРЕТАР: