Определение по дело №2023/2015 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 1234
Дата: 22 юни 2018 г.
Съдия: Радостина Костова Калиманова
Дело: 20152100102023
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 1 декември 2015 г.

Съдържание на акта

   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

Номер  1234                   Година, 2018                                         Град  Бургас

Бургаският окръжен съд…..…….……… граждански състав …………………………..

На двадесет и втори юни ……………..…..…... Година две хиляди и осемнадесета

в закрито заседание в следния състав:

                                                                       

                                                            Председател: Р. Калиманова

    Членове: ……………………………………..

                                                     Съдебни заседатели: ……………………………………..

 

Секретар ………………………………………………………………………………..………

Прокурор ………………………………………………………………………….……………. 

като разгледа докладваното от …..…...… Р. Калиманова …………………………….

гражданско дело № ……… 2023 ...…. по описа за ………. 2015 …………. година.

 

Производството по настоящото дело е образувано по повод исковите претенции на С.П. ***, Р.Г. ***5 и М.Г.П. ***, всички със съдебен адрес *** чрез процесуалния им пълномощник против Община Поморие с адрес град Поморие, ул.“Солна“№5, представлявана от Кмета на същата Иван Атанасов Алексиев за приемане за установено по отношение на ответната страна, че ищците са собственици на реални части от следните недвижими имоти, а именно: 1541 кв.м. от поземлен имот с идентификатор №57491.501.417 по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Поморие, който имот представлява УПИ І - 153 в кв.240 по действащия план на ПУП на община Поморие и обхваща осем солници на площ от 671 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м., находящи се в землището на град Поморие, местността „Стария път“, при съседи: П. Х. и от две страни път и шест солници на площ от 600 кв.м. и един тиган на площ от 100 кв.м. в землището на град Поморие, местността „Кьошка“, при съседи: П. Г., К.М.и път, което описание е по стар план на населеното място, както и 1729 кв.м. от поземлен имот с идентификатор № 57491.501.403 по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Поморие, който имот представлява УПИ ІІ в кв.269 по действащия план на ПУП на община Поморие, с адрес град Поморие, ул.“Веслец“№2 и обхваща тринадесет солници на площ от 1200 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м. в землището на град Поморие, местността „Акти“, при съседи: път, А.К.Мавромати и солници на църковното настоятелство, както и две солници на площ от 189 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м., находящи се в землището на град Поморие, местността „Акти“, при съседи: Б.Х., наследници на Д. В. и наследници на М.Х., което описание е по стар план на населеното място. В подкрепа на отправените искания представят и ангажират доказателства.

С решение №362 от 10.11.2017 година, постановено по настоящото дело съдът е отхвърлил исковите претенции на С.П. ***, Р.Г. ***5 и М.Г.П. ***, всички със съдебен адрес *** чрез процесуалния им пълномощник против Община Поморие с адрес град Поморие, ул.“Солна“№5, представлявана от Кмета на същата Иван Атанасов Алексиев за приемане за установено по отношение на ответната страна, че ищците са собственици на реални части от следните недвижими имоти, а именно: 1541 кв.м. от поземлен имот с идентификатор №57491.501.417 по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Поморие, който имот представлява УПИ І - 153 в кв.240 по действащия план на ПУП на община Поморие и обхваща осем солници на площ от 671 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м., находящи се в землището на град Поморие, местността „Стария път“, при съседи: П. Х. и от две страни път и шест солници на площ от 600 кв.м. и един тиган на площ от 100 кв.м. в землището на град Поморие, местността „Кьошка“, при съседи: П. Г., К.М.и път, което описание е по стар план на населеното място, както и 1729 кв.м. от поземлен имот с идентификатор № 57491.501.403 по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Поморие, който имот представлява УПИ ІІ в кв.269 по действащия план на ПУП на община Поморие, с адрес град Поморие, ул.“Веслец“№2 и обхваща тринадесет солници на площ от 1200 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м. в землището на град Поморие, местността „Акти“, при съседи: път, А.К.Мавромати и солници на църковното настоятелство, както и две солници на площ от 189 кв.м. и един тиган на площ от 170 кв.м., находящи се в землището на град Поморие, местността „Акти“, при съседи: Б.Х., наследници на Д. В. и наследници на М.Х., което описание е по стар план на населеното място. Със същото решение С.П. ***, Р.Г. ***5 и М.Г.П. ***, всички със съдебен адрес *** чрез процесуалния им пълномощник са осъдени да заплатят на Община Поморие с адрес град Поморие, ул.“Солна“№5, представлявана от Кмета на същата Иван Атанасов Алексиев сумата от  8604 лева, представляваща направени от нея съдебно- деловодни разноски.

По делото ищцовата страна-физическите лица чрез пълномощника си са депозирали въззивна жалба против така постановения съдебен акт, съдържаща и искане същият да бъде отменен в частта, в която тя е осъдена да заплати на ответника посочената в диспозитива му сума за разноски. Същата, след извършените във връзка с администрирането и процесуални действия и изявленията на жалбоподателите в тази насока, на основание приложимата в случая разпоредба на чл.248 от ГПК съдът е приел и администрирал като молба, съдържаща искане да бъде изменено на основание чл.248 от ГПК посоченото по-горе решение в частта за разноските, като присъдените такива на ответника в частта досежно адвокатското възнаграждение бъдат намалени поради прекомерност на същото.

Ответникът, на когото съдът в съответствие с цитираната по-горе норма е изпратил препис от молбата с така направеното искане е депозирал чрез процесуалния си пълномощник по делото писмено становище, в което е изразил мнение за неговата неоснователност.

Бургаският окръжен съд, като взе предвид отправеното към него с постъпилата по делото молба искане и съобрази разпоредбите на закона, намира следното:

В молбата, по повод на която е образувано настоящото производство, се излагат съображения, които се свеждат до такива за прекомерност на адвокатското възнаграждение предвид многократното завишаване на неговия размер спрямо минималните такива, предвидени в Наредба №1/2004 година. Абсолютно същото възражение е направено от процесуалния представител на страната в рамките на откритото съдебно заседание, на което е бил даден ход по същество на делото. С решението по същото съдът се е произнесъл по това възражение, като е изложил мотиви защо приема, че възражението за прекомерност е неоснователно. Предвид изложените мотиви в тази насока и повторното искане, същото фактически се явява искане за преразглеждане на мотивите на съда, като не се сочат обстоятелства, налагащи това. По изложените в решението доводи, присъдените на ответната страна разноски в посочения в него размер следва да бъдат възложени в тежест на ищците по делото, като подадената молба с правно основание чл.248 ал.1 от ГПК е неоснователна. Със същото съдът е отговорил на всички твърдения на страната, с които е обосновано това нейно искане, поради което тяхното преповтаряне в настоящия съдебен акт е безпредметно и лишено от смисъл.

По тези доводи и съображения, съдът намира молбата за неоснователна, поради което и като такава същата следва да бъде оставена без уважение.

Мотивиран от горното и на основание чл.248 от ГПК, Бургаският окръжен съд

                                                

                                          О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОСТАВЯ без уважение искането на С.П. ***, Р.Г. ***5 и М.Г.П. ***, всички със съдебен адрес *** чрез процесуалния им пълномощник за изменение на постановеното по делото съдебно решение под №362 от 10.11.2017 година в частта за разноските.

Настоящото определение подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му пред Бургаския апелативен съд.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: