Определение по дело №1469/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2520
Дата: 26 август 2019 г.
Съдия: Ралица Цанкова Костадинова
Дело: 20193100101469
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 август 2019 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ ............/26.08.2019г.

гр. Варна

 

          ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, ЕДИНАДЕСЕТИ състав, в закрито заседание, проведено на двадесет и шести август през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                    ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: РАЛИЦА КОСТАДИНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело 1469 по описа за 2019г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.83 ал.2 от ГПК.

Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от  1/ А.С.С., ЕГН **********, 2/  А.Ф.Ю., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител А.С.С. и 3/ С.Ф.Ю., ЕГН **********, действащ чрез своята майка и законен представител А.С.С., с която са субективно съединени искове с правно основание чл. 49 вр. чл.45  от ЗЗД срещу Агенция Пътна Инфраструктура, ЕИК *********, седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Македония“ 3  да бъде осъден ответникът да заплати на всеки от ищците сумата от по 150 000лв.  /сто и петдесет хиляди лева/, представляваща обезщетение за претърпените от всеки един от тях неимуществени вреди, настъпили вследствие смъртта на Ферди Ю. Ахмедов, **********, починал на 24.10.2017г.  в резултат на противоправното поведение на ответника – неизпълнение на негово задължение да осигури безопасни условия за движение по първокласен път “I-9”, ведно със законната лихва върху претендираната сума, считано от 24.10.2017г. до окончателното плащане на сумата.

Ищците са сезирали съда с искане да бъдат освободени от заплащане на държавна такса по предявените по –горе искове, по които е образувано гр.д. №1469 по описа на Окръжен Съд Варна, единадесети с-в за 2019г.

От представената декларация и удостоверение за наследници, актове за раждане се установява, че молителите са майка и двете й малолетни деца, като доходите на домакинството възлизат общо на приблизително 380 лв. месечно, като правят и ежемесечни разходи за лекарства във връзка с възникналото и констатирано заболяване на едно от децата.

Съгласно чл. 83, ал. 2 от ГПК, такси и разноски по производството не се внасят от физическите лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. Преценката за наличие на предпоставките за освобождаване от внасяне на държавна такса се извършва от съда въз основа на доказателства за имущественото състояние на лицето, семейното му положение, здравословното състояние, трудова заетост, възраст и всички обстоятелства, относими към възможността за изпълнение на законоустановеното задължение за внасяне на държавна такса.

Вземайки предвид представените към молбата и по делото доказателства, преценени и с оглед средния доход на българския гражданин и минималния размер на необходимите средства за издръжка на едно домакинство, съдът намира, че доходите на домакинството на молителите е под екзистенц-минимума, поради което внасянето на държавна такса в размер на сумата от общо 18 000 лв. е непосилно в рамките на финансовите им възможности.

Съобразно посоченото, съдът преценява, че към настоящия момент са налице предвидените в чл. 83, ал. 2 от ГПК предпоставки за освобождаване на ищците от задължението за заплащане на държавна такса и от разноски в производството, поради което молбата следва да бъде уважена.

          С оглед на гореизложеното и   

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСВОБОЖДАВА 1/ А.С.С., ЕГН **********, 2/  А.Ф.Ю., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител А.С.С. и 3/ С.Ф.Ю., ЕГН **********, действащ чрез своята майка и законен представител А.С.С., от заплащане на държавната такса и разноски по предявените от тях искове, по които е образувано гр.д. № 1469 по описа на Варненски Окръжен Съд, единадесети с-в за 2019г.

 

ЗАДЪЛЖАВА ищците при промяна на декларираните обстоятелства, незабавно да уведомят съда.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: