Разпореждане по дело №1991/2020 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 8022
Дата: 14 август 2020 г.
Съдия: Димитър Петков Чардаков
Дело: 20205220101991
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 август 2020 г.

Съдържание на акта

Разпореждане №

 

Производството е отделено от друго производство, образувано по искова молба, подадена от Б.Д.М. срещу С.А.М.,***.

Ищцата, наред с иск за развод по чл. 49 от СК и задължително съединените с него искове за ползването на семейното жилище и възстановяването на предбрачното фамилно име, е изложила твърдения, че по време на брака дядото и бабата на ответника са ѝ продали два свои поземлени имота (дворни места в село Ветрен дол), като всички такси и разноски, свързани с изготвянето на документите за сделките, както и данъчните задължения на продавачите била заплатила тя. Във връзка с това е направила искане да ѝ се „присъди“ по 1/2 идеална част от „придобитото имущество, което е в режим на СИО“, а именно – двата посочени имота. Това именно искане е отделено в ново производство и е предмет на настоящото дело.

 

Съдът намира, че следва да се дадат указания на ищцата да уточни искането си. Не става ясно какво се има предвид, когато се иска да ѝ бъде „присъдена“ определена идеална част.

 

Ако ищцата иска да бъде установено, че е собственица на 1/2 идеална част от имотите (а другите са собственост на нейния настоящ съпруг) – тя следва да обоснове правния си интерес от предявяване на такъв установителен иск, независимо дали го предявява преди влизането в сила на решението за развод, когато все още не е собственик на 1/2 идеална част от имотите, а само един от двамата собственици в неделима СИО, или след развода, когато съпружеската имуществена общност преминава в обикновена съсобственост при равни дялове.

Ако направеното искане е да бъде прекратена от съда съпружеската имуществена общност и вместо нея да възникне обикновена съсобственост – липсва интерес от предявяване на подобен иск, който не би бил и изобщо допустим – съпружеската имуществена общност се прекратява по право със самото прекратяване на брака.

Ако ищцата под „присъди“ има предвид нещо различно от прекратяване на СИО или от установяване, че е собственица на половината вещ, тя следва да уточни това.

 

По изложените съображения съдът разпореди:

 

Указва на ищцата в едноседмичен срок от връчване на съобщението да уточни в какво се изразява поисканото от нея присъждане на 1/2 идеална част от посочените в исковата молба имоти, както и да обоснове правния си интерес от такъв иск.

При неизпълнение на указанието делото ще бъде прекратено.

 

 

 

14.08.2020 г.                                                             Съдия:

 

                                                                                                          ( М. Мирчева )