Определение по дело №354/2016 на Районен съд - Елхово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 9 декември 2016 г.
Съдия: Виолета Костадинова Апостолова
Дело: 20162310100354
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 2 август 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е   №1333

Гр.Елхово, 09.12.2016 година

 

Долуподписаната Виолета Апостолова – районен съдия при РС-Елхово в закрито заседание на девети декември през две хиляди и шестнадесета година, след като се запознах с материалите по гр.д.№ 354 по описа на ЕРС за 2016г., намирам следното:

 

Настоящото гражданско производство е образувано въз основа на депозирана в канцеларията на съда искова молба от И.Г.М. ***, действащ лично и като баща на малолетните деца Г.И.М. и Е.И.М., против М.Д. *** с искане да бъдат постановени от съда мерки относно упражняването на родителските права, местоживеенето, личните контакти  и издръжката на двете малолетни деца.

С Определение № 1219 от 16.11.16г. съдът е приел, че в случая са налице основанията за прилагане разпоредбата на чл.47 ал.6 от ГПК и за разглеждане на настоящото производство в отсъствието на ответницата М.Д.Д., но с участието на назначен й от съда особен представител - адвокат на разноски на ищеца, с оглед защитата на правата и интересите на Д., като е предоставил на основание чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1, във вр. с чл.21, т.3 от ЗПП, във вр. с чл.47, ал.6 от ГПК правна помощ, чрез процесуално представителство на ответницата по делото и й е назначил особен представител в лицето на определения от АК-гр.Ямбол адвокат. Ищецът И.Г.М. *** е задължен на основание чл.47, ал.6 от ГПК, вр. с чл. 21 от Наредба № 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения да внесе в 2-седмичен срок, считано от съобщаването, сумата от 400.00 лева по сметка на PC-гр.Елхово за адвокатско възнаграждение на особения представител на ответника М.Д..

С молба от 01.12.2016г. И.Г.М. е поискал  съдът на основание чл. 83, ал.2 от ГПК да го освободи от заплащане на такси и разноски по делото, тъй като изпитва огромни финансови затруднения, безработен е и няма достатъчно финансови средства, тъй като сам се грижи за отглеждането на двете си малолетни деца. Сочи още, че не притежава  никакви имоти и МПС и няма доходи, а разчита на помощна на  своите близки и познати.

Към молбата си ищецът е приложил служебна бележка от 24.11.16г. на Дирекция „Бюро по труда“ Елхово, у-ние за декларирани данни  от Община Болярово и декларация по чл.83, ал.2 от ГПК за материално и гражданско състояние на М..

След като се запознах с постъпилата молба и приложените към нея писмени доказателства, намирам следното:

Съгласно разпоредбата на чл.83, ал.2 от ГПК такси и разноски по гражданските производства не се внасят от физически лица, да които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. По искането за освобождаването от такси и разноски съдът се произнася след подадена молба от заинтересованото лице, което следва да представи доказателства за доходите си и доходите на своето семейство, имущественото си състояние, удостоверено с декларация, семейното си положение, здравословното си състояние, трудовата си заетост, възраст и други обстоятелства, на които се позовава.

В настоящия случай, съдът намира, че са налице основанията, предвидени в разпоредбата на чл.83, ал.2 от ГПК за освобождаване на ищецът И.Г.М. от заплащане на разноски по делото  за назначаване на особен представител на ответницата по реда на чл. 47 от ГПК в настоящото производство, предвид приложените към молбата на М. писмени доказателства, установяващи следното:

Към молбата с искането по чл.83, ал.2 ГПК, ищецът е приложил декларация за материално и гражданско състояние, от която се установява, че същият не е семеен, но има две малолетни деца. От същата декларация и от другите две писмени доказателства - служебна бележка от 24.11.16г. на Дирекция „Бюро по труда“ Елхово и у-ние за декларирани данни  от Община Болярово е видно, че М. е безработен, регистриран като такъв от 27.02.2014г., не получава доходи и не притежава недвижими имоти, МПС и ППС.

 От всички посочени по – горе доказателства, относими към искането с правно основание чл.83, ал.2 ГПК, може да бъде направен извод, че към момента на подаване на молбата и направеното искане по чл.83, ал.2 ГПК, И.М. не разполага с достатъчно средства да заплати сумата от 400.00 лева – дължими разноски по настоящото гражданско дело, т.е същият е материално затруднен по начин, че няма да може да упражнява предоставените му процесуални права по делото.

Имайки предвид изложеното, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.83, ал.2 ГПК и молбата на ищеца за освобождаване от внасяне на разноски за възнаграждение на особен представител на ответницата в размер на 400.00 лева, се явява основателна и следва да бъде уважена, като в този случай следващите се такива разноски за особен представител на ответницата съгласно чл. 83, ал.3 от ГПК следва да бъдат поети от сумите, предвидени от бюджета на съда.

Предвид на горното и на основание чл.83, ал.2  от ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОСВОБОЖДАВА И.Г.М. ***, ЕГН - ********** – ищец по настоящото гр.д. № 354/2016 година по описа на ЕРС, от заплащане на разноски – сумата от 400.00 лева за възнаграждение за назначения особен представител на ответницата по делото на основание чл. 47 от ГПК, като тази сума  ще бъде заплатена от сумите, предвидени от бюджета на съда.

ДА СЕ НАПРАВИ искане до АК – Ямбол за поименно определяне на адвокат – особен представител на ответницата  М.Д.Д. за осъществяване на правна помощ под формата на процесуално представителство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

Препис от определението да се връчи на И.М..

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:……………

                                  /В. Апостолова/