Определение по дело №652/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2167
Дата: 11 юни 2019 г.
Съдия: Даниела Димова Томова
Дело: 20193100900652
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 25 април 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№………./......... 06.2019 г.

гр. Варна

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито съдебно заседание на 11.06.2019 г., в състав:

 

СЪДИЯ: ДАНИЕЛА ТОМОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 652 по описа за 2019 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по молба вх. №12947/24.04.2019г. на „КААН ГРУП 2018” ЕООД, ЕИК *********, със седалище гр. Варна, представлявано от управителя М****** Г*****, за откриване на производство по несъстоятелност на основание чл.607а, ал.1 от ТЗ. Като прецени изложеното в молбите, приложените към нея писмени доказателства, както и нарочното доказателствено искане на страната, съдът намира, че за изясняване на твърдените факти следва на основание чл.195 от ГПК да се назначи съдебно-икономическа експертиза. За нейното изслушване делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание.

С оглед горното и на основание чл.140 от ГПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ допустима молба на „КААН ГРУП 2018” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Варна, бул. „Мария Луиза” №20, представлявано от управителя М****** Г*****, с правно основание чл.625, във вр. с чл.607а, ал.1 и 2, във вр. с чл.608, ал.1 и ал.2 и чл.742 от ТЗ за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството.

 

Молителят не дължи предварително внасяне на държавна такса – чл.620, ал.1 от ТЗ.

 

ПОСТАНОВЯВА разглеждане на делото по реда на част ІV „несъстоятелност”, чл.607 и сл. от ТЗ, като съответно приложение към производството следва да намерят и общите правила на ГПК.

 

ДОПУСКА като писмени доказателства писмените документи,  представени от молителя.

 

ДОПУСКА СЪДЕБНО-СЧЕТОВОДНА ЕКСПЕРТИЗА, със следната задача: След като се запознае с представените по делото писмени доказателства, извърши справка в счетоводството на дружеството, както и с относимата счетоводна и статистическа документация, намираща се в НОИ, НСИ и ТД на НАП, гр. Варна, вещото лице да отговори на следните въпроси:

1.            Какви частно и публично - правни задължения има дружеството длъжник, към кого и в какъв размер (с посочване на главница, лихва и евентуални обезпечения)?

2.            Какъв е размера на задълженията на дружеството длъжник към отделните негови кредитори (с посочване на главница, лихва и евентуални обезпечения), кога е настъпил техния падеж? Осчетоводени ли са в счетоводството на длъжника тези задължения? Какъв е общият размер на задълженията към кредиторите?

3. Спрели ли са плащанията по някое от тези задължения и кога? Налице ли е спиране на плащанията с дългосрочен характер като се посочи датата на последното плащане по задълженията?  

4. Вещото лице да издири, опише и оцени всички активи или вземания, притежавани от дружеството длъжник към настоящия момент, да установи разполага ли търговеца със свободни парични средства по банкови сметки и в наличност и в какъв размер?

5. Какви са показателите за финансовото състояние и финансовите резултати от дейността на дружеството, съгласно действащите счетоводни стандарти, към момента на подаване на молбата и към момента на изготвяне на заключението, както следва:

5.1.        по показател за финансова автономност;

5.2.         по показатели за ликвидност в т.ч.:

5.3.        коефициент на абсолютна ликвидност;

5.4.        коефициент на обща ликвидност;

5.5.        коефициент на бърза ликвидност;

5.6.        коефициент за незабавна ликвидност;

5.7.        коефициентът за ефективност на приходите и разходите;

5.8.        какъв е коефициента на обща задлъжнялост, с посочване базата за сравнение на тези коефициенти.

 

6.  Извършва ли длъжникът към момента търговска дейност и какви са месечните приходи от тази дейност, ако не извършва дейност - от кога?

7. На коя дата длъжникът не е бил в състояние да изпълнява паричните си задължения, т.е. на коя дата паричните средства и бързо ликвидните активи са по-малко от настъпило парично задължение?

8. Има ли налични парични средства в касата на дружеството за покриване на разноските за производството по несъстоятелност?

9.            С оглед установеното от експертизата финансово състояние на ответното дружество, да се посочи съществуват ли за него финансови затруднения, съответно временни ли са същите или имат траен и необратим характер.

10.         Да посочи достатъчно ли е имуществото на длъжника за покриване на задълженията му към кредиторите, както и на разноските по несъстоятелността, определени в чл.723 ТЗ, като посочи и размера на тези разноски за период от шест месеца.

 

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит за извършване на експертизата в размер на 350 лева, като

 

ЗАДЪЛЖАВА молителя да внесе така определения депозит в 5 (пет) дневен срок от получаване на съобщението по сметката на Варненски окръжен съд за вещи лица и гаранции, с представяне с писмена молба на платежни документи за внасянето му в деловодството на Варненски окръжен съд – търговско отделение.

 

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице Жулиета Господинова Тонева, икономист-счетоводител, включен в списъка на вещите лица към Варненски окръжен съд, раздел ІV „Съдебно – икономически експертизи”.

 

ЗАДЪЛЖАВА вещото лице, на основание чл.199 ГПК, да представи заключението си най- малко една седмица преди съдебното заседание.

 

НАСРОЧВА открито съдебно заседание по настоящото търговско дело №652 по описа за 2019г. за 09.07.2019г. от 15,00 часа, за която дата да се призоват молителя и вещото лице.

 

На молителя ДА СЕ ИЗПРАТИ и препис от настоящото определение.

 

Постъпилата молба вх. №12947/24.04.2019г. на „КААН ГРУП 2018” ЕООД, ЕИК *********, със седалище гр. Варна за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството и уточняващите я молби вх. №16012/27.05.2019г. и вх. №17640/10.06.2019г. ДА СЕ ИЗПРАТИ на Агенция по вписване, Търговски регистър, за обявяване по партидата на дружеството на основание чл.629, ал.1 от ТЗ.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                              СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: