Присъда по дело №713/2013 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 65
Дата: 2 октомври 2013 г. (в сила от 18 октомври 2013 г.)
Съдия: Пламен Петров Деянов
Дело: 20131520200713
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 юни 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

№ ……
гр. Кюстендил, 02.10.2013 г.

 

В   И М Е Т О   Н А  Н А Р О Д А

 

Кюстендилският районен съд, наказателна колегия, в публично съдебно заседание, на втори октомври, две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                             

           Районен съдия   Пламен Деянов

                                                               Съдебни заседатели:  Р.Ц.

         П.М.

                                                                                                           

при участието на прокурор Р.С. и съдебния секретар Н.С.,

като разгледа докладваното от съдия ДЕЯНОВ НОХД № 713/2013 г.,

 

П Р И С Ъ Д И :

 

Признава подсъдимия И.О.Х. – ЕГН **********, р. на 11.05.1977 г. в гр. Кюстендил, в момента в Затвора – гр. Бобов дол, ***, с българско гражданство, с начално образование, безработен, неженен, осъждан, за виновен за това, че за времето от 06.01.2013 г. до 15.02.2013 г. включително, в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК, от къща, намираща се в гр. Кюстендил, ул. „***” № 29, собственост на Г.В.Г. *** и К.В.С. ***, от стопанска постройка, намираща се в гр. Кюстендил, ул. „***” № 1, собственост на И.А.К. ***, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имоти – счупена брава на входна врата и катинар, чрез използване на техническо средство – метален прът с дължина 1.20 метра, в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК, е направил опит да отнеме и е отнел чужди движими вещи на обща стойност 130 лв. (сто и тридесет лева) от владението на Г.В.Г. ***, К.В.С. *** и И.А.К. ***, без ничие съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б” от НК, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК с влезли в сила присъди и от изтърпяването на наказанията по предишните присъди не е изтекъл петгодишният срок по чл. 30, ал. 1 от НК – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, пр. 1, във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2, т. 4, пр. 2, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б”, във вр. с чл. 26, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, поради което на основание чл. 196, ал. 1, т. 2, пр. 1, във вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3, пр. 2, т. 4, пр. 2, във вр. с чл. 194, ал. 1, във вр. с чл. 29, ал. 1, б. „А” и б. „Б”, във вр. с чл. 26, ал. 1, във вр. с чл. 18, ал. 1, във вр. с чл. 58а от НК, налага на подсъдимия И.О.Х. наказание “лишаване от свобода” за срок от 2 (две) години, което да изтърпи в затворническо заведение от закрит тип при първоначален режим “строг”.   

Осъжда подсъдимия И.О.Х. да заплати направените по делото разходи в размер на 50.00 лв. (петдесет лева) за изготвени експертизи, които да се преведат по сметка на РУП - Кюстендил.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – гр. Кюстендил, в 15-дневен срок.

 

                                                

     Районен съдия: 

       

         Съдебни заседатели:  1. ………………………………

 

                                                                                  2.  ………………………………

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

М   О   Т   И   В   И

 

към присъда по НОХД № 713/2013 год.КРС

 

 

            РАЙОННА ПРОКУРАТУРА-гр.Кюстендил е предявила против И.О.Х. , ЕГН – ********** *** , *** , българско гражданство , начално образование , осъждан , безработен , неженен   обвинение за извършеното от него престъпление по чл.196 ал.1 , т.2 , пр.1 във вр. с чл.195 , ал.1 , т.3 , пр.2,т.4 пр.2 ,  във вр. с чл.194 ал.1 във вр. с чл. 29 ал.1 б”а” и „б” във вр. с чл. 26 , ал.1 във вр. с чл.18 , ал.1 от НК. от НК.

 

            Прокурорът поддържа обвинението като счита,че подсъдимият следва да бъде признат за виновен в извършването на горните престъпления като му се наложи минималното предвидено по закон наказание , изтърпяването на което да протече в затворническо заведение от закрит тип при първоначален режим „строг”

 

            Подсъдимият Х. се признава за виновен , изразява критично отношение към деянието си и дава съгласие да не се провежда разпит на свидетелите и вещото лице а при постановяването на присъдата съдът да се ползува изцяло от събраните на досъдебното производство доказателства.Признава изцяло фактите , изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт , желае да не се събират други доказателства и се проведе съкратено съдебно следствие. Моли съдът за снизхождение.

 

            КРС , след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност събраните по делото доказателства,приема за установено следното:

 

           ПО ФАКТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА

 

           Подсъдимият И.О.Х. , ЕГН – ********** *** , *** , българско гражданство , начално образование , осъждан , безработен , неженен  е извършил  деянията си в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл. 26,ал.1 НК , извършвайки две деяния , които осъществяват поотделно различни състави на едно и също престъпление , извършени през непродължителен период от време , при една и съща обстановка и при еднородност на вината,като е отнел движими вещи :

              На 06.01.2013 гоo. В гр. Кюстендил , отишъл на улица „***”, № 29 при къща собственост на пострадалите от престъплението Г.Г. и К.С.. Там с помощта на метален прът с дължина 1,20 метра , счупил бравата на входната врата  и влязъл вътре. От банята на това жилище демонтирал и взел със себе си два броя смесителни батерии и душът. Така отнетите противозаконно вещи поставил в чувал и тръгнал да напуска местопрестъплението. При това е забелязан от свидетелката Ц.Д., поради което се изплашил и захвърлил отнетите вещи и избягал. На 15.02.2013 година решил отново да извърши кражба.познавал домът на пострадалия от престъплението И.К..Изпълнявайки решението си влязъл в двора и от стопанската постройка след като счупил катинара отворил вратата и отнел противозаконно с намерението да ги присвои 150 кг. въглища. Въглищата били поставени в три чувала и по време на пренасянето на последният от трите чувала бил забелязан от К..Разбирайки ,че е разпознат и кражбата му е станала известна на собственика той първоначално изпуснал чувала но след това го взел и избягал в посока на домът си.

Стойността на отнетите противозаконно вещи възлиза на 130 лева съгласно приетата на досъдебното производство оценителна експертиза.

 

Горната фактическа обстановка се установява и доказва напълно от обясненията на подсъдимия  И.О.Х. , ЕГН – ********** , както и от тези на свидетелите Г.В.Г. , Ц.П.Д., Ч.А.К., И.А.К., Р.И.Д., Б.О.Х., А.М.А., О.Д.Х., Е.Р.Р., С.Б.Д. дадени лично в проведеното досъдебно производство и прочетени по реда на чл.279 , ал. 3 от НПК , както и , експертното заключение на в.л. Е.Д.Н., материалите по дознание 251/2013 год. по описа на РУП - МВР гр.Кюстендил.

   

            ПО ПРАВНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ

 

            Съобразявайки установената фактическа обстановка съдът счете,че подсъдимия И.О.Х. , ЕГН – ********** с действията си от обективна и субективна страна е осъществил състава на визираното в чл.196 ал.1 , т.2 , пр.1 във вр. с чл.195 , ал.1 , т.3 , пр.2,т.4 пр.2 ,  във вр. с чл.194 ал.1 във вр. с чл. 29 ал.1 б”а” и „б” във вр. с чл. 26 , ал.1 във вр. с чл.18 , ал.1 от НК престъпление.  Извършвайки го обвиняемия И.О.Х. е действал и в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл.26 ,ал.1 от НК, той като е извършил две деяния , които осъществяват поотделно различни състави на едно и също престъпление. Деянията са извършени през непродължителен период от време , при една и съща обстановка и при еднородност на вината , при което последващото се явява от обективната и субективната страна продължение на предшестващото. Макaр и едното от тях да е останало недовършен опит то следва да се вземе в предвид това , че само уплахата го е възпряла  а не сам и по собствени подбуди не е довършил престъплението.От субективна страна е налице пряк умисъл в извършеното  от подсъдимия. Той е съзнавал добре наказуемостта и запретеността на деянието си , предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и  ги е желаел.Подсъдимият  е осъждан многократно но продължава да демонстрира трайна престъпна нагласа извършвайки нови престъпления.

         По изложените съображения съдът призна подсъдимия за виновен в извършването на престъплението, за което е обвинен , като му наложи следващото се по закон наказание.

 

 

          ПО НАКАЗАНИЕТО

        

            За да индивидуализира наказанията по отношение на подсъдимия съдът съобрази всички обстоятелства , имащи значение за това.

 

Степента на обществена опасност на деянието извършено от подсъдимия не е ниска , тъй като са засегнати обществените отношения , свързани със защитата и неприкосновеността на правото на собственост.

Отегчаващо вината му обстоятелство е трайната му престъпна нагласа , многобройните му осъждания , които очевидно не са изиграли възпираща и предотвратяваща роля.Отнетите противозаконно вещи не са с висока стойност , но деянието осъществено от него не може да бъде квалифицирано като маловажен случай поради това ,че и двете кражби са с взлом на входни врати както и при условията на опасен рецидив. Безспорно извършване на престъплението е улеснено от занижения критерии за лична и имуществена безопасност. Пострадалите не са предприели мерки за сериозно защитаване от посегателства на движимото им имущество. В същото време подсъдимият И.О.Х. се признава за виновен , дава обяснения в хода на проведеното предварително разследване по делото с което спомага за разкриването на обективното истина по делото. Смекчаващо вината му обстоятелство е частично направените признания по време на разпитът му след повдигнатото и предявено на досъдебното производство обвинение. Такова е и ясно изразеното му съгласие за процесуална икономия чрез провеждането на съкратено съдебно следствие.В хода на проведеното ОСЗ изразява съгласие за провеждане на същото по реда наглава „Двадесет и седма „ от НПК -Съкратено съдебно следствие.Признава изцяло фактите изложени в обвинителния акт и се съгласява да не се събират други доказателства. На практика с това спомага за намаляването на разходите по съдопроизводството и съдейства изцяло за бързото му приключване.  Съобразявайки горните обстоятелства , в извършването на престъплението и преди всичко за постигане на целите на наказанието по смисъла на чл.36 от НК съдът наложи и на подсъдимия минималното по размери предвидено в закона наказание при реда и условията на чл.58а от НК , а именно “лишаване от свобода” за срок от две години , което да изтърпи в затворническо заведение от закрит тип при първоначален режим „строг”.

            Съдът осъди подсъдимия да заплати сторените по делото разноски – по сметките на РУП-Кюстендил сумата от 50.00 лв. за експертиза.

            По изложените мотиви съдът постанови присъдата си.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: