Решение по дело №3971/2009 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 783
Дата: 15 октомври 2010 г. (в сила от 5 ноември 2010 г.)
Съдия: Цветанка Трендафилова Вълчева
Дело: 20095220103971
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 4 декември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

              ,15.10.2010 год., гр.Пазарджик

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, граждански състав, на двадесет и първи септември през две хиляди и десета година, в публично заседание, в следния състав:

                                                                       

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАНКА ВЪЛЧЕВА

 

секретар М.К.

като разгледа докладваното от районния съдия ВЪЛЧЕВА гр. дело №3971 по описа за 2009 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявен е иск за развод с правно основание чл.49 ал.1 от СК.

Подадена е искова молба от С.А.Б., с ЕГН **********,*** против        И.А.Б., с ЕГН **********,***, в която ищцата твърди, че с ответника са сключили граждански брак на 01.10.19.. г. От брака си имат едно малолетно дете - А.И.Б., с ЕГТ **********. Семейното им жилище се намира в гр.П. и представлява къща на ул.”….., която не е тяхна собственост. Твърди също, че първоначално бракът им протичал нормално, като с общи усилия изгледали детето си. Впоследствие отношенията между тях се влошили. Отчуждили се взаимно. С ответника повече от шест години не живеели заедно, като дъщеря им живеела при нея. Не поддържали никакви интимни отношения. Счита, че бракът им съществува към момента само формално и не изпълнява своята социална функция. Счита бракът им за непоколебимо и дълбоко разстроен, като за това вина има ответникът. Всеки от тях в момента живеел свой собствен живот, който нямал нищо общо с живота на другия. Така естествено се стигнало до решението й да подаде молба за развод, за което уведомила съпруга си. Той също споделил, че и неговото желание е такова.

            Моли съда да постанови решение, с което да прекратите брака им, като дълбоко и непоправимо разстроен по вина на ответника. След прекратяване на брака им не желае да ползва семейното им жилище. Родителските права по отношение на детето им да бъдат предоставени на нея. Моли също да бъде осъден ответникът да заплаща месечна издръжка в размер на 70 лева за отглеждане на детето им, считано от датата на завеждане на иска. Да определи режим за контакти с детето им, както следва: всяка първа и трета събота от месеца от 9.00 часа до 18.00 часа в неделя, както една седмица през зимната ваканция на детето им и един месец през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск. Не желае да получава издръжка от съпруга си след прекратяване на брака им. След прекратяване на брака им, желае да носи предбрачното си фамилно име - П. Представя писмени доказателства.

            В срока по чл.131 от ГПК, по делото не е постъпил писмен отговор от ответника по така подадената искова молба. Не е взето становище по основателността на иска и не са ангажирани доказателства.

Така предявеният иск се поддържа изцяло в проведените по делото съдебни заседания от ищцата лично и от пълномощника й – адвокат А.Ш. от П. адвокатска колегия. Сочат гласни доказателства. Молят съда да уважи исковите претенции. Излагат доводи в пледоарията по същество.

Ответникът, редовно призован по реда на чл.47 ал.1 до ал.5 вкл. от ГПК, не се явява и не изпраща свои представител. Не взема становище по съществото на правния спор. Не представя доказателства. Назначеният му особен представител, на основание чл.47 ал.6 от ГПК – адвокат М.Н. *** изразява становище, че искът за развод е основателен и следва да се уважи. Излага доводи по същество.

По искане на ищцовата страна и на основание чл.214 ал.1 от ГПК, с протоколно определение от 14.09.2010 год., съдът е допуснал изменение на размера на иска за издръжка по отношение на роденото от брака дете, чрез неговото увеличаване от сумата в размер на 70 лева на сумата в размер на 100 лева.  

            Районният съд като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено следното:

            Безспорно е, че страните по делото – ищцата и ответникът - са съпрузи и че са сключили граждански брак на 01.10.19…год. в гр.П., за което е съставен Акт за граждански брак №373 от 01.10.19… год. на Община-П. От брака си, съпрузите имат родено едно дете – дъщеря А.И.Б., родена на *** г., с ЕГН **********.

            От показанията на разпитаната по делото свидетелка Г. К. С. – близка приятелката на семейството на страните по делото, се установява, че съпрузите са разделени от 5-6 години. Причината за това била, че двамата не се разбирали. Ответникът не се прибирал в къщи, а като се приберял, тормозел семейството си. Свидетелката много пъти е присъствала на грубо отношение на ответника съм съпругата му. Нагрубявал я и я унижавал. Ищцата, според свидетелката, е много добра майка и се грижела добре за детето.

            По време на изслушването й от съда, в съдебно заседание, дъщерята на страните по делото А.И.Б. изяви желание да живее с майка си, след развода на родителите й.

            От приетия по делото и неоспорен от страните Социален доклад на отдел ”Закрила на детето” към дирекция ”Социално подпомагане”-гр.П. се установява, че след извършеното социално проучване и събраната информация, отделът счита, че ищцата С.Б. притежава необходимия родителски капацитет и е в състояние да продължи да полага грижи за отглеждането и възпитанието на дъщеря си А.И.Б.. Предвид тези обстоятелства и заявеното желание от страна на детето, предлагат родителските права по отношение отглеждането  на детето, да бъдат предоставени на майката С.Б., а на бащата да бъде определен режим на лични отношения с дъщеря му.

            При така приетата фактическа обстановка, от правна страна, съдът приема следното:           

            От събраните по делото писмени и гласни доказателства, безспорно се установи, че между страните по делото – ищцата и ответникът е налице дълбоко и непоправимо разстройство на брака по смисъла на закона. В конкретния случай, брачната връзка е напълно и окончателно разрушена. Между съпрузите е изчезнала взаимната любов, вярност, привързаност, уважение, доверие и разбирателство. Преустановени са общите им усилия за обезпечаване благополучието на семейството. С оглед данните по делото, съдът приема, че е налице дълбоко разстройство на брака, тъй като съпружеската общност е изцяло унищожена. Същото е и непоправимо, окончателно и без възможност за преодоляване и възстановяване на брачната общност. С оглед на това, съдът счита, че са налице материалноправните предпоставки, обуславящи основателността на предявения иск за развод, поради което същият следва да бъде уважен, като основателен и доказан.

В настоящото производство, на основание чл.49 ал.3 от СК и въз основа на заявеното искане от ищцата в исковата молба, съдът следва да се произнесе относно вината за разстройството на брака. Брачната вина представлява субективно отношение на съпруга към брачните му нарушения и техния резултат – дълбокото и непоправимо разстройство на брака. След преценка на събраните по делото доказателства, съдът приема за безспорно и категорично установено, че вина за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има само ответникът. Категорично се установи, че той по време на брака е правел скандали. Нагрубявал е съпругата си и я е унижавал. Не се е грижел за детето си и за семейството си. Всичко това, като естествен резултат, е довело до фактическата раздяла на съпрузите преди пет-шест години.

Съдът следва да се произнесе и относно упражняването на родителските права, личните отношения между родителите и детето, както и за издръжката на детето. В настоящия казус, от брака си страните имат родено едно дете – А.И.Б., родена на *** г., с ЕГН **********, понастоящем непълнолетна. При преценката на това, на кого от родителите следва да се предостави упражняването на родителските права, съдът следва да прецени всички обстоятелства, най-вече съобразно интереса на детето. С оглед събраните по делото доказателства, съдът намира, че в конкретния случай упражняването на родителските права следва да бъде предоставено на майката С.Б.. Следва да се определи режим на лични контакти на бащата с детето. Съдът счита за оптимален такъв бащата да вижда и взема при себе си детето всяка първа и трета събота от месеца от 09.00 часа до 18.00 часа в неделя, както и една седмица през зимната ваканция на детето и един месец през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск, в каквато насока е и искането на ищцата.

            Следва бащата-ответникът да бъде осъден да заплаща на непълнолетното си дете месечна издръжка. Предвид данните по делото относно възрастта на детето, неговите нужди и искането на ищеца, съдът намира, че за месечната издръжка на детето А. са необходими минимум 180 лева, от които бащата следва да заплаща 100 лева, считано от завеждането на исковата молба в съда, а именно от 03.12.2009 год. до настъпване на обстоятелства за изменяването или прекратяването на същата. 

По отношение на семейното жилище, се установи по делото, че съпрузите, преди фактическата си раздяла, са живели в къща, находяща се в ………….Тъй като ищцата е заявила в исковата си молба, че не желае да ползва семейното им жилище, то ползването на същото ще следва да се предостави на ответника. 

            След прекратяването на брака, ищцата желае и ще следва да носи предбрачното си фамилно име.

Страните не претендират издръжка помежду си, след допускането на развода.

Следва ответникът да бъде осъден да заплати в полза на П. районен съд допълнителна ДТ по делото в размер на 25 лева, както и ДТ върху присъдената издръжка в размер на 144 лева.

С оглед изхода на делото, ответникът следва да заплати на ищцата направените разноски за държавна такса, за възнаграждение за особения представител и адвокатско възнаграждение в размер общо на 630,00 лева.   

По изложените съображения и на основание чл.49 ал.1 от СК, ПАЗАРДЖИШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

 

Р       Е        Ш         И:

           

ДОПУСКА РАЗВОД между С.А.Б., с ЕГН **********,*** и И.А.Б., с ЕГН **********,***, сключили граждански брак на 01.10.19… год. в гр.П., за което е съставен Акт за граждански брак №373 от 01.10.1995 год. на Община-П., поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

Обявява, че ВИНА за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има ответникът            И.А.Б., с ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака, ищцата С.А.Б., с ЕГН ********** да носи предбрачното си фамилно име ПЕТРОВА.

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на роденото от брака дете А.И.Б., родена на *** г., с ЕГН ********** на майката С.А.Б., с ЕГН **********, като бащата И.А.Б., с ЕГН ********** ще има право да вижда и взема детето при себе си всяка първа и трета събота от месеца от 09.00 часа до 18.00 часа в неделя, както и една седмица през зимната ваканция на детето и един месец през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск.  

            ОСЪЖДА И.А.Б., с ЕГН **********,*** да заплаща на непълнолетното си дете А.И.Б., родена на *** г., с ЕГН **********, лично и със съгласието на нейната майка и законен представител  С.А.Б., с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100 лева, считано от датата на завеждането на исковата молба в съда, а именно от 03.12.2009 год., ведно с всички законни последици до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменяването или прекратяването на същата.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в ………….на ответника И.А.Б., с ЕГН **********.

            След прекратяването на брака, съпрузите няма да си дължат издръжка един на друг.

            ОСЪЖДА И.А.Б., с ЕГН **********,***  да заплати на С.А.Б., с ЕГН **********,*** направените по делото разноски в размер общо на 630 лева.  

ОСЪЖДА И.А.Б., с ЕГН **********,*** да заплати по сметка на П. районен съд допълнителна ДТ по делото в размер на 25 лева, както и ДТ върху присъдената издръжка в размер на 144 лева.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред П. Окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: