Решение по дело №2877/2019 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 431
Дата: 11 март 2020 г. (в сила от 11 март 2020 г.)
Съдия: Веселина Тенчева Чолакова
Дело: 20197050702877
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Варна, ….03.2020 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Варненският административен съд, Втори  състав, в публично заседание  на  единадесети февруари, през две хиляди и двадесета година в състав:

           

                                                                        Председател: ВЕСЕЛИНА ЧОЛАКОВА

 

 

при секретаря Добринка Долчинкова , като разгледа докладваното от съдията Веселина Чолакова  адм.дело N 2877  по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид:

 

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от АПК във вр. с чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация.

Образувано е по жалба на Сдружение на оптимизиране на правосъдието и администрацията СОПА , чрез представляващия Ю.Ч. против мълчалив отказ за достъп до обществена информация на Председателя на Общински съвет-Варна по  Заявление вх.№ ДОИ19000165ВН от 09.09.2019 г. до Председателя на Общински съвет-Варна. Навеждат се доводи за нарушение на материалния и процесуалния закон. Сочи, че мълчаливият отказ е недопустим съобразно правилата на приложимия закон – ЗОДОИ. В съдебно заседание редовно уведомен жалбоподателят се представлява от представляващия Сдружението и чрез процесуален представител- адв. И.. Поддържа жалбата и претендира разноски представляващи адвокатско възнаграждение в размер на 300,00 лв. и платена държавна такса в размер на 10,00 лева съгласно представен списък.

Ответникът – Председател на Общински съвет-Варна не изразява становище по жалбата.

По допустимостта на жалбата:  

Жалбата е подадена пред родово и териториално компетентен съд, от  лице, което е адресат на оспореното решение по ЗДОИ, за което безспорно е налице правен интерес от оспорването му. Обжалването е предприето чрез органа, чийто акт се оспорва, в рамките на предвидения за това срок.

Въз основа на гореизложеното съдът приема, че жалбата е процесуално допустима, поради което следва да бъде разгледана по същество.

По основателността на жалбата:

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното :

Предмет на преценка в настоящето съдебно производство е мълчалив отказ на  Председателя на Общински съвет-Варна за предоставяне на достъп до обществена информация по  Заявление вх.№ ДОИ19000165ВН от 09.09.2019 г. подадено от жалбоподателя до Председателя на Общински съвет-Варна.

Жалбоподателят  в настоящото производство е подал на 09.09.2019 г.   Заявление за достъп до обществена информация вх.№ ДОИ19000165ВН до Председателя на Общински съвет-Варна за предоставяне на обществена информация относно създаването , дейността, финансирането и отчета  на временна комисия „ Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“ в Общински съвет-Варна, със следното съдържание: 1. Конкретен повод и задачи, за които е образувана комисията, за проучването на кои въпроси и провеждането на какви анкети по смисъла на чл.30,ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет –Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация ; 2. Правомощия, численост, поименен, ръководство, срок на дейност и данни за размера на необходимите финансови средства за функционирането и изпълнението на конкретните задачи по т.1 от заявлението; 3. Номер и дата на решението на общинския съвет, с което е образувана комисията, срок за който е създадена с конкретните правомощия и задължения за изпълнението на конкретните задачи, размер на предвидените финансови средства; 4. Данни за предложението или предложенията на съветниците, въз основа на които е гласувано решението по т.3 за създаване на комисията; 5. Отчет за конкретната дейност по смисъла на чл.30,ал.3 от Правилника, за която е създадена и данни за размера на изразходваните финансови средства за дейността й; 6.данни за личната активност на всеки неин член – инициативи и предложения.

С Решение рег.№ ДОИ19000165ВН_001ВН от 24.09.2019 г. Председателят на Общински съвет-Варна е предоставил достъп до обществена информация до относимите по подаденото заявление по т.1-т.6 документи, създадени и съхранявани в Общински съвет-варна, както следва: 1. Решение № 2/4/16.11.2003 г. на Общински съвет-Варна и Протокол № 4/16.11.2003 г. от заседание на Общински съвет-Варна , публикувани на интернет страницата на административния орган / с посочване на адреса на страницата/; 2. Решение № 17-6/6/03 от 08.12.2003 г. на Общински съвет-Варна и Протокол № 6/03 от 08.12.2003 г. от заседание на Общински съвет-Варна, публикувани на интернет страницата на административния орган / с посочване на адреса на страницата/; 3. Решение № 20-2/2/02.12.2015 г. на Общински съвет-Варна, публикувано на интернет страницата на административния орган / с посочване на адреса на страницата/; 4. Протокол № 1/16.09.2016 г. от заседание на ВрК „Изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“ и отчети на комисията, публикувани на интернет страницата на административния орган / с посочване на адреса на страницата/.

Видно от съдържанието на представените документи, които са изискани по делото, с Решение № 2/4/16.11.2003 г. на Общински съвет-Варна  прието на основание чл.21,ал.1,т.1 от ЗМСМА, Общински съвет –Варна е създал временна комисия по изработването на „Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската комисия“ и е избрал за нейните членове следните общински съветници: А. Т., М. Т., Б.Б., Д. Д.. С Решение № 4/3/ на основание чл.21,ал.1,т.1 от ЗМСМА , общинският съвет е избрал за председател на временната комисия общинския съветник А. Т..

С Решение № 17-6/6/03 от 08.12.2003 г. на Общински съвет-Варна по протокол № 6/03 от 08.12.2003 г. на основание чл.21,ал.3 от ЗМСМА е приет „Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“.

С Решение № 20-2/2/02.12.2015 г. на Общински съвет-Варна на основание чл.21,ал.1,т.1 от ЗМСМА и чл.19,ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, общинският съвет е избрал за членове на временна комисия „Изработване на проект за правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“ следните общински съветници: Д. Г. К., И. С. Б., И. Х. М., К. Т. К., Л. Н.К.., М. Д. Г., М. П. А., М. С. Д., Н. Р.Н., Н. С.М., С. С. С., Х. Б. Б., Ч. В. Т. и Ю. А. Б.. За председател на временната комисия е избран К. Т. К..

Видно от Протокол № 1 на 16.09.2016 г. е проведено заседание на временната комисия  с дневен ред : т.1. Разглеждане на предложение от Х. А., Д. К. и К. К., общински съветници мандат 2015  г.- 2019 г. с рег. № ОС16000546ВН/30.06.2016 г. относно трансформиране на ПК „Правна комисия“ от постоянна комисия във временна комисия; т.2. Разглеждане на проекти за Правилник за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община-Варна и т.3 Разни.

Горната фактическа обстановка, съдът приема въз основа на писмените доказателства, представени от страните и приобщени по делото.

При така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Председателят на Общински съвет-Варна е задължен субект по чл. 3, ал. 1 от ЗДОИ, поради което при депозиране на заявление, което отговаря на изискванията на чл. 25, ал. 1 от ЗДОИ, е длъжен да се произнесе с мотивирано решение, както когато удовлетворява искането ( чл. 28, ал. 1 от ЗДОИ), така и когато отказва да предостави информация (чл. 38 от ЗДОИ).

Искането за достъп до обществена информация  цели предоставяне на информация относно  създаването , дейността, финансирането  и отчета на временна комисия избрана от Общински съвет – Варна мандат 2015г. -2019 г.  „ Изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“ в Общински съвет-Варна. Видът и функциите на временните  комисии към общинските съвети са регламентирани с нормите на чл.48, чл.49 и чл.50 от ЗМСМА, а конкретните  правомощия на комисиите към Общински съвет-Варна , правилата за избор, приемането на решения ,преустановяване на дейността и т.н. са уредени с Правилник за организацията и дейността на Общински съвет-Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. От така очертаната правна уредба следва извода, че търсената информация е обществена информация по смисъла на чл.2,ал.1 от ЗОДОИ, която следва да се създава и съхранява по повод на дейността на Общински съвет-Варна.

Предоставените документи протоколи и решения на Общински съвет – Варна съставени през 2003 г. са извън предмета на заявлението. Другите документи Решение № 20-2/2/02.12.2015 г. на Общински съвет-Варна, публикувано на интернет страницата на административния орган и  Протокол № 1/16.09.2016 г. от заседание на ВрК „Изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация“ и отчети на комисията, публикувани на интернет страницата на административния орган са относими единствено към избора на временната комисия, нейния числен и поименен състав и избрания председател. Не са предоставени данни за дейността на временната комисия съобразно формираната й цел, предвидените финансови средства, данни за предложенията въз основа на които е гласувана временната комисия, отчет за конкретната дейност и размера на изразходените финансови средства, активността на нейните членове.  Няма произнасяне по т.1 от заявлението, по т.2 относно правомощията и размера на необходимите финансови средства за функционирането и изпълнението на конкретните задачи, както и по т.4,т.5 и т.6  от Заявлението. Това бездействие на органа представлява мълчалив отказ по смисъла на чл. 58, ал. 1 от АПК, който е в противоречие с разпоредбите на чл. 28, ал. 1 и чл. 38 от ЗДОИ и на това основание подлежи на отмяна. Съществува законов императив за писмено произнасяне по заявлението, включително и при отказ. Непроизнасянето по заявлението, представляващо оспореният пред съда мълчалив отказ е в нарушение на ЗДОИ. Ето защо, следва формираният мълчалив отказ да бъде отменен като незаконосъобразен.

При тези обстоятелства, преписката следва да бъде върната на органа по реда на чл.173 ал.2 от АПК за произнасяне с мотивиран акт съобразно изискванията на чл.34 или чл.38 от ЗДОИ по Заявление за достъп до обществена информация вх.№ ДОИ19000165ВН/09.09.2019 г.  , в частта относно : по т.1 . Конкретен повод и задачи, за които е образувана комисията – за проучването на кои въпроси и провеждането на какви анкети по смисъла на чл.30,ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет –Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация ; 2. Правомощия и данни за размера на необходимите финансови средства за функционирането и изпълнението на конкретните задачи по т.1 от заявлението; по т. 4. Данни за предложението или предложенията на съветниците, въз основа на които е гласувано решението по т.3 за създаване на комисията; по т.5  Отчет за конкретната дейност по смисъла на чл.30,ал.3 от Правилника, за която е създадена и данни за размера на изразходваните финансови средства за дейността й ;  по т.6 данни за личната активност на всеки неин член – инициативи и предложения.

При този изход на спора,ответникът дължи съгласно чл.143 ал.1 от АПК заплащане на жалбоподателя на сторените от него разноски по делото. На жалбоподателя следва да се присъдят разноски в общ размер 310,00 лв., , от които 300 лв. адвокатско възнаграждение и 10 лв. платена държавна такса.

Мотивиран от изложеното, съдът 

 

  Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ мълчалив отказ за достъп до обществена информация на Председателя на Общински съвет – Варна по Заявление за достъп до обществена информация вх.№ ДОИ19000165ВН/09.09.2019 г.  , в частта относно : по т.1 . Конкретен повод и задачи, за които е образувана комисията – за проучването на кои въпроси и провеждането на какви анкети по смисъла на чл.30,ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет –Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация ; 2. Правомощия и данни за размера на необходимите финансови средства за функционирането и изпълнението на конкретните задачи по т.1 от заявлението; по т. 4. Данни за предложението или предложенията на съветниците, въз основа на които е гласувано решението по т.3 за създаване на комисията; по т.5  Отчет за конкретната дейност по смисъла на чл.30,ал.3 от Правилника, за която е създадена и данни за размера на изразходваните финансови средства за дейността й; по т.6 данни за личната активност на всеки неин член – инициативи и предложения.

 

 

ВРЪЩА административната преписка на Председателя на Общински съвет-Варна за произнасяне в установения в чл. 28,ал.1 от ЗОДОИ срок.

 

 

ОСЪЖДА Общински съвет-Варна  ДА ЗАПЛАТИ на „Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията“ , ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Варна, бул.“Владислав Варненчик“ № 133, бл.40, вх.А, ап.43, представлявано от  председателя на УС Ю.Ч. сторените по делото разноски в размер на 310,00 лв./триста и десет лева/.

На основание чл.40,ал.3 от ЗОДОИ решението е окончателно и не подлежи на оспорване.

 

 

                                                                        АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: