Решение по дело №96/2022 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 149
Дата: 26 юли 2022 г.
Съдия: Габриела Георгиева Христова Декова
Дело: 20227130700096
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 11 март 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

град Ловеч, 26.07.2022 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, касационен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и шести юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ

                                                                 ЧЛЕНОВЕ: ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

                                                                           ГАБРИЕЛА ХРИСТОВА

 

при секретаря ...................... и с участието на прокурора ...................., като разгледа докладваното от съдия Христова к.а.д. № 96/2022г. по описа на Административен съд Ловеч, за да се произнесе съобрази:

 

Производството е по реда на чл.175, ал.2 от АПК.

С Решение № 121/14.06.2022г., постановено по касационно адм. дело № 96/2022г., Административен съд Ловеч, касационен състав е оставил в сила Решение № 11 от 28.01.2019г., постановено по адм. дело № 304/2018г. по описа на Административен съд Ловеч. С последното е отхвърлен изцяло предявения от С.Б.Б., изтърпяващ присъда „лишаване от свобода“ в Затвора Варна, иск против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гр. София за присъждане на обезщетение в размер на 10 000 лв., ведно със законната лихва върху сумата от датата на завеждане на иска до окончателното й изплащане, за причинени неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия на затворническата администрация в ЗОЗТ „Атлант“ гр. Троян, изразяващи се в отказ да се приеме препоръчана кореспондентска пратка №PS9000028PQ4J от 28.04.2016г., адресирана от гр. Варна до ищеца.

Решение № 121/14.06.2022г., постановено по касационно адм. дело № 96/2022г. по описа на Административен съд Ловеч, като постановено в касационно производство е влязло в сила като необжалваемо на датата на постановяването му – 14.06.2022г. На 22.06.2022г. С.Б.Б. е депозирал в Административен съд Ловеч молба за поправка на касационното решение на основание чл.247 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Изложените от молителя доводи касаят според него несъответствие между съдебния акт и сбора от доказани факти и обществен морал, позовавайки се на „правни обичаи” и излагайки доводи за незаконосъобразност на действията на затворническата администрация. Изложените в молбата доводи по съществото си са възражения против правните изводи на съда в решението.

Административен съд Ловеч, касационен състав, намира молбата за поправка на решението за допустима като подадена от страна по делото, а по същество за неоснователна.

Съгласно разпоредбата на чл.175, ал.1 от АПК съдът по свой почин или по искане на страна, може да поправи допуснати в решението писмени грешки, грешки в пресмятането или други подобни неточности. Или с други думи, по този ред могат да се поправят очевидни фактически грешки (несъответствие между формираната истинска воля на съда и нейното външно изразяване в писмения текст на решението), грешки в пресмятането (на разноски или други парични суми) или други неточности. Не е допустимо чрез искане за поправка на решението да се замести формираната воля на съда, за да се постигне различен правен резултат.

В случая не е налице несъответствие между формираната воля на съда и нейното външно изразяване в съдебния акт по отношение предмета на спора и законосъобразността на оспореното първоинстанционно решение. Не са налични и грешки в пресмятането или други неточности (такива не се и твърдят в молбата). Поправката на решението по чл.175 от АПК не може да представлява изменение или отмяна на формираната воля на съда, поради което искането в молбата на Б. е неоснователно. Както бе изложено, доводите в нея по съществото си са възражения против правните изводи на съда в решението, поради което няма как да бъдат разгледани през призмата на поправка на същото.

За пълнота следва да се посочи, че в случая посоченото от молителя правно основание на искането (чл.247 от ГПК) е неприложимо, тъй като чл.144 от АПК препраща към ГПК само за неуредените в АПК въпроси. Поправката на решението на съда изрично е уредена в чл.175 от АПК, поради което ГПК е неприложим. Въпреки това и двете процесуални разпоредби третират възможността за поправка на решението по идентичен начин – само по отношение допуснати в него очевидни фактически грешки, но не и по отношение изложените от съда мотиви и направените правни изводи.

Водим от горното и на основание чл.175, ал.2, изр. първо от АПК във вр. с чл.228 от АПК, Ловешки административен съд, касационен състав 

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на С.Б.Б., изтърпяващ присъда „лишаване от свобода“ в Затвора Варна, за поправка на Решение № 121/14.06.2022г., постановено по касационно адм. дело № 96/2022г. по описа на Административен съд Ловеч.

Решението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                     ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

                                        2.