Определение по дело №1573/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1508
Дата: 15 септември 2022 г.
Съдия: Румен Николов Йосифов
Дело: 20227040701573
Тип на делото: Касационно частно административно дело
Дата на образуване: 7 септември 2022 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

№1508                          15.09.2022 година                                гр.Бургас

 

 

Административен съд - гр.Бургас                                                                         ХІІІ-ти състав,

На петнадесети септември                                      две хиляди и двадесет и втора година

В закрито заседание в следния състав:

Председател:      Румен Йосифов

Членове:          1. Златина Бъчварова

                         2. Веселин Белев

Секретар: Сийка Хардалова,

като разгледа докладваното от съдия Румен Йосифов, касационно наказателно административен характер дело № 1573 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Производството е по реда на чл.63г от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), вр. чл.229-236 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по частна жалба на „Пътнически превози“АД, гр.Велико Търново, ул.Никола Габровски 74, подадена чрез адвокат Ж.Д., срещу определение № 1286/01.07.2022г. по НАХД № 2314/2022г. на Районен съд - Бургас, с което е прекратено производството по жалба на същото дружество срещу електронен фиш (ЕФ) за налагане на санкция № 8504476635г. на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), поради заплащане на компенсаторна такса и анулиране на ЕФ на основание чл.189ж, ал.3, т.1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Частната жалба е подадена от пълномощник, но нито към нея, нито в хода на първоинстанционното производство е приложено валидно пълномощно.

Поради това настоящата инстанция намира, че съдията-докладчик в първоинстанционния съд не е извършил в цялост дължимата на основание чл.213а, вр. чл.231 от АПК, проверка на редовността на частната жалба. Съгласно тази норма, съдията-докладчик в първоинстанционния съд извършва проверка на редовността на частната жалба и ако не отговарят на изискванията на чл.212 и 213, с разпореждане я оставя без движение и изпраща съобщение на оспорващия да отстрани нередовностите в 7-дневен срок от получаването му. Когато нередовностите не се отстранят в срок, първоинстанционният съд връща жалбата или протеста. Съгласно чл.213, т.2 от АПК, към жалбата се прилага пълномощно, когато се подава от пълномощник.

Районният съд вместо да извърши проверката по чл.213а от АПК и да остави нередовната частната жалба без движение, направо е връчил препис от нея на другата страна и след получаването на отговор, е изпратил делото на касационната инстанция. Това обстоятелство се явява основание за прекратяване на настоящото производство и връщане на делото на Районен съд - Бургас за реализиране на процесуалните задължения на първата инстанция по чл.213а, ал.1, вр. чл.213, т.2, вр. чл.231 от АПК.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо, тъй като след изпълнение дадените указания и евентуална допустимост, производство може да бъде възобновено и подадената жалба срещу определението за прекратяване бъде разгледана. При евентуално връщане на жалбата ведно с делото, на основание чл.80, ал.10 от Правилника на администрацията на съдилищата, следва да се образува дело под нов номер и да се разпредели на същия съдия-докладчик.

Мотивиран от горното, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по КНАХД № 1573/2022г. по описа на Административен съд - Бургас.

ВРЪЩА делото на Районен съд - Бургас за реализиране на процесуалните задължения на първата инстанция по чл.213а, ал.1, вр. чл.213, т.2, вр. чл.231 от АПК.

Определението не подлежи на обжалване.

Преписи от него да се връчат на страните.

При връщане на делото в Административен съд - Бургас, то да бъде образувано под нов номер и да бъде разпределено на първоначалния съдия-докладчик.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ:           1.

 

 

 

 

           2.