Решение по дело №1450/2019 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 270
Дата: 14 април 2020 г. (в сила от 14 април 2020 г.)
Съдия: Георги Видев Видев
Дело: 20197150701450
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 декември 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

270 /14.4.2020г.

гр. Пазарджик

 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Пазарджик, Х състав, в открито заседание на деветнадесети февруари две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                 Председател:   Мариана Шотева

               Членове:    1.   Васко Нанев

                                                         2.  Георги Видев

 

при секретаря Димитрина Георгиева и при участието на прокурора Станка Димитрова, като разгледа административнонаказателно дело № 1450 по описа на съда за 2019 г., докладвано от съдия Видев, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по предложение на Окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик за възобновяване на административнонаказателно производство по глоба с фиш със сериен № Н 466578/17.07.2019 г. на началника на сектор ПП “КАТ” при ОД на МВР – Пазарджик. С глобата с фиш на С.Б.Т. за нарушение на чл. 98, ал. 2, т. 3 от ЗДвП на основание чл. 186, във връзка с чл. 183, ал. 4, т. 8 от същия закон е наложена глоба в размер на 50 лв.

Предложението се поддържа в проведеното съдебно заседание от прокурора, който излага съображения за наличието на законовите основания за възобновяване. Моли след като бъде възобновена административнонаказателната преписка да бъде отменена глобата с фиш.

Ответниците  ПП “КАТ” при ОД на МВР – Пазарджик и С.Б.Т. – не се представляват в проведеното съдебно заседание и не вземат становище по правния спор.

Предложението е допустимо, като подадено от окръжния прокурор, който е легитимиран да го направи съгласно чл. 72, ал. 1 от ЗАНН.

Видно от събраните по делото доказателства е, че е предложението е основателно.

По делото е установена следната фактическа обстановка:

Фиш сериен номер Н № 466578/17.07.2019 г. е съставен от Стелиян Вергилов – младши инспектор в сектор „Пътна полиция" при ОД МВР –Пазарджик за неправилно паркиране на л.а. с рег. № РА 2223 АХ. Със същия е наложена глоба в размер на 50 лв.

Предвид, че фишът е бил издаден при условията на чл. 186, ал. 3 от ЗДвП била извършена служебна справка в система АИС „Регистрация", с цел установяване собствеността на автомобила. Констатирано било, че горепосоченият автомобил е собственост на „Уникредит лизинг" АД - клон Пазарджик. Това наложило и извършване на справка в Търговския регистър, при която било установено, че управител на дружеството - собственик е лицето С.Б.Т.. Допусната била обаче, техническа грешка - не бил отчетен фактът, че „Уникредит лизинг" АД - клон Пазарджик е заличено към дата 05.11.2008 г., респективно Т. не е негов управител.

Видно от материалите по административната преписка, към датата на издаване на фиша с глоба - 17.07.2019 г., посоченият в него нарушител С.Б.Т. не е бил управляващ и представляващ дружеството - собственик на автомобила.

При тази безспорно установена фактическа обстановка безспорно са изпълнени предпоставките за възобновяване, предвидени в чл. 70 б. „в” от ЗАНН. Тази разпоредба предвижда следното:

Чл.70. Административнонаказателните производства, по които наказателните постановления са влезли в сила, както и решените и прекратените от съда дела, образувани във връзка с обжалване на наказателни постановления, подлежат на възобновяване, когато:

в) се открият обстоятелства или доказателства от съществено значение за разкриване на обективната истина, които не са били известни при издаване на постановлението, решението или определението на съда;

В случая несъмнено от една страна глобата с фиш е влязла в сила, а от друга – на административнонаказващия орган не е било известно обстоятелството, че дружеството - собственик на автомобила е било заличено, поради което С.Т. не би могъл да бъде негов представляващ, респективно – неправилно е ангажирана неговата административнонаказателна отговорност в качеството му на физическо лице.

Предвид гореизложеното съдът

 

Р Е Ш И:

 

Възобновява административнонаказателното производство по глоба с фиш със сериен № Н 466578/17.07.2019 г. на началника на сектор ПП “КАТ” при ОД на МВР – Пазарджик.

Отменя глоба с фиш със сериен № Н 466578/17.07.2019 г. на началника на сектор ПП “КАТ” при ОД на МВР – Пазарджик, с който на С.Б.Т. за нарушение на чл. 98, ал. 2, т. 3 от ЗДвП на основание чл. 186, във връзка с чл. 183, ал. 4, т. 8 от същия закон е наложена глоба в размер на 50 лв.

Решението е окончателно.

 

Председател: /П/

 

Членове:    1.  /П/

                   2./П/