Определение по дело №338/2011 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 март 2011 г.
Съдия: Миглена Йовкова
Дело: 20111200500338
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 19 март 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Определение № 556

Номер

556

Година

24.1.2015 г.

Град

Благоевград

Районен съд - Благоевград

На

01.24

Година

2015

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Татяна Маркова

дело

номер

20141210101706

по описа за

2014

година

Производството по делото е образувано въз основа на искова молба, подадена от И. С. А. , с Е., с постоянен адрес: [населено място] и И. Й. Д. , с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес : [населено място] ,[жк] с адрес за призоваване и получаване на съобщения-гр.С., чрез адв. Д. А. против Л. С. С., с ЕГН, с постоянен адрес [населено място], П. С. М. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес [населено място], Т В. А. с ЕГН [ЕГН] с постоянен адрес [населено място],[жк], , Л. В. П. с ЕГН [ЕГН] , с постоянен адрес [населено място], , С. С. В. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес [населено място], С. С. Г. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес [населено място],[жк], К. С. Г. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес, Г. В. С. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес [населено място] и А. К. С. с ЕГН, с постоянен адрес [населено място], с която се иска допускане и извършване на делба на съсобствен между страните недвижим имот, описан в исковата молба.

В изпълнение на задълженията си по чл.131, ал.1 от ГПК съдът е изпратил препис от исковата молба и доказателствата на ответниците за писмен отговор в едномесечен срок. Съобщението до ответницат С, С. В. е върнато с отбелязване, че лицето е търсено многократно, като външната врата е заключена, няма достъп до звънци и няма достъп до жилището. Съдът е извършил служебна справка по Наредба № 14/18.11.2009г. относно данни за постоянния и настоящ адрес на ответницата, видно от която ответницата С. С. В. е починала. С оглед посоченото съдът е изискал акт за смърт. Видно от същият ответницата е починала на 18.02.2014г.

Настоящата искова молба е подадена на 29.08.2014г., т. е. след смъртта на С. С. В..

С оглед изложеното настоящият съдебен състав намира, че производството по делото по отношение на този ответник следва да бъде прекратено. Установено е в процесуалната доктрина и практика, че физическите лица се ползват с процесуална правоспособност, която е признатата от закона абстрактна възможност едно лице да бъде субект на процесуално правоотношение като страна, от раждането до смъртта си. С факта на смъртта се слага край на тази процесуална правоспособност. Когато тя предхожда сезирането на съда е налице липса на субект на процесуалното правоотношение, което по тази причина не може да възникне валидно. Следователно липсата на валидно възникнало процесуално правоотношение обуславя нередовност на сезирането и поради невъзможността страната да придобие процесуална правоспособност тя не може да бъде отстранена, което има за правна последица десезиране на съда чрез прекратяване на образуваното производство. Процесуалната правоспособност е абсолютна процесуална предпоставка, за която съдът следи служебно по арг. на чл. 7 и чл. 9 ГПК във всяко положение на делото. С оглед на това производството по делото следва да бъде прекратено по отношение на този ответник. В случая не може да намери приложение разпоредбата на чл. 227 ГПК, тъй като същата е относима само, ако е възникнало валидно процесуално правоотношение, т.е. страната е починала след образуване на производството, което обуславя задължение за съда да конституира нейните наследници, като процесуални приемници във вече висящия процес и в тази връзка и нормата е определена от закона като "приемство в процеса".

Предвид изложеното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 1706/2014г. по описа на РС-Благоевград в частта относно предявения иск с правно основание чл. 34 ЗС срещу С. С. В. с ЕГН [ЕГН], с постоянен адрес [населено място], поради недопустимост на предявения иск спрямо починалата С. С. В. с ЕГН [ЕГН].

Препис от настоящото определение да се изпрати на ищците и ответниците.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ОС-Благоевград в едноседмичен срок от връчването му на страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: