Разпореждане по дело №658/2024 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 3971
Дата: 27 май 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247040700658
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 9 април 2024 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

№ 3971

Бургас, 27.05.2024 г.

Административният съд - Бургас - XXIII-ти състав, в закрито заседание на двадесет и седми май две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Съдия: ЙОВКА БЪЧВАРОВА
като разгледа докладваното от съдията Йовка Бъчварова административно дело658 по описа за 2024 година на Административен съд - Бургас, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по жалба на лишения от свобода С. П. С. срещу Заповед № 286 / 04.04.2024г. на Началника на затвора в [населено място].

Към жалбата са приложени молби за освобождаване от държавна такса и за предоставяне на правна помощ. Приложена е и декларация за материално и имотно състояние.

Разгледани по същество, и двете искания за основателни.

Според чл.23, ал.1 от ЗПП, системата за правна помощ по чл.21, т.3 от ЗПП (процесуално представителство) обхваща случаите, при които по силата на закон задължително се предвижда адвокатска защита или представителство, като обхватът на правната помощ е разширен в ал.2-ра, където се посочва, че на страната по административно дело, която не разполага със средства за заплащане на адвокат, но желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това, също се предоставя правна помощ.

В чл.23, ал.3 от ЗПП е предвидено, че правната помощ по административни дела се предоставя в случаите, когато въз основа на представени доказателства от съответните компетентни органи съдът прецени, че страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. От представените от ищеца и събрани служебно от съда писмени доказателства се установява следното : Ищецът е задържан в затвора в [населено място] за изтърпяване на наказание лишаване от свобода. От справката от Началника на затвора е видно, че през последните 6 месеца ищецът не е работил и съответно не е получавал трудово възнаграждение. Не е получавал и парични преводи. Към 20.05.2024г. разполага с 0.12 лв. Не е регистриран за упражняване на търговска дейност, нито е страна по трудово правоотношение. Представя декларация, в която сочи, че не притежава недвижими имоти и моторни превозни средства и не реализира доходи. При тези данни и с оглед на предявеното за защита пред съд материално право съдът счита, че са налице основанията за предоставяне на правна помощ по делото.

В писмото до АК Бургас следва да направи искане за адвокат да бъде определен, при възможност, посочения от ищеца адвокат Д. С. при условията на чл.25, ал.6 от ЗПП.

Критериите, въз основа на които се прави преценката дали задълженото да заплати държавна такса лице, е в невъзможност да я плати, са очертани в разпоредбата на чл.83, ал.2 от ГПК и като цяло са идентични с тези, очертани в ЗПП и които съдът обсъди по – горе. Съобразно вече изложеното, ищецът следва да бъде освободен и от заплащане на дължимата държавна такса, възлизаща на 10.00 лева.

Ръководен от гореизложените съображения, съдът

Р А З П О Р Е Д И :

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.83, ал.2 от ГПК С. П. С. – жалбоподател по административно дело № 658/2024 г. на АдмС Бургас, от заплащане на държавна такса.

ПРЕДОСТАВЯ на основание чл.25, ал.1 от ЗПП правна помощ на С. П. С. – жалбоподател по административно дело № 658/2024 г. на АдмС Бургас, която да се изразява в процесуално представителство по настоящото дело по смисъла на чл.21, т.3 от ЗПП.

ДА СЕ ИЗПРАТИ на основание чл.25, ал.5 от ЗПП препис от настоящото разпореждане на АК Бургас за определяне на адвокат, вписан в НРПП.

ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕН, при възможност, при условията на чл.25, ал.6 от ЗПП адвокат Д. С..

ДЕЛОТО да се докладва незабавно, след като от АК Бургас се определи адвокат, за да бъде назначен по реда на чл.26, ал.2 от ЗПП.

РАЗПОРЕЖДАНЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от разпореждането да се изпрати на жалбоподателя.

Съдия: