Споразумение по дело №191/2019 на Районен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 27 февруари 2019 г. (в сила от 27 февруари 2019 г.)
Съдия: Мирослав Стефанов Христов
Дело: 20193420200191
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 февруари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

На осн. чл. 382, ал. 6 от НПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, постигнато между страните, както следва:

 

С  П  О  Р  А  З  У  М  Е  Н  И  Е

 

ПОДСЪДИМИЯТ С.К.С., роден на *** ***, обл. С. български гражданин, без образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН ********** се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че от неустановена с точност дата до 12.02.2019 г. в с. С., общ. К, обл. С, сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, собственост на „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, изразяващо се в свързване на един едножилен мостов проводник със сечение 2.5 мм/2 към входящ предпазител витлов 63 А преди електромера, а в другия си край е свързан към изходящия проводник захранващ жилищната сграда след средството за търговско измерване (електромера), с което е създал условия за непълно отчитане на потребаната електрическа енергия, поради което на осн. чл. 234в, ал. 1 от НК Е СЪГЛАСЕН да изтърпи наказание по вид ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ МЕСЕЦА, изтърпяването на което на осн. чл. 66, ал. 1 от НК да бъде ОТЛОЖЕНО за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, като на осн. чл. 55, ал. 3 от НК съдът НЕ НАЛАГА кумулативно предвиденото наказание ГЛОБА.  

 

Страните заявяват, че подписват настоящото споразумение при постигнато пълно и безусловно съгласие по неговите клаузи.

СЪДЪТ, след като изслуша становището на страните и обвиняемия, ги прикани за полагане на подписи по така постигнатото споразумение.

 

 

С П О Р А З У М Е Л И      С Е:

 

ПРОКУРОР:                                      ЗАЩИТНИК:

     (КОНСТАНТИН ЙОВЕВ)                    (АДВ. В. Я. К.)

 

                                                         ПОДСЪДИМ:

                                                                     (С.К.С.)

 

СЪДЪТ, за да се произнесе с определението си, взе предвид следното: 

Досъдебното производство е образувано и е протекло без да са били допуснати съществени нарушения на проц. правила. Страните са изготвили споразумение с което са постигнали съгласие по всички ония въпроси, които са задължителни, съгласно нормата на чл. 381, ал. 5 от НПК. Подсъдимият заявява в съдебно заседание, че разбира обвинението, признава се за виновен, разбира поледиците от споразумението, съгласен е с тях, отказва се от разглеждане на делото по общия ред и изразява готовност да подпише съдебния протокол след одобряване на споразумението в съдебно заседание. Видно е, че за одобряване на споразумението от съда, липсват проц. пречки от визираните в чл. 381, ал. 2, и ал. 3 от НПК. Деянието за което подсъдимият е изправен пред съда, не е тежко по смисъла на наказателния закон и не попада в изрично посочените в ал. 2 на чл. 381 от НПК. За произнасянето на съда по искането на страните за прекратяване на наказателното производство по този ред, не е необходимо друго съгласие. С определените по вид и размер наказания, съдът счита, че ще се постигнат целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК, които да въздействат на подсъдимия С. за в бъдеще да изгради у себе си такова поведение, с което да се въздържа от извършване на противообществени прояви и престъпления.

Предвид обстоятелството, че настоящото споразумение е отговорило на всички въпроси визирани в чл. 381, ал. 5 НПК съдът счита, че същото не противоречи на закона и морала, следва да бъде одобрено и вписано в настоящия протокол.

Мотивиран от гореизложеното и на осн. чл. 382, ал. 7 от НПК, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

№ 82

ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение за прекратяване на наказателното производство, като непротиворечащо на закона и морала.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда, с което е одобрено споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДЪТ, след като взе предвид факта, че веществените доказателства се отнемат в полза на държавата съобразно нормата на чл. 53 от НК, прецени, че това определение следва да бъде произнесено при условията на чл. 383, ал. 2 от НПК.    

В тази връзка, СЪДЪТ запитва страните за становище по отношение на вещественото доказателство, а именно, 1 бр. мостов едножилен кабел 2.5 кв./мм. бял на цвят с дължина 0.4 метра.

ПРОК. ЙОВЕВ По отношение на вещественото доказателство, а именно: 1 бр. мостов едножилен кабел 2.5 кв./мм. бял на цвят с дължина 0.4 метра считам, че същият следва да бъде отнет в полза на държавата след което да бъде унищожен по съответния ред.    

АДВ. К. – Присъединявам се към становището на представителя на РП – Силистра.

СЪДЪТ, след като взе предвид гореизложеното и факта по делото, че са налице основанията на чл. 112 от НПК във вр. с 53, ал. 1, б. „а” от НК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство по делото, а именно, 1 бр. мостов едножилен кабел 2.5 кв./мм. бял на цвят с дължина 0.4 метра, като РАЗПОРЕЖДА същия след влизане на настоящия съдебен акт в сила да бъде унищожен съобразно ПАС предвид неговата явна незначителна стойност.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба или частен протест в 7-дневен срок, считано от днес за страните пред Окръжен съд –  С по реда на Глава ХХII от НПК.

 

След подписването на споразумението от страните, на осн. чл. 383 НПК във вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 191/2019 г. по описа на Районен съд – С срещу подсъдимия С.К.С., поради постигане на споразумение.

 

На осн. чл. 309, ал. 4 от НПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ взетата по време на ДП спрямо подс. С.К.С. мярка за неотклонение „Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба или протест пред Окръжен съд - С в 7 – дневен срок от днес.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: