Решение по дело №715/2010 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 1 декември 2010 г.
Съдия: Румяна Бакалова
Дело: 20101200500715
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 25 август 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Номер

352

02.05.2012 г.

година

Град

Кърджали

Окръжен Съд - Кърджали

На

05.02

Година

2012

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Мария Кирилова Дановска

Съд. заседатели:

като разгледа докладвано от

Мария Кирилова Дановска

Гражданско I инстанция дело

номер

20125100100147

по описа за

2012

година

Производството е по чл.389, ал.1 от ГПК.

Ищецът “ТОНИ-68” ЕООД – гр.Кърджали, представлявано от управителя си и едноличен собственик Тони Колев Колев, е сезирал КОС с искова молба против „Пътно поддържане-Кърджали” ЕООД, в която твърди, че през периода 31.03.2010г.-02.04.2012г. е продал на ответника авточасти на обща стойност 35 874,95лв., които последният не му заплатил. Сочи още, че частично била заплатена сумата от 65,60лв. по една от приложените към ИМ фактури, която сума била преведена с по-стари задължения. Ищецът правил опити да уреди извънсъдебно спора и канил длъжника да заплати сумите по фактурите, но последният отказвал. Ето защо претендира ответникът да бъде осъден да му заплати исковата сума, като с исковата молба прави искане по чл.389 от ГПК за допускане на обезпечение чрез налагане на запор върху банковите сметки на ответника в посочени от него банки.

В подкрепа на твърденията си прилага 18бр. заверени копия на фактури и 2бр. удостоверения за актуално състояние на двете дружества.

Съдът като прецени приложените към исковата молба доказателства, намира молбата за допускане на обезпечение за основателна.

Родово компетентен да разгледа иска е Кърджалийският окръжен съд, поради което молбата с правно основание чл.389, ал.1 от ГПК е допустима.

На второ място, искът е подкрепен с убедителни писмени доказателства до размера на 39 975,06лв., като за тази сума са съставени фактури, подписани от страните – от същите може да се направи извод за вероятната основателност на бъдещият иск.

Налице е обезпечителна нужда, без която за ищеца ще бъде невъзможно или ще се затрудни осъществяването на правата по решението, предвид поканите за доброволно уреждане на спора, и липсата на плащания по приложените към исковата молба фактури.

С оглед на изложеното съдът намира, че поисканата обезпечителна мярка – запор на банковите сметки на ответника „Пътно поддържане-Кърджали” ЕООД в банките - "Общинска банка" АД-клон Кърджали; "Райфайзенбанк" АД- клон Кърджали; SG „ЕКСПРЕСБАНК” - клон Кърджали; "Първа инвестиционна банка" АД-клон Кърджали; "Пощенска банка"-клон Кърджали; "Банка ДСК" ЕАД-клон Кърджали; ОББ АД-клон Кърджали; "Си Банка" - клон Кърджали, е подходяща и съответна, поради което следва да бъде допуснато това обезпечение, до размера на исковата претенция - 39 975,06лв..

Като взе предвид изложеното, и на основание чл.389, ал.1 от ГПК, във вр. с чл.397, ал.1, т.2 от ГПК от ГПК, Окръжният съд

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ на предявения от “ТОНИ-68” ЕООД – гр.Кърджали против „Пътно поддържане-Кърджали” ЕООД иск с цена 39 975,06лв., чрез налагане на запор върху банковите сметки на „Пътно поддържане-Кърджали” ЕООД в "Общинска банка" АД-клон Кърджали; "Райфайзенбанк" АД- клон Кърджали; SG „ЕКСПРЕСБАНК” - клон Кърджали; "Първа инвестиционна банка" АД-клон Кърджали; "Пощенска банка"-клон Кърджали; "Банка ДСК" ЕАД-клон Кърджали; ОББ АД-клон Кърджали; "Си Банка" - клон Кърджали до размера на39 975,06лв.

На молителя да се издаде обезпечителна заповед.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ПАС в едноседмичен срок, който за молителя тече от връчване на определението, а за ответника от връчваÝе на съобщение от съдебния изпълнител за наложената обезпечителна мярка.

Председател: