Споразумение по дело №242/2012 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 юни 2012 г. (в сила от 11 юни 2012 г.)
Съдия: Атанас Тодоров Динков
Дело: 20125540200242
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 11 юни 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

11.06.2012 год. гр.Чирпан

 

Чирпански районен съд  …………………….състав

   

На 11.06.2012 год.

 

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                                Председател:АТАНАС ДИНКОВ

                                                   

Секретар:Д.В.

 

Прокурор: НАДЕЖДА БАНОВА

                                     

Сложи за разглеждане докладваното от районен съдия Атанас Динков

НОХД № 242 по описа за 2012 год.

                        

         На именното повикване в  16,00 часа се явиха:

 

ОБВИНЯЕМ – Т.Б.Т. – лично и с адв. И.Т.М. *** от по рано.

ПРОКУРОР  – представлявани от прокурор Надежда Банова

 

                     

Адв. М. - Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Сне се самоличността на обвиняемият.

 

ОБВИНЯЕМ – Т.Б.Т. - роден на ***г***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********.

 

ПРОКУРОР - Г-н съдия, на осн. чл.381 от НПК между РП-Чирпан, обвиняемия Т.Б.Т. и защитника му – адв. М. е постигнато споразумение относно наказанието, което следва да му бъде наложено за престъплението, което е извършил. Имуществените щети от престъплението няма. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го приемете и одобрите.

 

Адв. М. - Между РП - Чирпан, обвиняемият чрез мен, като защитник е постигнато споразумение на осн. чл.381 от НПК. Моля да приемете и одобрите същото, като не противоречащо на закона и морала. Имуществените щети от престъплението няма.

СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА НА ОБВИНЯЕМИЯТ ПРАВАТА МУ ПО НПК, КАКТО И ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

ОБВИНЯЕМА – Т.Б.Т. – Подписа под споразумението е мой. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен и разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм го подписала. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Страните постигнахме съгласие относно следното:

Обвиняемият Т.Б.Т. се признава за виновен за следното:      

За това, че през зимата на 2008г. е придобил и от тогава до 12.02.2012г. е държал в дома си в гр. Чирпан, обл. Стара Загора самоделно направена пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони 12 кал. и боеприпаси – 2 броя ловни патрони кал. 16, без да има за това надлежно разрешение  - престъпление по чл. 339, ал. 1, пр. 1 и 2, хип. 6 от НК.

 ПР № ГМД21210601БПФ

 Деянието е извършено от обвиняемия при пряк умисъл.

         Извършеното престъпление е доказано и обвиняемият се признава за виновен.

         Щети от престъплението няма причинени.

         Налице са основанията по чл. 381 от НПК за постигане на споразумение.

         В чл. 339, ал. 1 от НК за извършеното от обвиняемия Т. престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 2 до 8 години.  

 Страните по споразумението считаме, че на обвиняемия Т.Б.Т. следва да бъде наложено наказание за извършеното от него престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК при смекчаващи отговорността обстоятелства, като се отчита наличието на следните смекчаващи отговорността обстоятелства: чистото съдебно минало; направени пълни самопризнания; проявена критичност към извършеното деяние; добрите характеристични данни. Поради това, намираме за справедливо на обвиняемия да бъде наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 / две / години и 3 / три / месеца. Изтърпяването на така наложеното наказание да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с изпитателен срок от 3 години и 3 месеца. Възпитателната работа с условно осъдения да се възложи на ПИ при РУП Чирпан, отговарящ за квартала, в който живее осъдения – гр. Чирпан, обл. Стара Загора.

Веществените доказателства, приобщени към делото с протокол за претърсване и изземване от 12.02.2012г. на РУП – Чирпан, намиращи се на съхранение при Домакина на РУП – Чирпан - 2 патрона 16 кал, предназначени за стрелба с ловна пушка 16 кал. и самоделно направена пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони 12 кал., като предмет на умишлено престъпление на основание чл. 53, ал. 1, б. Б от НК следва да се отнемат в полза на Държавата;

Разноските по досъдебното производство в размер на 48,98лв.( за Балистична експертиза ) ще се заплатят от обвиняемия.

 

 

 

 

С П О Р А З У М Е Л И  С Е :

 

 

 

 

 

ПРОКУРОР:……………                             ЗАЩИТНИК:…………………                             Надежда Банова                                                   адв. М.

                                                                                                                             

                                                                       

            ОБВИНЯЕМ:……………………

Т.Т.

 

 

 

 

Съдът счита, че в така представеното споразумение е постигнато съгласие между страните по всички въпроси визирани в чл.381 от НПК. Щетите от престъплението няма. Престъплението е извършено от обвиняемия. Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което същото следва да бъде одобрено, а настоящото наказателно производство прекратено.

Предвид изложеното и на осн. чл.382 и чл.383 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА И ОДОБРЯВА постигнатото между РП-Чирпан, представлявана от Прокурор Надежда Банова, обвиняемия  Т.Б.Т. и защитника му - адв. М. *** окончателно споразумение, съгласно което:

 

ОБВИНЯЕМИЯ Т.Б.Т. - роден на ***г***, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН: **********, се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН за това, че, през зимата на 2008г. е придобил и от тогава до 12.02.2012г. е държал в дома си в гр. Чирпан, обл. Стара Загора самоделно направена пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони 12 кал. и боеприпаси – 2 броя ловни патрони кал. 16, без да има за това надлежно разрешение - престъпление по чл. 339, ал. 1, пр. 1 и 2, хип. 6 от НК му НАЛАГА наказание лишаване от свобода за срок от 2 / две / години и 3 / три / месеца, като изтърпяването на така наложеното наказание ОТЛАГА на основание чл. 66, ал. 1 от НК с изпитателен срок от 3 години и 3 месеца.

ВЪЗЛАГА възпитателната работа с условно осъдения на ПИ при РУП Чирпан, отговарящ за квартала, в който живее осъдения – гр. Чирпан, обл. Стара Загора.

Веществените доказателства, приобщени към делото с протокол за претърсване и изземване от 12.02.2012г. на РУП – Чирпан, намиращи се на съхранение при Домакина на РУП – Чирпан - 2 патрона 16 кал, предназначени за стрелба с ловна пушка 16 кал. и самоделно направена пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони 12 кал., като предмет на умишлено престъпление на основание чл. 53, ал. 1, б. Б от НК се ОТНЕМАТ в полза на Държавата.

ОСЪЖДА обвиняемия Т.Б.Т. да заплати по сметка на Районен съд гр. Чирпан, направените по делото разноските в размер на 48,98лв./ четиридесет и осем лева и деветдесет и осем стотинки / за Балистична експертиза .

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като влиза в законна сила от днес 11.06.2012год.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 242/ 2012 год.  по описа на ЧРС.

Протоколът се написа в с.з., което приключи в 16,30 часа.

 

 

 

                                                              

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: