Решение по дело №57/2020 на Районен съд - Кнежа

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 юни 2020 г. (в сила от 25 юни 2020 г.)
Съдия: Мая Павлова Кончарска
Дело: 20201430100057
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ № 52

 

гр. Кнежа, 02.06.2020 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

КНЕЖАНСКИ РАЙОНЕН СЪД, в публичното заседание на двадесет и осми май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Мая Кончарска,

 

         при секретаря Красина Давидова,

като разгледа докладваното от съдията Кончарска Гр. дело № 57 по описа на съда за 2020 год.  и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 150 във връзка с чл. 143, ал.1 и ал.2 от Семейния кодекс СК/.

Образувано е по искова молба на ВИКТОРИЯ К.Д. ***, действаща лично и със съгласието на своя баща К.И.Д. и К.И.Д. ***, като баща и законен представител на малолетната Михаела К.Д., чрез пълномощника – адв. Д.Г. от Плевенска АК, против С.М.М. ***, с която се иска от съда да постанови решение, с което да измени размера на присъдената в полза на двете деца Виктория и Михаела месечна издръжка от 105 лв. на 200 лв. за всяко едно от децата, която да бъде заплащана от майката – ответник, чрез бащата – ищец, считано от датата на подаване на исковата молба до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

В молбата се твърди, че с Решение № 117 от 26.07.2016 год., постановено по гражданско дело № 2/ 2016 год. по описа на РС – Кнежа, потвърдено с Решение от 13.04.2017 год. по в.гр. дело № 991/ 2016 год. на Плевенски ОС и допълнено с Решение № 117/ 06.07.2017 по гр.дело № 2/ 2016 год., родителските права по отношение на децата Виктория и Михаела Д. били предоставени на бащата К.Д., а ответницата С.М. била осъдена да заплаща издръжка на двете деца в размер на по 105 лв. месечно. Твърди се, същата не е заплащала редовно така присъдената в полза на децата месечна издръжка и от м. май 2019 год. не е помагала финансово за издръжката на децата. Посочва се, че ответницата работи, има лични отношения с децата, но не им помага финансово, и единствено бащата осигурява материално двете си дъщери. Сочи се, че към момента по-голямото дете Виктория е ученичка в 11-ти клас на ПГЗ „Стефан Цанов“ – гр. Кнежа, а по-малкото Михаела – ученичка в 6-ти кл. на ОУ „Васил Левски“. Твърди се, че бащата, който полага грижи за отглеждането и възпитанието на двете деца с помощта на жената, с която живее на семейни начала, е осигурил на двете си дъщери добри битови условия. Твърди се, че работи по трудов договор и до момента не е срещал особени финансови затруднения или, ако е имал такива, то същият се е справял сам с помощта на съжителстващата с него Валерия. Твърди се още, че с нарастването на възрастта на децата се увеличават техните потребности и определената по-рано издръжка се явява недостатъчна за задоволяване на нуждите им от повече средства за храна, дрехи, обувки, учебни помагала. С оглед на това, ищците молят съда да измени размера на определената месечна издръжка на децата Виктория и Михаела от 105 лв. на 200 лв. за всяко от тях, която ответницата да заплаща, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на завеждане на ИМ –07.02.2020 год. Претендират се разноски по делото.

Представени са писмени доказателства.

В срока по чл. 131, ал.1 от ГПК е депозиран писмен отговор на молбата, с който С.М., чрез пълномощника – адв. Р. Б. от ПлАК, изразява становище за допустимост на предявения иск, но го оспорва по размер. Излага твърдения, че работи по трудово правоотношение, но получава месечно възнаграждение в минимален размер и има два кредита. Представя писмени доказателства.

В съдебното заседание ищците – редовно призовани, се явяват лично и с адв. Д. Г., с представено по делото пълномощно. Процесуалният представител поддържа исковата молба, позовава се на събраните по делото писмени и гласни доказателства. В хода по същество, моли съда да постанови решение, с което да увеличи размера на присъдената в полза на децата Виктория и Михаела Д. издръжка от 105 лв. на 200 лв. месечно, която майката да заплаща чрез бащата, ведно със законната лихва от датата на подаване на ИМ до промяна на обстоятелствата. Претендира деловодни разноски.

Ответницата – уведомена, не се явява о.с.з., но се представлява от адв. Р. Б., с представено пълномощно. В хода по същество и с допълнително депозирани по делото писмени бележки процесуалният представител моли съда да отхвърли предявените искове като недоказани, алтернативно – да бъдат частично уважени до минимално предвидения в закона размер. 

Съдът като прецени събраните по делото доказателства – поотделно и в тяхната съвкупност, и по вътрешно убеждение съгласно чл. 235, ал.2 от ГПК, прие за установено следното:

От фактическа страна

От представените и приети по делото – удостоверение за раждане от *** год., издадено въз основа на акт за раждане № 181 от дата 21.11.2002 год., съставен в гр. Кнежа  и у-ние за раждане от *** год., издадено въз основа на акт за раждане № 0130 от 17.09.2007 год., е видно, че майка на децата Виктория и Михаела Красимирови Д. е ответницата С.М.М., а ищецът К.И.Д. е баща на децата.  

Не е спорно по делото и се установява от представеното Решение № 117 от 26.07.2016 год. по гражданско дело № 2/ 2016 год. на РС – Кнежа, потвърдено с Решение от 13.04.2017 год. по в.гр. дело № 991/ 2016 год. на Плевенски ОС, че със същото ответницата е осъдена да заплаща на двете си, ненавършили пълнолетие деца – Виктория и Михаела, чрез техния баща и законен представител К.Д., по 105 лв. ежемесечна издръжка, считано от 07.01.2016 год. до промяна на обстоятелствата.

От мотивите на съдебния акт не се установява ответницата С.М. да е майка и на други деца.

По делото е представен и е приет социален доклад от ДСП – Кнежа, от който се установява, че децата Виктория и Михаела са родени от съвместното съжителство на ищеца К.Д. и ответницата С.М. /Димитрова/. Със съдебно решение родителските права по отношение на децата са предоставени на бащата и основните грижи по отглеждането и възпитанието на децата се полагат именно от него. В обгрижването на децата му помага съжителстващата с него на съпружески начала Валерия Д., която в момента е безработна. Ищецът Д. работи като шофьор по трудов договор, като формираният в бюджета на семейството месечен доход от работна заплата е в размер на 600 лв. Месечният доход от трудово възнаграждение на ответницата М. е в размер на 610 лв. Бащата К.Д., с помощта на Валерия Д., полага всички необходими грижи за отглеждането и възпитанието на двете си дъщери Виктория и Михаела. Отглежда децата в сигурна и спокойна семейна среда. Жилището, което семейството обитава, е тяхна собственост и в него има всичко необходимо за нормален живот и развитие на децата. Налице е силна емоционална връзка между децата и техния баща. Непълнолетната Виктория не общува с майка си, а малолетното дете Михаела се среща с нея или провежда разговори по телефона.

Виктория Д. е ученичка в ХІ клас на ПГЗ „Стефан Цанов – гр. Кнежа, има много добър успех, а детето Михаела – редовна ученичка в VІ клас на ОУ „Васил Левски“ – гр. Кнежа. Децата са интегрирани в обществото.

Бащата К.Д. полага необходимите грижи за двете си дъщерите Виктория и Михаела (с помощта на съжителстващата с него на съпружески начала Валерия Д.), като мотивира искането да бъде променен размера на издръжката с промяната на нуждите на децата, свързани с тяхното израстване и с цел покриване на част от разходите, необходими за пълноценния им живот и развитие.

По делото са допуснати гласни доказателства.

Свидетелката Валерия Д., във фактическо съпружеско съжителство с ищеца К.Д., сочи, че основно грижите за децата са полагани от бащата, с нейната помощ и подкрепа. Майката не контактува с дъщеря си Виктория и тя не желае да комуникира с нея, но от лятото на 2019 год. ответницата се е среща с детето Михаела, като понякога я е вземала от дома им за един ден. Ответницата не е изплащала редовно определената на децата месечна издръжка.

От показанията на свидетелката Анастия Д. се установява, че основно бащата К., с помощта на дъщеря й Валерия, полага грижи за децата, като им осигурява всичко необходимо за нормален живот и развитие, вкл. развлечения. Майката не е обгрижвала децата и не е заплаща редовно месечната им издръжка. Едно лято е водила Михаела за няколко дни на море.

Съдът е изслушал и ненавършилото пълнолетие дете Виктория Д.. Същата твърди, че основните грижи по отглеждането и възпитанието им с Михаела се полагат от нейния баща К.. След раздялата на родителите й, майката не я е търсила и не се е виждала с нея, но се е срещала с Михаела. Майка й не е изпращала пари за рождените им дни или за празници. За покриване на различни финансови нужди двете деца получават пари от баща си.

При така установеното от фактическа страна, съдът приема следното от правна страна:

Предявени са искове с правно основание чл. 150 от СК – за увеличение на присъдена издръжка от 105 лв. на 200 лв. месечно за всяко едно от двете деца – Виктория Д. и Михаела Д., считано от датата на завеждане на ИМ – 07.02.2020 год. до промяна на обстоятелствата, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

По делото безспорно е установено, че ищцата Виктория Д. и ответницата С.М. са дъщеря и майка, а ищецът К.Д. и ответинцата М. са родители на двете деца – непълнолетната Виктория, родена на *** *** и малолетната Михаела, родена на *** ***.  

Не се нуждае от доказване обстоятелството, че ответницата дължи издръжка на двете си дъщери Виктория и Михаела и че с влязло в сила решение по гр. дело № 2/ 2016 год. на РС – Кнежа, потвърдено с решение по в.гр. дело 991/ 2016 год. на ОС – Плевен, в полза на децата е била присъдена месечна издръжка в размер на по 105 лв., която ответницата е следвало да заплаща на двете си деца, чрез техния баща и законен представител, считано от 07.01.2016 год. до промяна на обстоятелствата.

Спорни по делото са въпросите изменени ли са обстоятелствата, при които е определена издръжката и какъв е нейният размер.

За да отговори на спорния въпрос относно размера на дължимата издръжка, съдът съобрази разпоредбата на чл. 143, ал.2 от СК, съгласно която родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са трудоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Съобразно разпоредбата на чл. 142, ал.1 СК размерът се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка и възможностите на лицето, което я дължи, а съгласно чл. 142, ал.2 СК минималният размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата за страна (в размер на 610 лв.), или минималният размер на дължимата издръжка е 152.50 лева. Издръжката на ненавършилото пълнолетие дете е безусловна. При определяне на дължимата издръжка, съдът следва да се съобрази с нуждите на детето и възможностите на родителите. Видно от доказателствата по делото, ответницата е в трудоспособна възраст. Налице са данни, че същата работи по трудово правоотношение с основно месечно възнаграждение в размер на 610 лв. Наред с това съдът отчита и обстоятелството, че няма данни тя да полага грижи за други деца (грижите за Виктория и Михаела са поети основно от бащата). По делото са представени доказателства относно нуждите на децата, видно от които същите не са по-големи от обичайните за съответната възраст. В Решение № 280 от 28.09.2011 год. на ВКС по гр. дело № 1654/ 2010 год., III г.о., ГК,  постановено по реда на чл. 290 от ГПК е посочено, че нуждите на лицата, които имат право на издръжка, се определят съобразно обикновените условия на живот за тях, като се вземат предвид възрастта, образованието и другите обстоятелства, които са от значение за конкретния случай, а възможностите на лицата, които дължат издръжка се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация. В случая съдът приема, че от датата на определяне на издръжката на децата значително са се променили обстоятелствата. Освен изминалия дълъг период от време (повече от 4 години), с възрастта на децата са нараснали и техните потребности.

При горните съображения съдът намира, че за непълнолетното дете Виктория Д. е необходима общо месечна издръжка в размер на 320 лв., а за малолетното дете Михаела – общо месечна издръжка в размер на 305 лв., от които суми бащата следва да осигурява по 160 лв. месечно за Виктория и по 152.50 лв. месечно за Михаела, като наред с това при разпределяне на тази издръжка следва да се има предвид, че бащата – ищец полага грижи по отглеждането и възпитанието на двете деца, а ответницата е освободена от полагането на лична грижа за тях, както и от поддръжка на домакинството, в което те живеят. Ангажиментът за това е поет от бащата на децата. Съдът счита, че увеличението на издръжката от 105 лв. на 160 лв. месечно за непълнолетната Виктория и от 105 лв. на 152.50 лв. месечно за малолетната Михаела, с оглед възрастта на децата и изминалия дълъг период от време от определяне размера на издръжките, се явява адекватно на нарастващите им потребности и е съобразено със закона. Ето защо съдът приема, че исковете следва да бъдат уважени, както следва: до размера от 160 лв. за детето Виктория и до минималния размер от 152.50 лв. за детето Михаела, като в останалата им част до пълния претендиран размер от по 200 лв. за всяко едно от децата, следва да бъдат отхвърлени като недоказани.

На основание чл. 242, ал.1 ГПК следва да бъде допуснато предварително изпълнение на решението.

При този изход на делото, на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на Кнежански РС държавна такса върху цената иска в размер на 283.60 лв., а на ищците направените по делото разноски – 200 лв. за адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 78, ал.1 ГПК.

 

Водим от горното, Съдът

 

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ  на основание чл. 150 от СК издръжката, определена с влязло в сила РЕШЕНИЕ № 117 от 26.07.2016 год. по гр. дело № 2/ 2016 год. на Районен съд – гр. Кнежа, потвърдено с Решение от 13.04.2017 год. по в.гр. дело № 991/ 2016 год. на Плевенски ОС, като ОСЪЖДА С.М.М. /ДИМИТРОВА/ с ЕГН **********, с адрес: ***, да заплаща на ненавършилите пълнолетие деца – ВИКТОРИЯ К.Д. с ЕГН ********** и МИХАЕЛА К.Д. с ЕГН **********, чрез техния баща и законен представител К.И.Д., с ЕГН ********** ***, МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА, вместо по 105 лева за всяко дете, както следва: в размер на 160 лв. (сто и шестдесет лева) за непълнолетната Виктория К.Д. и в размер на 152.50 лв. (сто петдесет и два лева и 50 ст.) за малолетната Михаела К.Д., считано от датата на подаване на исковата молба  – 07.02.2020 год., до настъпване на причини и условия за изменяване или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ исковете до пълния претендиран размер от 200 (двеста) лева за всяко едно от децата като недоказани.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал.1 от ГПК С.М.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати на ВИКТОРИЯ К.Д. с ЕГН ********** и К.И.Д. с ЕГН ********** ***, сумата от 200 (сто) лева – деловодни разноски.

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал.6 от ГПК С.М.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати по приходната сметка на Районен съд – гр. Кнежа държавна такса в размер на 283.60 лв. (двеста осемдесет и три лева и 60 ст.).

 

ПОСТАНОВЯВА на основание чл. 242, ал.1 от ГПК предварително изпълнение на решението.  

 

Решението може да бъде обжалвано пред Плевенски ОС в двуседмичен срок от получаване на съобщението до страните за изготвянето му.

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: