Определение по дело №2787/2018 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 1230
Дата: 26 октомври 2018 г. (в сила от 6 декември 2018 г.)
Съдия: Росен Тенчев Чиликов
Дело: 20185530202787
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 25 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Определение 

 

град Стара Загора

26.10.2018 г.

 

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД  НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

 

в закрито заседание на Двадесет и Шести Октомври Две Хиляди И Осемнадесета година в състав:

 

Председател:  Росен Чиликов

Като изслуша докладваното от съдията Чиликов чнд-д 2787 описа за 2018 година и за да се произнесе взе предвид следното:

 

    Постъпила е жалба от Д.И. против постановление от 17.10.2018 година на Районна Прокуратура Град Стара Загора за прекратяване на наказателното производство.

 

      Недоволен от цитираното постановление жалбоподателят моли съда да го отмени. Мотивира се с обстоятелството, че постановлението е неправилно и незаконосъобразно.

 

     Производството е по реда на чл. 243, ал. 4 и следващите от НПК.

 

      Жалбата е подадена в срок и от субект имащ право на жалба / пострадал /, поради което жалбата се явява процесуално допустима.

 

      Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

      С постановление от 17.10.2018 година Районна прокуратура град Стара Загора е прекратила частично наказателното производство на основание чл. 243, ал. 1 т. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1 т. 1 НПК  - деянието не съставлява престъпление , тъй като деянието е малозначително по смисъла на чл. 9, ал. 2 НК.

 

      Този извод на районна прокуратура е направен при игнориране на определени факти и обстоятелства, което поставя под съмнение направените правни изводи.

 

 

      В атакуваното постановление е приета следната фактическа обстановка :

 

   На 15.12.2017 г. обв. Красимир Манчев минавайки покрай кафе „ Малката лаваца” находящо се в град Стара Загора с помощта на стъкло срязал найлона и през отвора влязал в зимната градина и отнел намиращите се там вещи- пластмасови каси и стъклен амбалаж.Отнетите вещи предал на пункт за вторични суровини на св. Славова, която след разкриване на престъплението доброволно ги предала на полицейските органи.

 

   Видно от експертното заключение на оценъчната експертиза общата стойност на предета на престъплението е 99,28 лева.

 

   На 02.02.2018 година обвиняемият отново минал покрай кафе „ Малката лаваца” находящо се в град Стара Загора и чрез разрязване на найлона влязал в зимната градина и отнел намиращите се там вещи- пластмасови каси и стъклен амбалаж.

 

   Видно от експертното заключение на оценъчната експертиза общата стойност на предмета на престъплението е 30,40 лева.

 

     Описаната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите И., Славова, експертно заключение н оценъчната експертиза, които кореспондират с обясненията на обв. Манчев .

 

      При анализа на посочените доказателствени средства РП град Стара Загора е игнорирала някои факти и обстоятелства относими към главният факт в процеса и релевантни за правната квалификация на деянието.

 

      Видно от експертното заключение на оценъчната експертиза общата стойност на предмета на престъплението на двете отделни деяния, които образуват едно продължавано престъпление е 129,68 лева. Тази стойност е под минималната работна заплата за страната и е сравнително ниска, но тя няма решаващо значение за обществената опасност на деянието и дееца.

 

      От показанията на св. И. и обясненията на обв. Манчев се установява, че мястото от където са отнети вещите предмет на престъплението / складово помещение/ е било оградено с ветроупорна завеса от пластмасов кристал, което сочи за преодоляната преграда здраво направена ли е за защита на имот по смисъла на чл. 195, ал. 1 т. 3 НК.

 

    От обясненията на обв. Манчев и показанията на св. И. се установява, че за да достигне до вещите предмет на престъплението деецът за улеснение е използвал стъкло, с което е разрязал преградата т.е. това обстоятелство от една страна подкрепя извода за квалифициращият признак по чл. 195, ал. 1 т. 3 НК, а от друга дава основание да се приеме, че е използвано и техническо средство, което е квалифициращ признак по чл. 195, ал. 1 т. 4 НК.

 

     Условията на време, място и обстановка също оказват влияние върху извода за обществената опасност на деянието и дееца – в случая престъплението е извършено през нощта, засегната е собствеността на търговски обект.

 

     Видно от свидетелството за съдимост към момента на деянието обв. Манчев е бил реабилитиран. Реабилитацията заличава последиците от осъждането, но не и престъпления характер на деянията, които в случая са множество, част от които и за тежки умишлени престъпления по смисъла на чл. 93 т. 7 НК и характеризират личността на дееца като такъв с висока степен на обществена опасност.

 

 

     Следователно обстоятелствата, че деянието съдържа няколко квалифициращи признака,обществената опасност на дееца и проявената упоритост при извършването на престъплението / две деяния в непродължителен период от време/ не могат да се неутрализират от ниската стойност на предмета на престъплението / 129, 68 лева / и не дават основание да се приеме, че обществената опасност е явно незначителна.

 

     Изводите са точно обратни на направените в атакуваното постановление. Деянието и дееца са с висока степен на обществена опасност от една страна , а от друга игнорирането на подобни обстоятелства е в разрез с целите на чл. 1 НК.В тази насока е и определение по ВЧНД 1193/18 г. на ОС град Стара Загора, ТР № 3/71 г. на ОСНК на ВКС.

 

     По изложените съображения съдът не приема, че деянието е малозначително по смисъла на чл. 9, ал. 2 НК, което пък от своя страна води до отпадане на прекратителното основание по чл. 243, ал. 1 т. 1 във вр. с чл. 24, ал. 1 т. 1 НК.

 

           Тези изводи дават основание да се приеме, че атакуваното постановление е неправилно, незаконосъобразно и като такова подлежи на отмяна.

           Водим от горните мотиви и на основание чл. 243, ал. 6 т. 3 от НПК съдът

 

 

       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 

  Отменя постановление от 17.10. 2018 година на районна прокуратура град Стара Загора, с което е прекратено частично наказателното производство по ДП №  8245 зм- 44 /18 г. По описа на ВТОРО РУ на МВР Стара Загора, в частта в която е водено срещу Красимир Емилов Мнчев за престъпление по чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 НК .

 

 

       Определението подлежи на обжалване пред ОС град Стара Загора в седем дневен срок от съобщението на жалбоподателя, обвиняемия и РП град Стара Загора.

 

  След влизане в сила препис от определението да се изпрати на РП  Стара Загора.

 

 

 

 

           Районен Съдия: