Разпореждане по дело №953/2011 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 171
Дата: 13 януари 2012 г.
Съдия: Ангелина Йоргакиева Лазарова
Дело: 20113100200953
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 16 юни 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Номер ………………            Година  2012                  Град Варна

 

Варненският окръжен съд                               Наказателно отделение

На тринадесети януари                      Година две хиляди и дванадесета

                      

 ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ: Ангелина Лазарова

 

като разгледа докладваното

НОХД № 953 по описа на съда за 2011 г.,

за да се произнесе взе предвид:

 

         Производството е образувано по обвинителен акт срещу подс. Г.П.П. за престъпления по чл. 116 ал. 1 т. 4 предл. 3, т. 6 предл. 1 и т. 9 вр. чл. 115 мл. чл. 18 ал. 1 от НК и по чл. 339 ал. 1 предл. 2 алт. 2 и 6 от НК и към настоящия момент е в стадия на съдебно следствие от съдебната фаза.

С определение от 04.11.2011г. съдебният състав е назначил одорологична експертиза, при използване на сравнителен материал иззет във връзка с изготвянето й. Експертизата е възложена на НИКК гр. София.

С писмо № 1152-**.**.****г. Ръководителят на ЦЕКИИ при НИКК гр. София уведомява съда, че съгласно Методиката за работа с мирисови следи специалистът, който извършва изследването на мирисови материали следва да е различен от този, който ги изземва. Посочено е, че в БНТЛ-ОД на МВР гр. Плевен имат достатъчно добре обучени експерт-криминалисти, които биха могли да изземват сравнителен мирисов материал, след което да го изпратят ведно с протокола за това на ЦОЛ НИКК за извършване на сравнителното изследване.

Видно от материалите по делото подс. Г.П.П. има мярка “Задържане под стража” в качеството си на подсъдим по НОХД № **/****г. на Плевенски Окръжен съд и към момента се намира в Затвора гр. Плевен.

Поради изложените съображения считам, че е необходимо изземването на сравнителен мирисов материал от подсъдимия да бъде възложено на определен от Ръководителя на БНТЛ ОД на МВР гр. Плевен експерт криминалист. Изземването и изпращането до ЦОЛ-НИКК гр. София на материала, ведно с протокола за това, определеният специалист следва да извърши в срок до 18.01.2012г.

Началникът на Затвора гр. Плевен на основание чл. 253 ал. 1 от ЗИНЗС следва да предостави достъп на определения експерт криминалист до подс. П. и възможност за извършване на необходимите за изземване на сравнителния материал действия в пълен обем.

 

         По изложените съображения и на основание чл. 32 ал. 2 от НПК председателят на съдебния състав

 

РАЗПОРЕДИ:

 

         ВЪЗЛАГА на Ръководителя на БНТЛ при ОД на МВР гр. Плевен да определи експерт–криминалист за изземване на сравнителен мирисов материал от Г.П.П. ЕГН ********** – подсъдим по НОХД № ***/**г. на ОС гр. Варна, по отношение на който е определена мярка за неотклонение “Задържане под стража” по НОХД № НОХД № **/****г. на Плевенски Окръжен съд и към момента се намира в Затвора гр. Плевен.

 

         Определеният от Ръководителя на БНТЛ при ОД на МВР гр. Плевен експерт–криминалист следва да изземе сравнителен мирисов материал и ведно с протокола за изземването му да ги изпрати в ЦОЛ-НИКК /на номер на НИКК вх. № 109/05.01.2012г./ в срок до 18.01.2012г., като в деня на изпращането им уведоми Окръжен съд гр. Варна.

 

НАЧАЛНИКЪТ на Затвора гр. Плевен да предостави достъп на определеният експерт–криминалист до подсъдимия и възможност за изземване на сравнителния материал действия в пълен обем.

 

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ: