Решение по дело №841/2020 на Районен съд - Поморие

Номер на акта: 260058
Дата: 7 април 2021 г. (в сила от 7 април 2021 г.)
Съдия: Ивайло Йорданов Бъчваров
Дело: 20202160100841
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 декември 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№260058

гр.Поморие, 07.04.2021 г.

В  ИМЕТО  НА НАРОДА

 

Поморийски районен съд, гражданска колегия, в открито заседание на 08 февруари  през две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

СЪДИЯ : Ивайло Бъчваров

 

при участието секретаря Йовка Тодорова , като разгледа докладваното от районния съдия г.д.N 841 по описа за 2020 г.  и за да се произнесе взе предвид следното :

 

Производството е образувано по постъпила молба  от  ищеца М.И.С. ***, с адрес за призоваване в гр.Поморие против  ответника Ф.Г.С. ***  с искане за   прекратяване на брака помежду им , поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на същия без съдът да се произнася по въпроса за вината . Към молбата са представени доказателствата, подробно описани в приложението към същата.

Правното основание на предявения иск е по чл.49 , ал.1  от СК .

Молбата е приета за разглеждане и препис от същата ,с приложенията към нея е изпратен на ответницата. В срока по чл.131,ал.1 от ГПК е постъпил отговор на иска , в който се признава факта на настъпила фактическата раздяла между страните. Иска се прекратяване на брака между страните по взаимно съгласие. Предлага се проект на споразумение по чл.51 от СК.

              В проведеното съдебно заседание страните се явяват лично и с упълномощения от всеки от тях процесуален представител- адвокат. Постигнали   споразумение по чл.51 от СК с което са уредили последиците от развода  , което са изложили пред съда и молят същото да бъде одобрено , като искат прекратяване на брака по взаимно съгласие  .    

   

              Предвид постигнатото споразумение, производството е разгледано по реда на чл.330 ГПК , по процедурата предвидена в закона за развод по взаимно съгласие .

  За да се произнесе по допускането на развода и одобряването на постигнатото споразумение,съдът взе предвид следното :

По делото е представено удостоверение   за сключен граждански брак издадено от Община Поморие , от което се установи, че страните са съпрузи по силата на акт за граждански брак №66/29.06.1989 г. съставен в   гр.Поморие, Община Поморие, обл.Бургас. От доказателствата по делото не се установява от брака между страните да са родени ненавършилите пълнолетие деца. Постигнатото  споразумение съдържа съгласие между страните по въпросите предвидени в чл.51 от  СК , не противоречи на закона и морала, поради което съдът намира ,че същото следва да бъде одобрено , а бракът между страните следва да се прекрати , предвид изразеното сериозно и непоколебимо съгласие за това .  За допуснатия развод по взаимно съгласие съдът определя д.т. в размер на 40 лв. , като  предвид това , че  е внесена д.т.25 лв. при образуване на делото  , остатъка от  15 лв. д.т. следва да се заплати при равни части от страните по сметка на ПРС. Останалите разноски по делото се поемат от всяка от тях така както са направени,  съобразно постигнатото споразумение в частта му за разноските  .

Мотивиран от изложеното Поморийски районен съд ,

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 ПРЕКРАТЯВА БРАКА между М.И.С., ЕГН********** и Ф.Г.С., ЕГН********** сключен с акт за граждански брак №66/29.06.1989 г. съставен в   гр.Поморие, Община Поморие, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за това  .

           

            УТВЪРЖДАВА СПОРАЗУМЕНИЕТО между М.И.С., ЕГН********** и Ф.Г.С., ЕГН********** съгласно,  което :

 

1.     След прекратяване на брака, съпругата ще запази брачното си фамилно име С..

2.     Страните декларират, че са си разделили всички движими вещи, които са придобили по време на сключения помежду им брак извънсъдебно и не притежават парични влогове, които да представляват СИО.

3.     Страните заявяват, че не са регистрирани като еднолични търговци и че нямат участие в търговски дружество.

4.     Страните по настоящото споразумение заявяват, че не си дължат взаимно издръжка.

5.     Разноските по делото остават в тежест настраните, както са направени.

6.     С настоящото споразумение страните заявяват, че са уредили всички имуществени и лични отношения във връзка с брака и неговото прекратяване и нямат други претенции един към друг, като в това производство страните няма да делят придобит по време на брака им недвижим имот, съставляващ нива на площ 5.002 дка, имот №013439.

 

ОСЪЖДА  М.И.С., ЕГН********** и Ф.Г.С. да заплатят по сметка на Районен съд гр.Поморие държавна такса 15 лв. платима при равни части- по 7,50 лв.  от всеки от тях. .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване .

 РАЙОНЕН СЪДИЯ :