Определение по дело №1468/2020 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1452
Дата: 30 юли 2020 г.
Съдия: Галя Димитрова Русева
Дело: 20207040701468
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 22 юли 2020 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

Номер     1452                              30.07. 2020 година                             град Бургас

 

Административен съд-Бургас                                    XXIIІ административен състав

На тридесети юли                                                            две хиляди и двадесета година

В закрито заседание в следния състав:

                                                                                           Председател:  Галя Русева

                                                                                 

като разгледа докладваното от съдия Русева адм.д. № 1468 по описа на съда за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.203 и сл. АПК във връзка с чл. 1, ал. 2 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Образувано е по искова молба, с допълнителни уточнения в молба вх.№ 6323/28.07.2020 г., подадена от ищците Т.Р.К., Н.И.К., Я.И.К.,***, с която се претендира осъждане на ответника да заплати на ищците поравно обезщетение за претърпени имуществени вреди в общ размер на 2 225 лв., на всеки от ищците – сумата от 741,66 лв., от които 875 лв. – причинени вреди, представляващи заплатени разноски по Решение № 69/18.05.2017 г. по гр.д. № 45/2015 г. по описа на РС Поморие, и 1 350 лв. - причинени вреди, представляващи заплатени разноски в размер на 925 лв. по Решение № 69/18.05.2017 г. по гр.д. № 45/2015 г. на Поморийски РС и 425 лв. – разноски по изп.дело № 20178040400706 по описа на ЧСИ Д.Н.при БОС, които вреди ищците твърдят, че са претърпели по вина на ответната Община Поморие.

Съгласно разпоредбата на чл.1, ал.2 от ЗОДОВ, така предявеният иск се разглежда по реда на АПК, т.е. по реда на глава 11 от АПК – „Производства за обезщетения“ /чл.203 и сл. от АПК/, поради което съдът счита, че  не следва да връчва препис от исковата молба на ответника за отговор по реда на чл. 131 от ГПК.

Съдът намира, че исковата молба е редовна, а претенцията – допустима, поради което делото следва да се насрочи в открито с.з. с призоваване на страните, които съдът следва да конституира служебно.

Като контролираща страна по делото следва да се конституира и Прокуратурата на РБ, чрез Окръжна прокуратура – Бургас, предвид разпоредбата на чл.10, ал.1 от ЗОДОВ, която предвижда, че този вид дела се разглеждат със задължително участие на прокурор.

Следва да се допуснат представените от ищците писмени доказателства по опис в исковата молба, тъй като същите са относими към спора.

На ответника следва да се изпрати препис от исковата молба, с право на отговор в 14-дневен срок.

Мотивиран от горното, Административен съд Бургас

 

                                      ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 14.09.2020 г. от  14,00 ч., за която дата и час да се призоват страните:

КОНСТИТУИРА като страни по делото:

ИЩЦИ: Т.Р.К., Н.И.К., Я.И.К.;***.

КОНТРОЛИРАЩА  СТРАНА: Прокуратурата на РБ, чрез ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА БУРГАС.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от исковата молба на ответника с право на отговор в 14-дневен срок.

УКАЗВА на ответника, че съгласно разпоредбата на чл. 163, ал.2 АПК, следва в срока за отговор да посочи и писмените си доказателства, в случай, че разполага с такива.

ДОПУСКА представените от ищците с исковата молба писмени доказателства по опис.

СЪОБЩАВА на страните проекта за доклад по делото:

Производството се провежда по реда на чл. 203 и сл. от АПК.

Ищците твърдят, че са наследници на И.М.К. – наследник на Н./К./ М. К., като на същите била възстановена собствеността в стари реални граници върху два недвижими имота в землището на с. Горица с Решение на ПК Поморие № 246/29.06.1998 г. Сочи се, че възстановяването не е било отразено своевременно от Община Поморие в плана на селото и в разписния лист към него, като междувременно собствениците на съседния имот – П. К., Ж. К. и Т. К., са се снабдили с констативен нот.акт по обстоятелствена проверка № 22/2005 г. на нотариус Хр. Ройдев досежно собствеността върху имот с пл.№ 621 по плана на с. Горица, в който, освен техния имот, бил включен и част от имота на ищците. Ищците успешно провели производство по иск по чл. 108 ЗС срещу тези лица и с решение по гр.д. № 94/2008 г. по описа на РС Поморие, потвърдено от БОС, били осъдени да им предадат владението върху 695/1718 кв.м. ид.ч. от имот пл.№ 621 по плана на с. Горица, които били част от възстановения на ищците имот. В хода на това производство чрез експертиза станало ясно, че останалите части от имота на ищците са във владение на други съседи, в различен обем, поради това, че Община Поморие не е изпълнила законовото си задължение по поддържане на плановете на населеното място и разписния лист на собствениците на имотите. Това наложило завеждането на друго дело по чл. 108 ЗС срещу останалите съседи на ищцовия имот, като в крайна сметка с решение по гр.д. № 45/2015 г. по описа на РС Поморие било признато правото на собственост на ищците върху претендираните 824/1081 кв.м. ид.ч. от имот пл.№ 619 по плана на с. Горица, като ищците били осъдени да заплатят по това дело сумата от 875 лв. разноски на Б. К. и М. Б., които неправилно и по вина на Община Поморие, въз основа на невярна и предоставена от общината справка, били конституирани като ответници по иска по чл.108 ЗС, въпреки че не владеят имота, предмет на спора. Сумата от 875 лв. директно била заплатена от ищците на тези ответници по банков път. Със същото съдебно решение по гр.д. № 45/2015 г. на ПРС бил отхвърлен иска на ищците против отв. Р. К. С. поради изтекла в нейна полза придобивна давност, като ищците били осъдени да заплатят на тази страна разноски в размер на 925 лв. За тази сума било образувано изп.дело № 20178040400706 по описа на ЧСИ Д.Н.при БОС, и в срока за доброволно изпълнение, ищците заплатили разноските в размер на 425 лв. по изпълнителното дело, както и дължимата главница от 925 лв., или общо сумата от 1 350 лв. Ето защо, ищците считат, че с неправомерното си поведение ответната Община Поморие е станала причина за водене от тях на съдебни дела повече от 10 години, с което ищците са претърпели и имуществени вреди, изразяващи се в заплатените суми за разноски по делата. Ето защо, претендира се присъждане на сумата от общо 2 225 лв. – обезщетение за причинени на ищците от Община Поморие имуществени вреди, подборно уточнени в молбата-уточнение, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане.

Правното основание на предявените при условията на обективно и субективно съединяване искове е чл.1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/.

Съдът УКАЗВА на ИЩЦИТЕ, че носят доказателствена тежест за установяване съществуването на фактите и обстоятелствата, посочени в исковата молба, а именно: наличието на незаконосъобразно бездействие от страна на Община Поморие, която не е изпълнила задължението си да поддържа плановете на с. Горица и разписния лист на собствениците на имотите в това населено място; настъпилите имуществени вреди, изразяващи се в заплащането на посочените от ищците в исковата молба разходи и техния размер; причинно-следствена връзка между противоправното бездействие на ответната община и настъпилите за ищците вреди.

 

Препис от определението да се връчи на страните, ведно с призовката за съдебното заседание.

 

Определението  не подлежи на обжалване.

 

 

                                                 

                                                                          СЪДИЯ: