Решение по дело №1204/2019 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 421
Дата: 17 юли 2019 г. (в сила от 20 ноември 2019 г.)
Съдия: Дарина Кънчева Стоянова Крумова
Дело: 20195530201204
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер                                                 17.07.2019 година                            гр. Стара Загора

 

   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СТАРОЗАГОРСКИ РАЙОНЕН СЪД                                   ХІV НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На двадесет и пети юни                                                        Година 2019

В открито заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИНА СТОЯНОВА

 

Секретар: Кремена Панайотова

като разгледа докладваното от съдия СТОЯНОВА

АНД № 1204 по описа за 2019г., за да се произнесе съобрази:

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. ЗАНН.

 

Образувано е по жалба на И.П.П. против електронен фиш серия К № 0966547 на ОД на МВР – Стара Загора.

В жалбата се твърди, че в хода на административнонаказателното производството са допуснати съществени процесуални нарушения, налагащи отмяна на електронния фиш на това основание. Излагат се съображения в тази връзка. В съдебно заседание жалбоподателят не се явява.

Въззиваемата страна ОД на МВР – Стара Загора моли съда да прекрати производството по делото поради липса на правен интерес от обжалване на процесния електронен фиш, тъй като последният е анулиран. В съдебно заседание не изпраща представител.

 

Съдът, като прецени събраните доказателства и служебно провери изцяло законосъобразността на обжалвания електронен фиш, намери за установено следното:

 

Жалбата е редовна и допустима - подадена е в срок от надлежна страна.

 

С обжалвания електронен фиш серия К № 0966547 на ОД на МВР – Стара Загора, на основание чл. 189, ал. 4, вр. с чл. 182, ал. 1, т. 2 ЗДвП на И.П.П. като представител на „ЕЙ БИ СИ УИНД ФАРМ“ ООД, за нарушение на чл. 21, ал. 1 ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 50 лева, за това, че на 12.07.2015г. в 10.03 часа на път II-57 км 5+000 в с. Могила, Община Стара Загора управлявал в посока изток – запад МПС, марка: Ланд Ровер, модел: Дискавари, с рег. номер СТ *** АТ, със скорост от 68 км/ч при отчетен толеранс 3 км/ч, при ограничение от 50 км/ч, като нарушението е установено и заснето с мобилна радарна система TFR1-M 657, при което превишаването на разрешената скорост е с 18 км/ч.

 

Във връзка със собствеността на заснетия лек автомобил е представена справка от Централна база КАТ, от която се установява, че собственик на лек автомобил марка: Ланд Ровер, модел: Дискавари, с рег. номер СТ *** АТ е „ЕЙ БИ СИ УИНД ФАРМ“ ООД, чиито законен представител, видно от търговския регистър, считано от 19.03.2008г. е Ц.И.И..

 

Съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила.

 

Съгласно чл. 188, ал. 1 ЗДвП собственикът или този, на когото е предоставено моторното превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение, а в ал. 2 е предвидено, че когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице, предвиденото наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство.

В конкретния случай нарушението е извършено с МПС, собственост на „ЕЙ БИ СИ УИНД ФАРМ“ ООД, поради което и администратвинонаказателната отговорност следва да бъде понесена от неговия управител Ц.И.И., а не от жалбоподателя И.П.П., който е само съдружник в посоченото дружество и няма данни да му е било предоставено на 12.07.2015г. управлението на моторното превозно средство.

Съдът намира, че с издаването на обжалвания електронен фиш срещу И.П.П. е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, водещо до отмяната му на това основание.

 

Неоснователни са възраженията на въззиваемата страна, че производството по делото следва да бъде прекратено, поради липса на правен интерес от обжалването на електронен фиш серия К № 0966547 на ОД на МВР – Стара Загора, тъй като същият вече е анулиран поради това, че И.П. не е представляващ на „ЕЙ БИ СИ УИНД ФАРМ“ ООД.

В тази връзка съдът отчете, че в Закона за движение по пътищата са предвидени само две възможности, при които електронният фиш може да бъде анулиран, а именно: 1. при условията на чл. 189, ал. 5 ЗДвП – когато в 14-дневен срок от получаването на електронния фиш, собственикът предостави в съответната териториална структура на МВР писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на МПС. Тогава, на лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш за извършеното нарушение, а първоначално издаденият - се анулира. и 2. при условията на чл. 189, ал. 6 ЗДвП – когато в 7-дневен срок от получаването на електронния фиш бъде направено писмено възражение пред директора на съответната структура на МВР и бъде установено, че МПС е било обявено за издирване или че нарушението е извършено с МПС със специален режим на движение.

Настоящият случай не попада в нито една от посочените хипотези, поради което и следва да се приеме, че обжалванията електронен фиш не може да бъде анулиран за това, че е издаден на лице, което не е представляващ на дружеството, собственик на автомобила.

 

Предвид гореизложеното, съдът намира, че електронният фиш следва да бъде отменен, поради което и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът  

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ електронен фиш серия К № 0966547 на ОД на МВР – Стара Загора, с който на основание чл. 189, ал. 4, вр. с чл. 182, ал. 1, т. 2 ЗДвП на И.П.П., ЕГН: ********** като законен представител на „ЕЙ БИ СИ УИНД ФАРМ“ ООД, с ЕИК: ********* е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лева за нарушение на чл. 21, ал. 1 ЗДвП.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Стара Загора в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: