Решение по дело №210/2009 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 39
Дата: 21 април 2010 г. (в сила от 13 май 2010 г.)
Съдия: Петър Атанасов Петров
Дело: 20093220100210
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 3 август 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Г.Т., 21. 04. 2010 г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

РАЙОНЕН СЪД Г.Т.,  в публично заседание проведено на  седми април две хиляди и десета  година в състав:

                                                Районен съдия: Петър Петров

при секретаря Д.И. …………………………………………

и в присъствието на прокурора ………………………

като разгледа докладваното от районния съдия гр. дело № 00210  по описа за 2009 г.  

И  за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Предявена  е искова молба по чл. 86/ отм / СК от Л.М.Б.  ЕГН ********** *** Т., като майка и законна представителка на детето си Д.Д.Д.  ЕГН ********** и от М.Д.Д. ЕГН ********** със съгласието на майка си Л.М.Б., срещу Д.К.Д., ЕГН ********** *** Т., представляван в процеса от особен представител-адв. Д.Ч. .

   Исканията са да бъдат увеличени размерите на дължимите от ответника месечни издръжки за децата Д.Д.Д. и М.Д.Д. от 40 лв на 80 лв за всяко от тях.            

   Ответникът чрез особения си представител оспорва исковете по размер.

От събраните по делото доказателства  е безспорно установено следното:  С решение № 12 от 05. 06. 2007 год. по бр. дело № 00008/ 2007 г РС Г.Т. е осъдил ответника да заплаща на децата си Д.Д.Д. и М.Д.Д. месечни издръжки в размер на по 40 лева за всяко едно от двете деца, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска до настъпването на законова причина за изменение или прекратяване на издръжките.

  От събраните по делото писмени доказателства се установява, че двете деца са ученици съответно в шести и седми клас.Майката на двете деца и към момента е регистрирана като лице търсещо работа.

  От приетото от съда като доказателство удостоверение от ТД на НАП гр. В. е видно, че за ответника липсват данни да има регистриран трудов договор. От удостоверението за декларирани данни, издадено от Община Г.Т. се установява, че ответникът притежава жилище, второстепенна сграда и гараж в с. П., община Г.Т.. От удостоверение за родствени връзки, издадено от кметство с. П., община Г.Т. е видно, че ответникът няма други деца от друг брак или извънбрачно съжителство, за които да полага грижи.

  От приетия по делото социален доклад за двете деца, изготвен от Дирекция „ Социално подпомагане ” гр. Г.Т., е видно следното:

    -Към настоящия момент майката и двете й деца живеят в наследствено жилище на родителите на майката в с. П., община Г.Т., където за двете деца има обособена отделна стая. За двете деца майката е осигурила нормални хигиенно- битови условия и условия за подготовка на учебния процес. От разговора си с майката социалният работник установил, че същата като безработна е в крайно затруднение да осигурява издръжката на двете си деца. Тя не била подпомагана и от Дирекция Социално подпомагане, а разчитала главно на месечните помощи за деца. Инцидентно упражнявала трудова дейност от което получавала най- много по 15 лева на ден. Двете деца посещават редовно училищните занятия и имат отличен успех в училище, а така също посещават и извънкласни форми на обучение. Потребностите на двете деца са свързани с отглеждането им и образованието им. Те се нуждаят от парични средства за закупуване на облекло, обувки и учебни пособия, като видно от заключението на социалния доклад.

   Съдът, като взе предвид, че от датата на влизане на цитираното по- горе съдебно решение, с което са били определени размерите на издръжките за двете деца, са изминали три години и че през този период децата са пораснали, като са нараснали и техните нужди от парични средства за закупуване на храна, облекло, обувки и за задоволяване на техните образователни нужди, а от друга страна, че вследствие инфлационните процеси в страната цените на стоките също са нараснали, намира, че размерите на дължимите на двете деца издръжки, които ответникът като техен баща е бил осъден да им заплаща, следва да се увеличат. Макар да няма регистриран трудов договор, ответникът притежава собствено жилище с второстепенна сграда и гараж към него и не е принуден да заплаща наем за жилище. Същият няма родени други деца, за които да полага грижи. Същевременно ответникът като баща на двете деца безусловно е длъжен да осигурява средства за издръжката на децата си.

   С оглед възрастта и нуждите на деца, съдът намира, че всяко едно от тях са необходими по 120 лева месечна издръжка, от които майката да осигурява по 40 лева наред с полаганата непосредствена грижа за децата, а ответникът следва да бъде осъден да заплаща издръжка на всяко едно дете по 80 лева на месец.

   Налице са условията на чл. 86 СК/ отм /. Исковете се явяват основателни и доказани по размер, поради което следва да бъдат изцяло уважени като размерите на месечните им издръжки, които ответникът е бил осъден да им заплаща следва да бъдат увеличени от 40 лева на 80 лева за всяко дете , ведно със законните лихви за всяка закъсняла вноска до настъпването на законова причина за изменение или прекратяване на издръжките.

 

    На основание чл. 71 ГПК ответникът следва да заплати по сметка на съда държавна такса в размер на 115. 20 лв, представляваща 4% върху тригодишните платежи на увеличенията на двете издръжки, а на основание чл. 78, ал. 1 ГПК да заплати на ищците-чрез тяхната майка и законен представител Л.М.Б. сумата от 102.50 лева разноски за особен представител по делото.

       

Като взе предвид горното на основание чл. 86 СК/отм /, съдът :

 

                                        

                                         Р           Е         Ш         И        :       

                                                           

    ИЗМЕНЯВА размерите на определените с Решение № 12 от 05. 06. 2007 год. по бр. д. № 00008/ 2007 г на Районен съд Г.Т. и дължими от ответника Д.К.Д., ЕГН ********** *** Т. месечни издръжки на децата Д.Д.Д., ЕГН ********** чрез неговата майка и законна представителка Л.М.Б. ЕГН ********** *** Т. и М.Д.Д., ЕГН ********** *** Т. със съгласието на своята майка Л.М.Б., като УВЕЛИЧАВА същите от  40 лв. на 80 лева за всяко едно от двете деца, считано от датата на подаване на исковата молба- 31.07.2009 год. , ведно със законната лихва за всяка закъсняла или просрочена вноска, начиная от 31.07.2009 год. до настъпването на законова причина за изменението или прекратяване на издръжките. 

   

   Допуска предварително изпълнение на решението.

   Осъжда  Д.К.Д. да заплати държавна такса по сметка на съда в размер на сумата от 115. 20 лева.

   Осъжда Д.К.Д. да заплати на Д.Д.Д. и М.Д.Д.- двамата чрез тяхната майка сумата от 102.50 лева направени от ищците разноски за особен представител на ответника по делото.

    РАЗПОРЕЖДА на счетоводството на РС Г.Т. да изплати на адв. Д.П.Ч. от АК Б. сумата от 100/ сто / лева хонорар по делото.

 

       Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Д. в четиринадесетдневен срок от съобщаването.

                                                        

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :