Решение по дело №15325/2020 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 262244
Дата: 12 юли 2021 г. (в сила от 12 юли 2021 г.)
Съдия: Христина Валентинова Колева
Дело: 20203110115325
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 30 ноември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ ……………./12.07.2021г.
В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, XXXIX - ти състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и пети юни през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: Христина Колева

 

при секретаря Цветелина Илиева, като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 15325 по описа за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

************************************************************************************************************

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.С.П., ЕГН ********** *** и К.Х.П., ЕГН ********** ***, сключен на 01.11.2015г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Варна, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ****/01.11.2015г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ СПОДЕЛЕНО упражняването на родителските права от майката К.Х.П., ЕГН ********** и бащата Н.С.П., ЕГН ********** по отношение на детето К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г..

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на роденото от брака дете К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г. на адреса на родителя, който полага непосредствените грижи по отглеждане и възпитание през съответния период от месеца. В този смисъл местоживеенето на детето, се определя при майката К.Х.П., ЕГН ********** и бащата Н.С.П., ЕГН **********, на адресите, на които пребивават.

ОБЯВЯВА, че двамата родители дават съгласие, че ще участват активно в изграждане на социално-културния и образователен интегритет на детето, като никой от родителите няма да възпрепятства другия да упражнява свободно родителските права върху детето.

ПРЕДОСТАВЯ за съвместно упражняване от двамата родители правата, чрез които се защитават основни и дълготрайни интереси на детето - образование, лечение, управление на имуществото и други, включително представителство и попечителско съдействие. Ежедневно осъществяваните права, чрез които се предоставят фактическите грижи на детето, вкл. надзор, защита и контрол, се предоставят на родителя, който полага непосредствените грижи по отглеждане и възпитание през съответния период от време, когато детето е при него.

ОБЯВЯВА, че и двамата родители имат отговорността и задължението да участват във вземането на решения, свързани с отглеждането на детето, здравословното му състояние, ползване на услуги, извънкласна дейност, респективно училище, както и право на достъп до медицинското досие на детето, респективно досието на детето в училище.

ОБЯВЯВА, че и двамата родители ще имат право да присъстват на всички важни събития в живота на детето - рожден ден, имен ден, празници и мероприятия в училище и други.

ОБЯВЯВА, че при евентуално пътуване на детето в чужбина, всеки от родителите следва да даде изричното си съгласие за това, посредством нотариално заверена декларация за съгласие. При непостигане на съгласие относно това право, спорът се решава по реда на чл. 127а, ал. 2 СК.

ОБЯВЯВА, че страните се съгласяват да комуникират по отношение на детето с взаимно уважение, открита комуникация, честност и внимание по всякакви въпроси, които могат да възникнат при отглеждането му.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката К.Х.П., ЕГН **********, с детето К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г., както следва: през първа половина на месеца от 1-во до 15-то число, включително, като майката осъществява режим на лични отношения с детето от 7:30 часа на първият ден от месеца до 7:30 часа на 16-то число на месеца.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на Н.С.П., ЕГН **********, с детето К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г., както следва: през втора половина на месеца от 16-то число на месеца до последения ден на съответния календарен месец, като бащата осъществява режим на лични отношения с детето от 7:30 часа на 16-то число на месеца до 7:30 часа на първият ден от месеца.

Всички ваканции се поделят поравно между родителите, като изключение се прави само за личните и семейните празници.

На рождения ден на К.н.П. - 25-ти януари, детето ще бъде и с двамата си родители при постигнато предварително съгласие между тях. В случай че не постигнат такова, детето ще прекара рождения си ден, както следва - всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата.

На личните празници на родителите на К.н.П., както следва - 17-ти октомври - рожден ден на майката и 17-ти февруари -рожден ден на бащата, детето ще бъде при празнуващия родител при постигнато предварително съгласие между майката и бащата, независимо от основния режим на упражняване на родителски права. В случай, че не постигнат съгласие, празнуващият родител има право да бъде с детето от 08:00 часа на рождения ден до 22:00 часа на същия ден, независимо от основния режим на упражняване на родителски права.

На Коледа всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата; Нова година всяка нечетна година детето ще е при майката, а четна при бащата; Великден всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата; 3-ти март всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата; 24 май всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата; 6 септември Съединението на Република България всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата; 22 септември ден на независимостта на Република България всяка четна година детето ще е при майката, а нечетна при бащата;

При съгласие от страна на другия родител и при своевременно уведомяване в срок от пет дни, всеки един от родителите ще може да води детето на забавни, културни, спорни и други събития през седмицата, през която детето е фактически при другия родител;

Пребиваванията на детето К.н.П. в лагери, участието му в екскурзии, зелени училища и др. организирани мероприятия от училището или от други образователни институции/извънкласни дейности, които той посещава самостоятелно, не променят правилата за местоживеене в учебно време, нито дават право на компенсация на времето, през което К.н.П. не е бил при съответния родител поради пребиваването му на определено мероприятие.

ОБЯВЯВА, че родителите се споразумяват да заплащат по равно всички дължими такси, свързани с училище, извънкласни занимания на детето, образование, учебни екскурзии, платени здравни и стоматологични услуги на детето, както и да осигуряват поравно необходимите средства за храна, дрехи и други консумативи от битов характер за детето. При пребиваване на детето на почивка във ваканционно време с единия от родителите, разноските за нея се носят от този родител.

ОСЪЖДА Н.С.П., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г., месечна издръжка в размер на 85.00 (осемдесет и пет) лева, по банкова сметка *** К.Х.П., ЕГН **********, считано от влизане в сила на решението, до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, платима от първо до десето число от месеца, за който издръжката се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до окончателното плащане.

ОСЪЖДА К.Х.П., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето К.н.П., ЕГН **********, роден на ***г., месечна издръжка в размер на 85.00 (осемдесет и пет) лева, по банкова сметка *** Н.С.П., ЕГН **********, считано от влизане в сила на решението,  до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, платима от първо до десето число от месеца, за който издръжката се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до окончателното плащане.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи предбрачното си фамилно име „ТЕРЗИЕВА“.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. ******* на Н.С.П., ЕГН **********, което е лична негова собственост.

ОБЯВЯВА, че съпругата К.Х.П. се задължава да освободи семейното жилище в срок най-късно до 20 (двадесет) дни, считано от  22.06.2021 г.

ОБЯВЯВА, че съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг; по отношение на придобитите по време на брака движими вещи, съпрузите са уредили доброволно отношенията си.

ОСЪЖДА Н.С.П., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС сумата от 20 лева /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод и сумата от 61.20 лв. /шестдесет и един лева и 0.20 ст./ лева, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката.

ОСЪЖДА К.Х.П., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС сумата от 20 лева /двадесет лева/, представляваща окончателна държавна такса по молбата за развод и сумата от 61.20 лв. /шестдесет и един лева и 0.20 ст./ лева, представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжката.

 

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: