Определение по дело №1174/2009 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 782
Дата: 21 октомври 2009 г. (в сила от 21 октомври 2009 г.)
Съдия: Наталия Семова Райкова Атанасова
Дело: 20094310101174
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 август 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

   П Р О Т О К О Л

                                     

ãð.ËÎÂÅ×, 21.10.2009 ãîäèíà.

 

         ËÎÂÅØÊÈ ÐÀÉÎÍÅÍ ÑÚÄ,ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ шести ñúñòàâ â ïóáëè÷íî çàñåäàíèå íà  двадесет и първи октомври, две хиляди и девета ãîäèíà, â ñúñòàâ:

 

                   ÏÐÅÄÑÅÄÀÒÅË  : НАТАЛИЯ РАЙКОВА-АТАНАСОВА

 

ïðè ó÷àñòèåòî íà ñåêðåòàð   В.Д.

слоæи за разглежäàíå  ãð. ä. N  1174  пî îïèñà çà 2009  ãîäèíà, 

äîêëàäâàíî îò Ñ Ú Ä È ß Ò À

 

         Íà  именно повèêвàíå   09.15   ÷àñà, ñå ÿâèõà:

Ищцата  Н.И.К.,редовно призована се  явява лично и с мл.адв.И. от ЛАК с пълномощно към исковата молба.

Ответникът „Булпаркет” ООД гр.Ловеч , редовно призован,  се явява  лично управителя А.А. и адв.Цолов с пълномощно от днес.

Вещото лице Н.Р. на лице.

МЛ.АДВ.ИЛ.И. : Няма процесуални пречки за даване ход на делото.

АДВ.ЦОЛОВ :  Молим да се даде

 

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото затова и при условията на чл.142,ал.1 от ГПК 

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

         Съдът приканва страните към спогодба на осн. чл.145, ал.3 от ГПК.

         МЛ.АДВ.И.:Поддържаме искането с изключение на чл. 344, т.2 за възстановяване на работа, тъй като с отговора на отв. срана е видно, че тя е получила нов  договор от 08.01.09 год. който е срочен за срок от 6 месеца. Останалите искания ги поддържаме.  Оттегляме искането за възстановяване на работа на доверителката ми.

          АДВ.ЦОЛОВ: Поддържам становището което съм изложил  в писмения отговор. Ние признаваме незаконосъобразността  на заповедта тъй като не е изготвена с изискванията на КТ, съгласни сме да поправим правното основание. Обезщетението да обхване срока докато е съществувало основание за плащане. Ние не отричаме, че дължим такова обезщетение, но го дължим но до датата на изтичане на срочния договор. По размер няма да оспорваме което е посочило вещото лице.  

 

 МЛ.АДВ.И..  Да се изслуша в.лице

         АДВ.ЦОЛОВ:Да се изслуша вещото лице.

         Съдът счита, че следва да се  приемат писмените доказателства както и с оглед становището на пълномощ.на ищцовата страна следва да приеме оттегляне на обективно съединения иск с правно осн. чл. 344 ал.1 т.2 от КТ за възстановяване на ищцата на работа в ответното дружество като се прекрати производството по делото в тази му част.  За правилното решаване на делото счита, че следва да назначи за вещо лице по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза Н.П.Р.  след което да прикани страните към спогодба затова

  

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА И ВЛАГА  като доказателство по делото:доказателствата описани  подробно в разпореждането на съда от 08.10.2009 год. както заповед № 12/03.06.2009 год. копие от трудов договор № 1 /08.01.2009 год. заповед № 62/02.06.09 год. з-д №65/02.06.2009 год.,заповед № 25./22.10.2008 год. з-д І91/14.10.2009 год.

         ПРИЕМА оттегляне на обективно съединения иск  с правно основание чл. 344  ал.1 т.2 от КТ,   с който ищцата иска да бъде възстановена на работа в отвт. Д.во, като ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д 1174 по описа на ЛРС за 2009 год. в тази му част.

 

         Определението в тази му част може да се обжалва с частна жалба пред ЛОС в 7- мо дневен срок от днес.

         НАЗНАЧАВА за в.л.  Н.П.Р. по допуснатата съдебно-икономическа експертиза

         Снема се самоличността на вещото лице.

         Н.П.Р. –61 год., неосъждана без родство, разведена.

 

         Напомни се наказателната  отговорност на вещото лице по чл. 291 от НК и същото обеща да даде вярно и безпристрастно заключение.

         В.Л.Н.Р.:Задачата ми е за срок от 6 месеца , базата е 240 лв. ако има някаква промяна в срока във времето за изчисление на обезщетение,  трябва аритметично действие да се извърши от дата до дата. От датата на освобождаването 6 месеца назад. Начален период е датата на уволнението 03.06.2009 год., който 6-месечен период изтича към края на годината. По делото няма представени доказателства дали ищцата е в трудово правоотношение за да се изчисли точно до датата на започване на нова работа.За времето от 3.06.09 до 08.07 .09 обезщетението  е 277.04 лв.

         МЛ.АДВ.И.: Приемаме заключението, представили сме   копие от трудовата книжка. Нямаме доказателства, че доверителката ми  е започнала работа както и , която е нотариално  заверена

         АДВ. ЦОЛОВ: Приемаме заключението, нямаме други въпроси.

         Съдът намира, че следва да се приеме закл. на в.л. като на същата се изплати възнаграждение в размер на 40 лв. и затова

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИЕМА заключение на в.л. Н.Р. на която да се издаде РКО за сумата 40 лв.

 

         При условията на чл. 315 ал.1 от ГПК съдът приканва страните към спогодба.

         АДВ.ЦОЛОВ: Готови сме да бъде отменена заповедта за уволнение да бъде поправено основанието за уволнението като  се запише поради изтичане  срока на  трудов договор както и  да заплатим обезщетение на ищцата до датата на изтичане на  срока на действие на трудовия договор  с ответното дружество - 08.07.09 год. в размер на 277. 04 лв.както в днешното съд.з. изчисли експерта, като разноските бъдат поделени между страните, тъй като има частично уважена и частично отхвърлена претенция. Държавната  такса и възнаграждението на в.л. да бъде поделена между страните по равно.Ще изпълним всичко незабавно.

         МЛ.АДВ.И.: Ние сме  съгласни да сключим споразумение с изключение на разноските по делото включително и възнагражд.- на адвокат и в. л. да бъдат за сметка на ответника.За периода сме съгласни да е до 08.07.09 год.

         АДВ.ЦОЛОВ: При това положение не сме съгласни за тъй както разноските се  присъждат се съобразно уважената част на иска.

         МЛ.АДВ.И. : Съгласни сме с предложението на ответната страна, а именно да се поделят деловодните разходи както и разходите за в.л. ,адвокатското възнаграждение да бъдат за сметка на двете страни.Правя предложение работодателят да спази задължението си да плати обезщетението в размер на 277.04 лв. и да впише в трудовата книжка промяна в основанието за уволнение, като бъде вписано поради изтичане срока  на  трудовия договор, което да изпълни до края на месеца – 30.10.2009 год. ,в противен случай ще имаме право да се снабдим с изпълнителен лист.

         АДВ.ЦОЛОВ При тези условия сме съгласни и приемаме споразумението.

         УПР.А.А.: Още днес ако дойде ищцата ще и изплатя обезщетението и ще пиша това което е необходимо в трудовата книжка.

         В днешното съдебно заседание ищцата Н.И.К. предаде на управителя на „Булпаркет” ООД А.Х.А. трудовата си книжка.

 

 

С П О Г О Д И Л И   С Е:

 

 

ИЩЦА:

             / Н.И.К./- мл.адв.Ил.И.

 

 

 

 

ОТВЕТНИК:

 

            /”Булпаркет” ООД гр.Ловеч /- адв.Цолов

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Съдът като взе в предвид,че страните са се спогодили при условията изразени в настоящата спогодба и същата не противоречи на закона и на морала, намира, че  ще следва да се приеме и одобри, а делото прекрати, затова

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА и ОДОБРЯВА постигнатата между страните спогодба, като:

         ОТМЕНЯ Заповед №12/16.06.2009 год. на Управителя на „Булпаркет” ООД-гр.Ловеч, с която на осн.чл.188,т.3 от КТ  е било прекратено трудовото правоотношение на Н.И.К., ЕГН ********** ***.” „Иван Вазов” №2, считано от 03.06.2009 год., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНА.

          ИЗВЪРШВА поправка в трудовата книжка на Н.И.К., ЕГН ********** ***.” „Иван Вазов” №2, в която като основание за уволнение се запише: „Поради изтичане срока на трудовия договор”.

         ОСЪЖДА „Булпаркет” ООД –гр.Ловеч да заплати на Н.И.К., ЕГН ********** ***.” „Иван Вазов” №2, сумата от 277.04/двеста седемдесет и седем лева и четири стотинки/ за времето от 03.06.2009 год. до 08.07.2009 год., ведно със законната лихва върху тази сума, начиная от 14.08.2009 год. до окончателното изплащане, представляваща обезщетение по чл.344, ал.1,,т.3 във връзка с чл. 225, ал.1 от КТ.

         Всички тези задължения „Булпаркет” ООД-гр.Ловеч следва да изпълни до 30.10.2009 год., като в противен случай Н.И.К., ЕГН ********** ***.” „Иван Вазов” №2, има право да се снабди с изпълнителен лист за цитираната по-горе сума.

         Съдебно.деловодните разноски остават за сметка на страните, така както са направени.

         ОСЪЖДА Н.И.К., ЕГН ********** ***.” „Иван Вазов” №2, да заплати на ЛРС сумата 47.77 /четиридесет и седем лева и седемдесет и седем стотинки/ държавна такса върху двата обективно съединени иска и възнаграждение за вещо лице по съдебно-икономическа експертиза.

         ОСЪЖДА Булпаркет” ООД –гр.Ловеч да заплати на ЛРС сумата 47.77 /четиридесет и седем лева и седемдесет и седем стотинки/ държавна такса върху двата обективно съединени иска и възнаграждение за вещо лице по съдебно-икономическа експертиза.

         С настоящата спогодба страните ликвидират спора помежду си.

         ПРЕКРАТЯВА  производството по гр.д.1174 по описа на Ловешки районен съд за 2009 год. като СПОГОДЕНО.

 

                  Протокола се написа в съдебно заседание.

                  Заседанието се закри в 09.40 часа.

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                          СЕКРЕТАР: