Решение по дело №2875/2020 на Районен съд - Враца

Номер на акта: 260381
Дата: 25 юни 2021 г. (в сила от 25 юни 2021 г.)
Съдия: Иван Цветозаров Иванов
Дело: 20201420102875
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

                             Р Е Ш Е Н И Е  № .....

 

гр. Враца, 25 юни 2021 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

ВРАЧАНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, четвърти граждански състав, в публично заседание на 17.06.2021 г. в състав:

 

                                                         Районен съдия: Иван И.

 

при участието на секретаря Анита Петрова

като разгледа докладваното от съдия И. гражданско дело № 2875 по описа за 2020 г. на Врачанския районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по подадена от А.И.В. с ЕГН ********** и адрес *** срещу Е.П.С. с ЕГН ********** и адрес *** искова молба за предоставяне на ответницата на родителските права по отношение на малолетните деца на страните Е. А. И. с ЕГН ********** и Л. А. И. с ЕГН **********, като бъде определен конкретно посочен в исковата молба режим на лични отношения на майката с детето, за определяне на местоживеенето на децата при бащата, както и за осъждане на ответницата да заплаща на ищеца, като баща и законен представител на децата, месечна издръжка в размер на по 160,00 лева за всяко дете, считано от 03.11.2020 г. до настъпването на обстоятелства за изменяване или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане.

В исковата молба се твърди, че страните са живели на съпружески начала, като от съжителството са родени децата Е. А. И. с ЕГН ********** и Л.А. И.с ЕГН **********. Ответницата била с неприемливо за родител поведение: работела като компаньонка в Швайцария, а при завръщанията си в България водела вкъщи при децата различни мъже, държала се неуравновесено с децата и ги плашела, както и злоупотребявала с алкохол, поради което страните се разделили, като ищецът, подпомаган от майка си, полагал непосредствените грижи за децата. Ищецът счита, че към настоящия момент ответницата не е в състояние да се грижи за децата и родителските права следва да бъдат възложени на него, а на ответницата следва да се определи такъв режим на лични отношения, че да й се даде възможност да промени в положителна посока поведението си и в бъдеще да играе по-значителна роля в живота на децата. Ищецът е отправил до съда и изрично искане с правно основание чл. 32, изречение 2, във вр. с чл. 31 от Закона за собствеността съдът да възложи само на него до навършване на пълнолетие от децата ползването на съсобствения на страните при равни права недвижим имот с адрес гр. ***, ж.к. „***“, бл. **, вх. **, ет. **, ап. **.

С исковата молба е заявено и изрично искане с правно основание чл. 127, ал. 3 от СК за определяне на конкретно посочени привременни мерки за децата.

В срока по чл. 131, ал. 1 ГПК ответницата Е.П.С. е подала писмен отговор, с който е оспорила исковете като неоснователни. Навела е твърдения, че действително страните са били във фактическо съжителство от 2009 г. до 2017 г. и от него имат родени две деца-Е. и Л., че през годините и двамата родители са работили в чужбина с цел издръжка на семейството, като тогава другият родител е оставал и се е грижил за децата, но причината за раздялата на страните е отказът на ответницата да продължава сама да издържа семейството и настояването й ищеца да поеме своята част от тази отговорност. Поддържа също, че ищецът пропилява на комар спестяванията на семейството, извършвал е срещу ответницата актове на психическо и физическо насилие, включително в присъствието на децата, както и че от началото на февруари 2021 г. ответницата е тази, която осъществява грижите за децата в съсобственото на страните жилище, а ищецът и неговата майка настройват децата против ответницата. Предвид психологическото състояние на децата прави искане за допускане на психологическа експертиза на децата и родителите.

При тези фактически твърдения ответницата отправя искане до съда да й предостави упражняването на родителските права над децата Е. и Л. и да определи местоживеенето на децата при нея, да определи на ищеца конкретно посочен в отговора на исковата молба режим на лични отношения с децата, както и да осъди ищеца да заплаща на децата, чрез тяхната майка и законен представител Е.П.С., месечна издръжка в размер на по 160,00 лева за всяко дете, считано от 12.01.2021 г. до настъпването на обстоятелства за изменяване или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане.

Ответницата също е направила изрично искане с правно основание чл. 32, изречение 2, във вр. с чл. 31 от Закона за собствеността съдът да възложи само на нея до навършване на пълнолетие от децата ползването на съсобствения на страните при равни права недвижим имот с адрес гр. ***, ж.к. „**“, бл. **, вх. **, ет. **, ап. **.

Предявените от ищеца искови претенции, както и насрещните искания на ответницата са с правно основание чл. 127, ал. 2, във вр. с чл. 59, ал. 2, чл. 143, ал. 1 и чл. 149 от Семейния кодекс (СК), във вр. с чл. 86 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

С определение от съдебно заседание съдът постанови конкретни привременни мерки по чл. 127, ал. 3 от СК, чиито срок на действие е от 13.05.2021 г. до приключване на настоящото дело с влязъл в сила съдебен акт.

С определение от съдебно заседание, проведено на 17.06.2021 г., с оглед постигнатото споразумение между страните по делото, представено в същото съдебно заседание и поддържано от лично явилите са родители, съдът на основание чл. 127, ал. 1, изречение 2 от СК премина от разглеждане на делото като спор по исков ред към разглеждане на делото като охранително производство за утвърждаване на споразумението между страните относно родителските права и родителската отговорност.

Молбата на страните за утвърждаване на постигнатото в хода на съдебното производство споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК е процесуално допустима като подадена от надлежни страни.

Разгледана по същество, тя е основателна и следва да бъде уважена.

Видно от удостоверение, издадено въз основа на акт за раждане № 0082 от 13.02.2021 г. на Община Враца и удостоверение, издадено въз основа на акт за раждане № *** от 18.09.2009 г. на Община Враца, от съжителството между страните по делото са родени дъщерите им Л.А.И.с ЕГН ********** и Е. А. И. с ЕГН **********.

Съгласно представеното споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК родителските права по отношение на децата Л.А.И.с ЕГН ********** и Е. А. И. с ЕГН ********** се предоставят на майката Е.П.С. с ЕГН ********** и местоживеенето на децата се определя при майката, на адрес гр. **, ж.к. „***“, бл. **, вх. **, ет. **, ап.**; бащата А.И.В. с ЕГН ********** има право на лични отношения с децата, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване от 17.00 часа в петък до 18.00 часа в неделя, един месец през лятото – юли или август, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката; на четна година за Великденските празници и Коледните празници, на нечетна година за Майските и Новогодишните празници, както и два дни за рождените дни на децата, със задължението на бащата да взема децата и да ги връща на адреса, където те живеят; бащата се задължава да заплаща на всяко от децата, чрез тяхната майка и законен представител, месечна издръжка в размер на по 162,50  лева, считано от датата на постановяване на настоящото решение до настъпването на обстоятелства, налагащи нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като Е.П.С. дава съгласие дължимата от А.И.В. издръжка за периода от 12.02.2021 г. до 24.06.2021 г. (дължима съгласно протоколно определение от 13.05.2021 г. по делото за определяне на привременни мерки по реда на чл. 127, ал. 3 от СК) да бъде заплатена от А.И.В. разсрочено, но не по-късно от 31.10.2021 г.; разноските остават за страните така, както са ги направили.

Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които децата се нуждаят, като същевременно отговорят на потребностите им от контакти както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията си във връзка с детето си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК е изчерпателно и законосъобразно и не противоречи на интереса на децата, намира молбата за утвърждаване на споразумението за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото между страните споразумение да бъде утвърдено и да придобие изпълнителна сила.

С оглед постигнатото между страните съгласие относно издръжката А.И.В. с ЕГН ********** следва да бъде осъден да заплати по сметка на Врачански районен съд сумата 234,00 лева, представляваща държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи на детските издръжки.

Държавната такса за образуване на делото е внесена с подаването на исковата молба.

Воден от всичко гореизложено, Врачанският районен съд

 

Р  Е  Ш  И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните по делото споразумение по чл. 127, ал. 1 от Семейния кодекс, съгласно което:

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата Л.А.И.с ЕГН ********** и Е.А.И.с ЕГН ********** на майката Е.П.С. с ЕГН ********** и ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на децата при майката на адрес гр. Враца, ж.к. „Дъбника“, бл. 39, вх. А, ет. 2, ап. 8.

ОПРЕДЕЛЯ на бащата А.И.В. с ЕГН ********** режим на лични отношения с децата, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца с преспиване от 17.00 часа в петък до 18.00 часа в неделя, един месец през лятото – юли или август, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката; на четна година за Великденските празници и Коледните празници, на нечетна година за Майските и Новогодишните празници, както и два дни за рождените дни на децата, със задължението на бащата да взема децата и да ги връща на адреса, където те живеят и който към датата на приключване на съдебното дирене е гр. **, ж.к. „**“, бл. ***, вх. **, ет. **, ап. **;

ОСЪЖДА А.И.В. с ЕГН ********** и адрес *** да заплаща на Е.П.С. с ЕГН ********** и адрес ***, в качеството на майка и законен представител на децата Л.А.И.с ЕГН ********** и Е.А.И.с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на по 162,50  лева (сто шестдесет и два лева и 50 стотинки) за всяко дете, считано от 25.06.2021 г. до настъпването на обстоятелства, налагащи нейното изменяване или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като Е.П.С. дава съгласие дължимата от А.И.В. издръжка за периода от 12.02.2021 г. до 24.06.2021 г. (дължима съгласно протоколно определение от 13.05.2021 г. по делото за определяне на привременни мерки по реда на чл. 127, ал. 3 от СК) да бъде заплатена от А.И.В. разсрочено, но не по-късно от 31.10.2021 г.;

Разноските по делото остават за страните така, както са направени.

ОСЪЖДА А.И.В. с ЕГН ********** и адрес *** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Врачанския районен съд сумата 234,00 лева-държавна такса върху детските издръжки.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от него да се връчи на молителите А.И.В. и Е.П.С..

                                                                                                                                                             

                                                   Районен съдия: