Решение по дело №4029/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 260029
Дата: 13 януари 2021 г. (в сила от 26 април 2021 г.)
Съдия: Стояна Илиева Илиева Станева
Дело: 20203110204029
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 9 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

                                                              

                                                           №260029/13.1.2021г.

                                   Година 2021                             Град Варна

 

                                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Варненският районен съд                                                 четиридесет и пети състав

На тринадесети януари                                  Година две хиляди и двадесет и първа

В публично заседание в следния състав:

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:СТОЯНА ИЛИЕВА

Секретар : Маргарита Стефанова

като разгледа докладваното от съдията

НАХД № 4029 по описа на съда за 2020г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН и е образувано  по жалба на  И.К.А. с ЕГН ********** ***-0819-002689/06.06.2019 год. на началник група към ОД МВР Варна, сектор ПП Варна, с което за нарушение на чл.25,ал.2 от ЗДвП, на осн. чл.179,ал.2,вр.чл.179,ал.1,т.5, предл.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв..

            С жалбата се иска отмяна на НП, като се твърди, че същото е неправилно, незаконосъобразно, необосновано и постановено при съществени нарушения на процесуалните нарушения без да се излагат конкретни факти. Оспорва се фактическата обстановка.

            В съдебно заседание, жалбоподателя, редовно призован, не се явява, представлява се от адв.Ж. Георгиев, ВАК, който поддържа жалбата и моли НП да бъде отменено.

            Въззиваемата страна –ОД МВР Варна не се представлява, депозирано е становище от юк Лукова.

            Актосъставителят , редовно призован, взема становище по жалбата и поддържа направените констатации в съставения АУАН.

Съдът, въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на обжалваното наказателно постановление по отношение на неговата законосъобразност, обоснованост и справедливост на наложеното наказание, прави следните изводи:

            От фактическа страна:

            С АУАН с бланков  № 245069/17.04.2019  год., административния орган е приел за установено от фактическа страна, че на 17.04.2019 год. около 08.10 часа, в гр.Варна, по бул.” Княз Борис I”, в посока центъра, жалбоподателя управлява собствения си лек автомобил „Опел“ с рег. № ***и до спирка « Акациите» от най-лявата пътна лента преминава в съседна дясна пътна лента, като не пропуска движещия се в права посока по нея лек автомобил „Форд“ с рег. № В8005НВ, вследствие на което възниква ПТП с материални щети – нарушение на чл.25,ал.2 от ЗДвП.

 

Акта бил съставен и предявен на жалбоподателя, който  в графата бележки и възражения отразил, че не е съгласен.

В срока по чл.44 от ЗАНН   не са депозирани писмени възражения.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка издал обжалваното НП, с което за нарушение на чл.25,ал.2 от ЗДвП, на осн. чл.179,ал.2,вр.чл.179,ал.1,т.5, предл.4 от ЗДвП наложил на жалбоподателя административно наказание глоба в размер на 200 лв..

В хода на съдебното производство като свидетел е разпитан актосъставителя Г.И., който потвърждава изложеното в акта за административно нарушение.Посочва, че е установил фактическата обстановка въз основа на снетите обяснения от участниците в произшествието. Заявява, че не си спомня други обстоятелства, свързани с конкретното произшествие.

Св. Л.М. също заявява, че не си спомня конкретната фактическа обстановка.

Свидетелите И. и М. са непредубедени и незаинтересувани от изхода на спора, но двамата не са очевидци на произшествието и поддържат изложеното в АУАН, като не допринасят съществено за изясняването на делото.

От показанията на св.Л.К., другия участник в произшествието се установява, че управлявайки автомобила си се е движила в най-дясна лента на бул.” Княз Борис I” в посока Икономическия университет.Видяла, че вляво от нея автомобил пресича точно пред предницата на автомобила и, натиснала спирачките, но не могла да спре и се ударила в заден десен калник на преминалия пред нея автомобил. Щетите по нейния автомобил били в преден ляв калник.Останала на място до идването на КАТ.

Съдът , отчитайки, че св.К. е участник в настъпилото ПТП и като такава се явява заинтересована , кредитира показанията и, като ги намира за логични, безпротиворечиви и съответни на останалите доказателства събрани по делото.

Така описаната фактическа обстановка съдът установи въз основа на събраните по делото устни и писмени доказателства: показания на свидетелите И. и К., Протокол за ПТП № 1692818/17.04.2019 год., два броя декларации, Заповед № 8121з-515/14.05.2018 г. , прочетени и приети от съда по реда на чл.283 от НПК.

От правна страна:

Жалбата е депозирана от надлежно легитимирано лице, спрямо което е издадено атакуваното НП, в установения от закона 7-дневен срок от връчване на НП и пред надлежния съд – по местоизвършване на твърдяното нарушение. Поради това жалбата е допустима и следва да бъде разгледана.

            АУАН и издаденото въз основа на него НП  са съставени в сроковете по чл.34,ал.1 и 3 от ЗАНН.

НП е издадено от компетентен орган – началник група към ОД МВР Варна, сектор ПП Варна , съгласно приложената Заповед № 8121з-515/14.05.2018 г., като АУАН също е съставен от компетентно лице.

АУАН е съставен в присъствието на нарушителя и свидетел,  присъствал при извършване или установяване на нарушението. 

При служебно извършена проверка съдът констатира, че при съставяне на АУАН и издаване на атакуваното НП са спазени изискванията, визирани в разпоредбите на чл. 42 и чл. 57 ЗАНН. Не са налице формални предпоставки за отмяна на НП, тъй като при реализирането на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да водят до опорочаване на производството и до отмяна на издаденото НП.

Не може да бъде споделено наведеното от процесуалния представител на жалбоподателя възражение за неточна правна квалификация на нарушението.

Безспорно е, че на процесната дата е настъпило ПТП с участието на посочените две МПС. Съгласно § 6, т. 30 от ДР на ЗДвП и § 1, т. 47 от ППЗДвП "Пътнотранспортно произшествие" е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети. В конкретния случай в резултат на транспортното произшествие са настъпили материални щети и по двата автомобила  Не е спорно и, че съприкосновението между двата автомобила се е извършило в средната пътна лента, където се е движил  управлявания от св.К. автомобил.

Механизма на произшествието е установен с надлежен официален документ, какъвто е Протокола за ПТП № 1692818/17.04.2019 год., където ясно са посочени и нанесените щети по двата автомобила. Този на жалбоподателя имал щети по задна странична част в дясно, а другият автомобил бил с деформации по лява странична предна част.

Така описаните щети, положението на двата автомобила след настъпилото произшествие – автомобила на жалбоподателя преминава от крайна лява пътна лента в средна, а автомобила на св.К. е изцяло в средна лента , видно от изготвената схема в протокола за ПТП, водят до извода, че приетият от актосъставителя и наказващия орган механизъм на ПТП, отговаря на обективната действителност и при този механизъм на произшествието правилно отговорността на жалбоподателя е била ангажирана за нарушение на разпоредбата на чл.25, ал.2 от ЗДвП. Съобразно същата, при извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Жалбоподателят не е изпълнил това свое задължение, както се установи и от обсъдените по-горе в изложението доказателства.

Въпреки, че такова възражение не е направено, с оглед цялостния контрол за законосъобразност на обжалваното НП, съдът прие, че в конкретния казус не е налице маловажен случай на административно нарушение, който да обуслови приложението на чл.28 от ЗАНН. В случая, с извършване на нарушението – отнемане на предимство, са настъпили вредни последици, а именно : реализиране на ПТП с материални щети. Освен това с деянието си жалбоподателят е застрашил сигурността на другите участници в движението.              

При индивидуализацията на наказанията административно наказващия орган е определил наказанието съобразно чл.179 ал.2 във вр. с чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДП  в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН, като е наложил глоба в предвидения размер, а именно 200 лева. Така определеното по вид и размер наказание е в съответствие със закона и  съответно на степента на обществена опасност на деянието.

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

По разноските:

Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал. 3 ЗАНН страните имат право на разноски.

С оглед изхода на делото и на основание чл. 63, ал. 3 от ЗАНН на ОД МВР - Варна следва да се присъди юрисконсултско възнаграждение в размер определен в чл. 37 от Закона за правната помощ/ЗПП/, съгласно препращащата разпоредба на чл. 63, ал. 5 от ЗАНН.

Съгласно чл. 37, ал. 1 от ЗПП заплащането на правната помощ е съобразно вида и количеството на извършената дейност и се определя в наредба на Министерския съвет по предложение на НБПП.

В случая за защита по дела по ЗАНН чл. 27е от Наредбата за заплащане на правната помощ предвижда възнаграждение в размер от 80 до 120 лева.

Производството по делото не се отличава с фактическа или правна сложност, поради което следва да се присъди възнаграждение в размер на предвидения в закона минимум от 80 лева.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл.първо от ЗАНН, съдът  

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 19-0819-002689/06.06.2019 год. на началник група към ОД МВР Варна, сектор ПП Варна, с което на И.К.А. с ЕГН ********** *** за нарушение на чл.25,ал.2 от ЗДвП, на осн. чл.179,ал.2,вр.чл.179,ал.1,т.5, предл.4 от ЗДвП  е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв..

ОСЪЖДА И.К.А. с ЕГН ********** *** да заплати на ОД МВР  – Варна сумата от 80 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Варна на основанията, предвидени в НПК и по реда на глава 12 от АПК, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

                                                                                                                                 

                                                                      

 

СЪДИЯ :