Решение по дело №1121/2019 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 738
Дата: 12 декември 2019 г. (в сила от 12 декември 2019 г.)
Съдия: Ралица Ангелова Маринска
Дело: 20197170701121
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 2 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш ЕН И Е

  738      

гр. Плевен, 12.12.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

       АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД- ПЛЕВЕН, ОСМИ СЪСТАВ, в открито съдебно заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЛИЦА МАРИНСКА

 

при секретаря Милена Кръстева, като разгледа докладваното от съдия МАРИНСКА адм. дело №1121/2019г. по описа на Административен съд Плевен за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 145 и сл. от АПК, във вр. с чл.62, ал.3 от ЗИНСЗ.

Производството по адм. дело №1121/2019г. по описа на Административен съд- гр. Плевен, е образувано въз основа на жалба от Г.П.П.,***, против отказ, обективиран в писмо №8978/24.09.2019г. на Началник отдел „ПМКМД“, с който е отказано преместването му от Затвора- Плевен, в Затвора- Враца. Посочва се, че отказът е необоснован и незаконосъобразен и моли съдът да го отмени.

В съдебно заседание жалбоподателя Г.П.П., явява се лично и поддържа жалбата на заявените в нея основания и моли съдът да я уважи.

Ответникът по жалбата- Началник отдел „ПМКМД“, р. пр., не се явява, представлява се от юрк. П. Попова и изразява становище за неоснователност на жалбата и моли съдът да я остави без уважение.

Съдът, ката съобрази становищата на страните, въз онова на събраните по делото доказателства и закона, намира за установено следното:

По делото се установява, ведно от приложената адм. преписка, че л.св. П., е депозирал множество молби за преместването му в Затвора - Враца, като процесното писмо №8978/24.09.2019г. на Началник отдел „ПМКМД“, с което е постановен отказ, е издадено по повод депозиран от П. „протест“ с вх. Рег.№ Ж- 684/12.08.2019г. Видно от неговото съдържание, се прави повторно искане за уважаване на молбата му за преместване. Във връзка с така депозирана жалба, с вх. Рег.№ Ж- 684/12.08.2019г., от страна на Началник отдел „ПМКМД“, е поставено, на основание чл. 40 а от ППЗИНЗС, извършване на проверка на контактите.

По делото се установява, видно от изготвената справка от Началник на Затвора-Плевен, че жалбоподателя П., понастоящем се намира в Затвора- гр. Плевен, за изтърпяване на наказание в размер на 20 години, за извършено от него престъпление по чл. 116, ал.1, т.9 и чл. 339, ал.1 от НК, с начало на изтърпяването- 11.08.2010г., като в Затвора- Плевен, е постъпил на 14.01.2011г. От справката се установява също, че към 25.06.2019г, л.св. П., има остатък от присъдата в размер на 10 години, 1 месец и 16 дни. По време на изтърпяване на наказанието, му е осигурявана трудова ангажираност. В справката е посочено също, че през изминалия период, са забелязани известни позитивни промени, в зоната на оценка на риска от рецидив- трудова заетост, като в края на периода л.св.П., е допуснал дисциплинарно нарушение, свързано с опитите му да се снабди със забранени вещи- намирани са мобилни телефони при претърсване на килията му. Наблюдавани са влошени отношения с лицата на етаж, на който е настанен, поради което е преместен на друг етаж. В справката е посочено също, че л.св. П. поддържа отношения с дъщеря си, която при идването си в България му идва на свиждане, и с лицето А. И.- негова приятелка. В приложеното съпроводително писмо от страна на Началник Затвора- Плевен, е посочено също, че л.св. П. не е провеждал свиждане с баща си. В заключение е посочено, че следва да бъде уважена молба на л.св. П., за преместване в затвора-Враца.

Към преписката е представено също копие от личната карта на бащата на жалбоподателя- П. Г. П., издадена на 02.05.2019г. от МВР- Враца, от която е видно, че същият е с посочен постоянен адрес в гр. Враца. Представен е договор за наем, от м.04.2019г, с наемател- бащата П. Г. П., за имот в гр. Враца и трудов договор, от м.05.2019г, с която същият е нает по трудово правоотношение, с месторабота с. Веслец. По делото се установява също, видно от представеният формуляр за досие на.св. П., че бащата П. Г. П., е с посочен адрес *** *, където е и постоянния адрес на жалбоподателя.

По делото се установява също, видно от представените билети за свиждане, че л.св. П., е имал едно свиждане от страна на неговия баща- на 27.01.2019г. и три посещения от лицето А. И.- през м. 01, м.02. и м.04.2019г. В представеният по делото формуляр на досие, има отразени две свиждания- през м. 09. и м.10.2019г., но за тях няма посочване кои са лицата, респ. няма представен по делото билет за свиждане.

По делото се установява също, видно от служебно изготвената справка НБД, че л.св. П. е с регистриран постоянен адрес в с.Рупци, семейно положение- разведен; установява се, че същият има родена една непълнолетна дъщеря.

Така установеното от фактическа страна, води до следните правни изводи:

Нормата на чл. 62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС постановява, че преместването на лишени от свобода от един затвор в друг, се извършва със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“, по молба на близките или на лишения от свобода, при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти. Нормата предвижда две хипотези: настъпване на промяна в постоянния адрес на семейството на лишения от свобода или настъпване на промяна в постоянния адрес на лицата, с които осъдения поддържа контакти, като молбата може да изхожда както от близките, така и от лишения от свобода. И в двата случая, промяната в постоянния адрес следва да бъде установена по надлежния ред, като в първия случай, съответното лице, следва да е от членовете на семейството на осъдения, а във втория- релевантно е поддържането на контакти – редовни, между лишения от свобода и това лице. Във втория случай, проверката се извършва по реда на чл.40а от ППЗИНЗС.

Съобразно събраните по делото доказателства, съдът намира, че настоящата хипотеза попада в предложение второ на чл. 62, ал.1, т.3 от ЗИНЗС- или по молба на лишения от свобода, при  промяна на постоянния адрес на лицата, с които л.св. П. поддържа контакти. Съобразно действащото законодателство- §1, т.20 от ЗЗО, „членове на семейството" са съпруг, съпруга, деца до 18-годишна възраст, а ако продължават образованието си - до 26-годишна възраст, а ако са недееспособни или трайно нетрудоспособни - независимо от възрастта. По делото безспорно се установи, че л.св. П. е със семейно положение-  разведен и има една непълнолетна дъщеря. Родителят /възходящ/ по смисъла на Закона, не е член от семейството на л.св. П., поради което, същият следва да се числи към втората хипотеза- на лица, с които осъдения поддържа контакти. По делото има представени относими доказателства, за настъпила промяна в регистрирания постоянен адрес на бащата, чрез представянето на копие от личната му карта, но по делото няма доказателства, че л.св. П. поддържа редовни контакти с него. Както бе посочено по- горе, л.св. П. ***, считано от 14.01.2011г., като в справката по реда на чл. 40а ППЗИНС, е посочено, че няма проведено свиждане на л.св. П.  с неговия баща. Съдът констатира едно посещение – през м. януари. 2019г, което предхожда промяната в постоянния адрес на бащата, който съдът приема като настъпила, считано от датата на издаване на личната карта и към който момент, съдът приема, че бащата е имал регистриран постоянен адрес в с. Рупци. По делото няма ангажирани доказателства, за конкретния момент на настъпилата промяна. Поради изложеното, съдът намира, че не са налице основания за преместване на л.св. Г.П. в Затвор- гр. Враца, поради което жалбата следва да бъде оставена без уважение, като неоснователна.

Водим от горното, Съдът

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ жалбата на Г.П.П., ЕГН **********, понастоящем в Затвора- Плевен, против ОТКАЗ, обективиран в писмо №8978/24.09.2019г. на Началник отдел „ПМКМД“, с който е отказано преместването му от Затвора- Плевен, в Затвора- Враца като НЕОСНОВАТЕЛНА.

 

РЕШЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ на обжалване.

 

ПРЕПИСИ от решението ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните, за сведение.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/