Разпореждане по дело №196/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 670
Дата: 26 януари 2023 г.
Съдия: Христина Петкова Юрукова
Дело: 20237180700196
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 19 януари 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

№ 670/26.1.2023г.

гр. Пловдив

 

Административен съд Пловдив, ХVІ състав, в закрито заседание на  двадесет и шести януари, две хиляди двадесет и трета година, в състав                                                                СЪДИЯ: ХРИСТИНА ЮРУКОВА

като разгледа докладваното от съдията Христина Юрукова административно дело № 196, по описа на съда за 2023 г., намери за установено следното:

Производството е по чл. 284 от ЗИНС, във вр. с чл.203 и сл. от АПК. Образувано  е по искова молба, подадена от адвокат Николов, в качеството му на процесуален представител на К.З.Р., ЕГН **********, понастоящем в Затвора гр. Пловдив, против Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ гр.София с иск за заплащане на обезщетение за причинени неимуществени вреди за престоите му в Затвора гр. Пловдив и ТПО гр. Смолян.

При служебната проверка на редовността на исковата молба, съдът констатира следните нередовности: 

 От съдържанието на исковата молба не става ясно от кой е депозирана исковата молба. Ако исковата молба е подадена от К.З.Р., то следва да бъде посочено коректно. Така оформена лексикално жалбата е подадена от адвокат, като искането към съда е за решаване на правния спор по ЗИНЗС и същата следва да е подадена от лицето, чрез адвокат.

Съдържанието на исковата молба не изяснява в какво конкретно се изразяват неимуществените вреди, до кой момент се претендира четвъртия период в исковата молба. Претенцията е заявена в размер, като следва за всеки от четирите периода на пребиваване в затвора в гр. Пловдив и ТПО гр. Смолян. При посочване на сумите има несъответствие при цифровото и словесно изписване. Използваната десетична запетая като шпация в цифровото изражение на сумите води до двусмислие, което следва да бъде отстранено. Според съда, текстовото изписване на претендираната като обезщетение сума е неясно и неточно, в различие със словесното, като не може да бъде извлечена категорично и единодушно волята на ищеца относно размера.

В описанието на незаконосъобразните действия на администрацията не става ясно кои действия по посочените точки в изложението се отнасят за Затвора гр. Пловдив и за ТПО гр. Смолян.

С оглед изложеното, съдът

 

                                      Р А З П О Р Е Д И:

 

         ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба.

УКАЗВА на К.З.Р., че в едноседмичен срок от съобщаване на настоящото разпореждане, следва да отстрани нередовностите на исковата молба, като с допълнителна молба, депозирана по делото :

-         Коректно и ясно да се посочи от кое лице е исковата молба;

-         Да посочи ясно кой е крайният момент, за който се претендират вредите за четвъртия период, за който се търси обезщетение/съответно ще се приеме, че е до датата на депозиране на исковата молба, доколкото словесно е посочено „до настоящия момент“.

-         Да посочи ясно и недвусмислено претендирания размер на обезщетение за всеки един от четирите периода.

-         В какво конкретно се изразяват вредите, тяхното проявление и форма.

-         Да посочи пряката и непосредствена връзка между твърденията за незаконосъобразно действие или бездействие и твърдените неимуществени вреди.

При отстраняване на нередовностите да се представят 2 броя преписи от допълнението на исковата молба.

Предупреждава ищеца, че при неизпълнение на горните указания в посочения срок, исковата молба ще бъде върната и производството по делото прекратено.

Препис от разпореждането да се изпрати на процесуалния представител на ищеца.

 

 

СЪДИЯ :