Определение по дело №2526/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 3355
Дата: 22 ноември 2023 г.
Съдия: Мария Симеонова Ганева
Дело: 20227050702526
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 7 ноември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 3355

Варна, 22.11.2023 г.

Административният съд - Варна - XXXIII състав, в закрито заседание в състав:

Съдия:

МАРИЯ ГАНЕВА

като разгледа докладваното от съдията административно дело2526/2022 г. на Административен съд - Варна, за да се произнесе, взе предвид следното:

По повод отправените искания на страните за изменение на задачите на допуснатата ССчЕ съдът прецени, че основният спор между страните е дали приходите от продажби на "Натурнуа БГ " ЕООД и "Домисима" ЕООД следва да участват в данъчното облагане на М.Р.П. и именно в тази връзка същата поиска събиране на данни чрез експертизата за дължими ДДФЛ, ДДС и здравно-осигурителни вноски при ползване на събраната информация за извършени продажби единствено от физическото лице М.П.. Жалбоподателката носи тежестта по оборване на презумпцията по чл. 123, ал.1 ДОПК и в тази връзка искането за експертиза е основателно . Ненужно е повторното изчисляване на нейните задължения за данъци и ЗОВ при ползване на подхода на органите по приходи, поради което и искането на ответника за допълване на задачите на експертизата не следва да се удовлетворява. Съдът преценява като необходимо за целите на процеса събирането на доказателства за размер на задълженията за данъци и ЗОВ на ревизираното лице без участие в основата за облагане на приходите от продажби на посочените две търговски дружества.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 253 ГПК във вр. с §2 от ДР на ДОПК съдът

О П Р Е Д Е Л И:

Изменя задачите на назначената съдебно-счетоводната експертиза , обективирано в определение №№ 2178/03.08.2023г. и 2245/11.08 2023г. както следва : вещото лице след запознаване с материалите на делото / събраните доказателства от ревизията и от съдебното обжалване/ да отговори на следните въпроси:

1. Какви са доходите на М.П. за ревизираните периоди при ползване на информацията от подадените от нея ГДД по ЗДДФЛ и при включване в основата за облагане на приходите от продажба на вещи на Ю.П.Н.. При определяне на основата за облагане да се ползва размера на търговска надценка, определен от ревизиращия екип . В данъчна основа да не се включват приходите от продажби на "Домисима" ЕООД и " Натурнуа БГ " ЕООД за ревизираните периоди;

2. Съобразно данните по т.1 какви са задълженията за ДДФЛ и здравно-осигурителни вноски на М.П. за ревизираните периоди ,както лихвите за забава ;

3. Достигнала ли е жалбоподателката оборот за регистрация по ЗДДС съобразно данните по т.1 от експертизата, като при положителен отговор да се изчисли размер на дължим ДДС и лихви за забава за периодите, попадащи в обхвата на данъчната ревизия.

Препис от определението да се изпрати на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

Съдия: