Определение по дело №144/2020 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 260084
Дата: 26 февруари 2021 г. (в сила от 6 март 2021 г.)
Съдия: Константин Георгиев Моллов
Дело: 20203600900144
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 23 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

        Препис – извлечение

П Р О Т О К О Л

        

 

Година 2021                                                  26.02.                        Град Шумен ШУМЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                              ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ

На двадесет и шести февруари                            две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание в следния състав:

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН МОЛЛОВ

                                     

Секретар: Галина Георгиева

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ,

ТЪРГОВСКО ДЕЛО № 144 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 10:48 часа се явиха:

 

         Ищецът „Съни клима“ ЕООД, редовно призован. За него се явява адвокат Б.Н.Г. ***, редовно упълномощен.

         Ответникът „Илиев Корект“ ЕООД, редовно призован. За него се явява адв. Снежана Костова, упълномощена от днес.

……………………………………………………………………………………………..

 

О П Р Е Д Е Л И : № № 260084/ 26.2.2021г.

 

ОДОБРЯВА и ВПИСВА в съдебния протокол от днешното съдебно заседание на Шуменския окръжен съд по ТД 144/ 2020 г. по описа на същия съд съдебна спогодба между „*****“ ЕООД с ЕИК ******* и „******“ ЕООД с ЕИК ***** със следното съдържание:

 

Днес на 26.02.2021 г. (двадесет и шести февруари две хиляди двадесет и първа) година, на основание чл. 365 и сл. от Закона за задълженията и договорите, се сключи настоящият договор за спогодба между:

1. „Съни Клима“ ЕООД, вписано в търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, с ЕИК ********, със седалище и адрес на управление: гр. С., ул. представлявано от управителя Т. А. П. с адрес: гр. С., ********, с л.к. № ****/ **** г., с ЕГН *********, наричан по – долу за краткост „Кредитор“, от една страна и

2. „Илиев Корект“ ЕООД, вписано в търговския регистър, воден от Агенция по вписванията с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Ш., ул. ******, представлявано от управителя И. Д. И. от гр. Ш., бул. „Славянски“ № 48, притежаващ л.к. № *********** г. от МВР – Шумен, с ЕГН **********, наричано по – долу за краткост „Длъжник”, от друга страна.

СТРАНИТЕ СЕ СПОГОДИХА ЗА СЛЕДНОТО:

 

        Чл. 1. Настоящият договор за спогодба има за предмет уреждане на отношенията между страните по фактури с №№ *************, издадени от кредитора на длъжника, по повод на които е образувано исково производство – т.д. № 144/2020г. по описа на Окръжен съд – Шумен, в хода на което е издадена обезпечителна заповед, по повод на която е образувано изп. д. № *****/ 2020 г. по описа на ЧСИ Д. З., рег.№ ****.

         Чл. 2. /1/ С настоящия договор за спогодба страните безусловно декларират своето съгласие за следното: дължимата се от длъжника сума по описаните по – горе фактури възлиза на 36 368.38 лв. – неизплатена главница, върху която се дължи и лихва за забава за минало време, в размер на 1043.12 лв.

         Във връзка с образуването на исковото производство и на изпълнителното дело, както и вписването на възбрана въз основа на издадена обезпечителна заповед по т.д. № 144/2020г. по описа на ОС – Ш., кредиторът е направил разноски в общ размер на 3393.04 лв., от които 1504.74 лв. – държавна такса за образуване на исковото производство по т.д. № 144/ 2020 г. по описа на ОС – Ш., 73.30лв. – такси по ТТР към ЗЧСИ, 15,00 лв. – държавна такса за вписване на възбрана и 1800.00 лв. адвокатски хонорар с включен ДДС. Общият размер на задължението по посочените по – горе фактури, в т.ч. главница, лихва за забава и деловодни разноски, възлиза на 40 804.54 лева.

         /2/ Със сключването на настоящия договор за спогодба, кредиторът се съгласява, а длъжникът се задължава да заплати сумата от 40 804.54 лева /четиридесет хиляди осемстотин и четири лева и петдесет и четири стотинки/, както следва:

         20 000лв. – в деня на вдигане на запорите на банковите сметки на длъжника в **** ЕАД, наложени въз основа на обезпечителна заповед, издадена по т.д. № 144/ 2020 г. по описа на ОС – Шумен. С посочената сума се погасяват платените от кредитора разноски, мораторната лихва за минало време и част от главницата;

       • Остатъкът в размер на 20 804.54лв., съставляваща оставаща част от главница по описаните фактури, ще бъдат изплатени от длъжника на двадесет равни вноски от по 1000 лв. /хиляда лева/ и една последна двадесет и първа вноска в размер на 804.54 лв. /осемстотин и четири лева и петдесет и четири стотинки/, платими всеки работен ден, начиная от деня, следващ деня на вдигането на запора на банковите сметки на длъжника в „Банка ДСК“ ЕАД, до окончателното изплащане на сумата, в рамките на общо 21 /двадесет и един/ работни дни. С посочената сума се погасява остатъкът от главницата.

         /3/ Кредиторът се съгласява, че при плащане на дълга по чл. 2, ал. 2 в уговорените срокове, няма да има претенции за заплащане на лихва за забава върху неизплатената главница по описаните в чл. 1 фактури.

         /4/ Плащанията погасяват задължението в последователността по чл. 76, ал. 2 от ЗЗД, а именно: разноски, лихва и главница.

         /5/ Плащанията ще се извършват по банков път, по следната банкова сметка ***:

 

                БАНКА: „БАНКА ДСК“ ЕАД

                IBAN: ***

 

         /6/ Плащанията се смятат за извършени в деня на заверяване на сметката на кредитора.

         /7/ При забава в изплащането на две последователни вноски настоящата спогодба, длъжникът дължи на кредитора, в първия ден, следващ деня на забавата:

         • всички оставащи суми, съгласно описаното в чл. 2, ал. 1 по – горе и осъществени плащания до момента;

         • неустойка за забава в размер на 200 лв. (двеста лева) месечно върху просрочената сума.

 

         /8/ В хипотезата на ал. 7 по – горе, изискуемостта на целия оставащ дълг настъпва по силата на настоящата спогодба, без да е необходимо изрично уведомление от страна на кредитора за нейното прогласяване или за даване на срок за доброволно изпълнение на длъжника.

         /9/ Страните се споразумяват изплащането на последната двадесет и първа вноска в размер на 804.54 лв. /осемстотин и четири лева и петдесет и четири стотинки/ да се извърши след приключване на съдебното производство по т.д.            № 144/ 2020 г. по описа на ОС – Шумен, като при сключването на спогодба по същото това дело и възстановяване на половината от внесената от кредитора държавна такса същата тази възстановена такса да се приспадне от задължението на длъжника с оглед обстоятелството, че цялата държавна такса е включена в чл. 2, ал. 1 от настоящото споразумение и съгласно чл. 2, ал. 2 от същото е изплатена от длъжника на кредитора.

         /10/ С изплащането на общата сума по чл. 2, ал. 2 и в сроковете, указани в същата разпоредба, страните декларират, че считат за окончателно уредени финансовите си отношения, произтичащи от посочените по – горе фактури, в т.ч. за главница, мораторна лихва и разноски и никоя от страните няма и не може за в бъдеще да има претенции за плащания по тези фактури.

         Чл. 3. Кредиторът и длъжникът съвместно се задължават да депозират молба пред ОС – Шумен за отмяна на допуснатото обезпечение – запор на банковите сметки на длъжника, разкрити в „Банка ДСК“ ЕАД, като длъжникът изрично декларира, че не възразява срещу освобождаването на внесената по т.д. № 144/ 2020 г. по описа на ОС – Шумен гаранция по смисъла на чл. 403, ал. 2 от ГПК, а незабавно след постановяването на определение за отмяна на обезпечението, кредиторът се задължава да депозира молба за прекратяване на образуваното изпълнително дело и вдигане на наложената обезпечителна мярка (запор на банковите сметки на длъжника) от ЧСИ.

         Чл. 4. Кредиторът и длъжникът се задължават да депозират пред ОС – Шумен споразумение за сключването на съдебна спогодба за приключване на т.д. № 144/ 2020 г. по описа на ОС – Шумен.

         Страните по договора заявяват, че разбират неговия смисъл, съгласни са с него и го подписват с ясно съзнание за последиците, които произтичат от него, право – и дееспособни са и пред тях няма юридически пречки за сключване на договора за спогодба, както и че не действат при грешка, измама, заплашване или крайна нужда.

         Настоящият договор за спогодба се подписа в два еднообразни екземпляра – по един за всяка от страните, същият е с нотариално заверени подписи на представителите на двете страни и подлежи на принудително изпълнение при условията на чл. 417, т. 3 от ГПК. Разноските по нотариалното удостоверяване са за сметка на длъжника.

 

С оглед на постигнатата между страните по настоящото дело спогодба,

съдът счита, че са налице предпоставките за прекратяване на производството по делото.

С оглед на това, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по ТД № 144/ 2020 г. по описа на ШОС, поради постигната между страните спогодба.

 

На основание чл. 79, ал. 9 от ГПК съдът ПОСТАНОВЯВА половината от внесената от ищеца „С. к.“ ЕООД държавна такса в размер на 772,09 лв. да му бъде върната, поради приключване на делото със спогодба.

 

Определението, с което се прекратява производството по делото, поради постигната спогодба подлежи на обжалване в едноседмичен срок, считано от днес пред Апелативен съд гр. Варна.

 

 

                                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: (п)

 

         Заседанието приключи в 10:57 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

                  

 

 

                                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: (п)

 

 

 

                                                                              СЕКРЕТАР: (п)