Споразумение по дело №1162/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 178
Дата: 28 февруари 2018 г. (в сила от 28 февруари 2018 г.)
Съдия: Виолета Веселинова Низамова
Дело: 20185330201162
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 февруари 2018 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л   № 178

 

28.02.2018 година                                                                 Град ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                        ХХV наказателен състав

На Двадесет и осми февруари                                                         2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВИОЛЕТА НИЗАМОВА

 

СЕКРЕТАР: Сийка Радева

ПРОКУРОР: НЕДЯЛКО МАВРОДИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХД № 1162 по описа за 2018 година.     

На поименното повикване в 09:20  часа се явиха:

 

         Производството е по реда на глава ХХІХ от НПК, като в съда е внесено предложение за одобряване на споразумение за решаване на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ К.П.А. се явява лично, доведен от Ареста – Пловдив, с адвокат М.К. и адвокат С.В., упълномощени защитници от досъдебното производство.

         РП - ПЛОВДИВ изпраща представител.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

АДВ. В.: Да се даде ход на делото.

ОБВ. А.: Да се даде ход на делото.

 

         СЪДЪТ намира, че липсва процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание.

         Ето защо

         ОПРЕДЕЛИ:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         Сне се самоличността на обвиняемия по данни от лицето и справка БДС, приложена на лист 49 от ДП:

К.П.А. - роден на ***г***, …, българско гражданство, средно образование, разведен, работещ, осъждан, живущ ***,  ЕГН **********.

 

 На обвиняемия се разясниха правата по чл.55 от НПК.

 ОБВ. А.: Разбрах правата си.

 

 На страните се разясниха правата по чл. 274 и чл. 275 НПК.

 ПРОКУРОР: Нямам искания за отводи.

 АДВ. К.: Нямаме искания за отводи.

 АДВ. В.: Нямаме искания за отводи.

 ОБВ. А.: Нямам искания за отводи към състава на съда. Поддържам казаното от защитниците ми и съм съгласен да сключим споразумение.

 

 СЪДЪТ

          ОПРЕДЕЛИ:

          ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането му от прокурора.

          Прочете се.

 

 ОБВ. А.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от представеното пред съда споразумение и заявявам, че съм го подписал доброволно. Съгласен съм изцяло с последиците от представеното пред съда споразумение и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

 

          СЪДЪТ, на основание чл. 382 ал. 5 от НПК, предлага на страните промени във внесеното споразумение по отношение на следното:

         В диспозитива на престъплението по чл. 343б ал. 2 вр. ал. 1 от НК е допусната техническа грешка при изписването на диспозитива, изразяващ се в липсата на буквата „д” към думата „над”, която внася неяснота и в случай, че страните са съгласни следва да бъде изписан изразът „...с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда...”.

         Отделно от това, по отношение на определения режим за наказанието „Лишаване от свобода” следва да бъде внесена корекция и същият да бъде определен при условията на чл. 57 ал. 1 т. 3 от ЗИНЗС, тъй като не са налице  предпоставките същият да бъде определен на основание чл. 57 ал. 1 т. 2 б. „б” от НК, тъй като видно от справката съдимост предходното осъждане е било отложено на основание чл. 66 от НК, а буква „б” на чл. 57 ал. 1 т. 2 от НК изисква да не са изтекли повече от пет години от предходно наложено наказание „Лишаване от свобода”, което не е било отложено на основание чл. 66 от НК.

         Съдът предлага на страните да бъде присъединено към определеното едно общо най-тежка наказание „Лишаване от свобода” за срок от шест месеца и определеното за престъплението по чл. 343б ал.2 вр. ал. 1 от НК и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от една година, тъй като видно от чл. 23 от НК лишаването от права по чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК задължително се присъединява към определеното общо най - тежко наказание.

         По отношение на включеното в споразумението веществено доказателство – остатък от наркотично вещество, за което страните са се споразумели да бъде отнето в полза на Държавата съдът предлага на страните посоченото обстоятелство да излезе от текста на внесеното споразумение, като за същото обстоятелство следва да бъде проведено отделно производство по реда на чл. 383 ал. 2 вр. чл. 306 ал. 1 т. 1 от НПК вр. чл. 53 от НК.

         Тъй като във внесеното споразумение не са включени веществените доказателства, които следва да бъдат унищожени като вещи без стойност и не подлежат на отнемане в полза на Държавата съдът предлага на страните да бъдат включени в текста на споразумението „Веществените доказателства - 1 брой полиетиленов плик, съдържащ кутия от цигари марка „LM”, бял хартиен плик и обвивка на цигара, оставени на съхранение при Домакина на РУ - Труд при ОДМВР град Пловдив да бъдат унищожени като вещи без стойност.”

 

     ПРОКУРОР: Съгласна съм с така направените предложения.

     АДВ. К.: Съгласна съм с промените.

     АДВ. В.: Съгласен съм с промените.

     ОБВ. А.: Приемам промените.

 

 СЪДЪТ намира, че така представеното споразумение, ведно с предложените от съда и одобрени от страните промени, е съобразено с доказателствата по делото, не противоречи на закона и морала, отговаря на изискванията на чл.381, ал.5 от НПК и следва на осн. чл. 382, ал.6 от НПК съдържанието му да бъде вписано в настоящия съдебен протокол.

Ето защо

ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на представеното от страните споразумение ведно с предложените от съда и одобрени от  страните промени, за решаване на делото, както следва:

ОБВИНЯЕМИЯТ К.П.А. - роден на ***г***, …, българско гражданство, средно образование, разведен, работещ, осъждан, живущ ***,  ЕГН ********** е извършил  виновно престъпление по чл. 343б ал. 2 вр. ал. 1 от НК за това, че на 24.12.2017г. на автомагистрала „Тракия", километър 133, в землището на с.Войводиново, обл. Пловдив е управлявал моторно превозно средство - лек автомобил Фолксваген Пасат с регистрационен номер … с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, а именно 1.14 на хиляда установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер 7510 с фабричен номер ARBA 0066, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за деяние по ал.1 на чл. 343б, а именно, че е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си на 1.2 на хиляда - Определение № 36 от 21.01.2016г. по НОХД № 434/2016г. по описа на ПРС, влязло в сила на 21.01.2016г.

За така извършеното от обвиняемия К.П.А. престъпление по чл. 343б ал. 2 вр. ал. 1 от НК, на основание чл. 55 ал. 1 т. 1 и ал. 3 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

         На основание чл. 57 ал. 1 т. 3 от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален „ОБЩ” режим за изтърпяване на така определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

         На основание чл. 343г вр. с чл. 343б ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 37 ал. 1 т. 7 от НК се ОПРЕДЕЛЯ И НАЛАГА на обвиняемия К.П.А. и наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

         ОБВИНЯЕМИЯТ К.П.А., със снета самоличност, е извършил виновно престъпление по чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3  т. 1 от НК за това, че на 24.12.2017г. на автомагистрала „Тракия", километър 133, в землището на с. Войводиново, обл. Пловдив без надлежно разрешително е държал наркотични вещества - високорискови наркотични вещества - марихуана с нето тегло 0.345гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 3.9 тегловни % на стойност 2.07лв. и хомогенизирана смес от тютюн и марихуана с нето тегло 0.287гр. със съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ 8 тегловни % на стойност 1.72лв. или всички наркотични вещества на обща стойност 3.79лв. съгласно Приложение № 2 от Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието представлява маловажен случай.

За така извършеното от обвиняемия К.П.А. престъпление по чл. 354а ал. 5 вр. ал. 3  т. 1 от НК, на основание чл. 54 ал.1 от НК, се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА наказание „ГЛОБА“ в размер на 1000 /ХИЛЯДА/ лева.

 

На основание чл. 23 ал. 1 от НК на обвиняемия К.П.А. се ОПРЕДЕЛЯ и НАЛАГА едно общо най – тежко наказание, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 57 ал. 1 т. 3 от ЗИНЗС ОПРЕДЕЛЯ първоначален „ОБЩ” режим за изтърпяване на така определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. едно общо най -тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23 ал. 2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. едно общо най-тежко наказание и наказанието „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

На основание чл. 23 ал. 3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. едно общо – най тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА наказанието „ГЛОБА“ в размер на 1000 /ХИЛЯДА/ лева.

На основание чл. 59 ал. 4 от НК от така определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от ЕДНА ГОДИНА се ПРИСПАДА времето, през което свидетелството му за управление на МПС е било отнето по административен ред, считано от 24.12.2017г. до влизане в сила на настоящото определение.

На основание чл.59 ал. 2 вр. ал. 1 т. 1 от НК се ПРИСПАДА от така определеното и наложено на обвиняемия К.П.А. едно общо най-тежко наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ в размер на ШЕСТ МЕСЕЦА времето, през което същият е бил задържан по реда на ЗМВР и НПК, считано от 24.12.2017 година, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Веществените доказателства - 1 брой полиетиленов плик, съдържащ кутия от цигари марка „LM”, бял хартиен плик и обвивка на цигара, оставени на съхранение при Домакина на РУ - Труд при ОДМВР град Пловдив, да се унищожат като вещи без стойност след влизане в сила на определението за одобряване на споразумението.

         На основание чл. 189 ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемия К.П.А. да заплати направените по делото разноски в размер на 165,55 лв. за експертизи по сметка на ОД на МВР град Пловдив.

 

С П О Р А З У М Е Л И      С Е :

 

ПРОКУРОР: .........................                           ОБВИНЯЕМ:..................................

/Недялко Мавродиев/                                    /К.А./   

                                                                 

 

ЗАЩИТНИК :.............................           /адв. М.К./  

 

                                                        ЗАЩИТНИК :.............................                 /адв. С.В./  

 

 

 СЪДЪТ намира, че така постигнатото подробно и окончателно споразумение не противоречи на закона и на морала, поради което същото следва да бъде одобрено от съда, като наказателното производство по НОХД № 1162/2018г. по описа на Районен съд – Пловдив, ХХV н.с. следва да се прекрати, а взетата спрямо обвиняемия К.П.А. мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА” следва да бъде отменена.

 Ето защо

 О П Р Е Д Е Л И:

 На основание чл.382, ал.7, вр. чл.24, ал.3 от НПК

 ОДОБРЯВА постигнатото между РП-Пловдив, представлявана от прокурор  НЕДЯЛКО МАВРОДИЕВ от една страна и обвиняемият К.П.А., адв. М.К. и адв. С.В. от друга страна споразумение за решаване на НОХД № 1162/2018г. по описа на Районен съд – Пловдив, ХХV н.с.

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1162/2018г. по описа на Пловдивски Районен съд, ХХV н.с.

          ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемия К.П.А. мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА”.

 

          СЪДЪТ уведомява обвиняемия, че има възможност в 7-дневен срок доброволно да заплати наложената му глоба и присъдените му разноски, като уведомява същия, че при неизпълнение на това му задължение ще бъде издаден изпълнителен лист.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

          Протоколът се изготви в съдебно заседание.

          Заседанието приключи в 09:50 часа.

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

 

 

                                                                                 СЕКРЕТАР: /п/

 

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

С.Р.