Определение по дело №603/2019 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1248
Дата: 27 юни 2019 г.
Съдия: Николай Янков Господинов
Дело: 20197170700603
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 29 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1248

 

гр.Плевен, 27.06.2019 г.

 

Административен съд – Плевен, ІІ състав, в закрито заседание на  двадесет и седми юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Господинов административно дело № 603 по описа на съда за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба от П.С.П., ЕГН **********, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора Белене. В същата е посочено, че се предявява срещу „неоснователни действия от страна на Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Затвора Белене“, изразяващи се в неосигуряване на полагащите се на лишения от свобода по чл.84, ал.2, т.3 от ЗИНЗС безплатни обувки. Твърди се, че „от дата 12.01.2017 г. до момента няма нищо налице“. Претендира се обезщетение в размер на 5 000 /пет хиляди/ .

Ищецът е направил и искания да бъде освободен от заплащане на държавна такса, както и да му бъде предоставена безплатна правна помощ по реда на ЗПП. Представил е и собственоръчно изготвена декларация за обстоятелството, че няма банкови сметки, не работи, не получава заплата, пенсия, социални помощи, не притежава движимо и недвижимо имущество.

С определение № 1132/12.06.2019г. съдията- докладчик е оставил без движение исковата молба на П. и е дал конкретни указания за уточняване на претенцията. Със същото определение съдът е изискал от администрацията на затвора Белене справка относно доходите на ищеца, налични сметки и парични средства в тях, семейното му положение, здравословното му състояние, възрастта, продължителността на изтърпяваното наказание в затвора Белене, респ. неизтърпян остатък от същото; полага ли труд по време на изтърпяване на наказанието и какъв е получения от него доход; получава ли средства от социални плащания или от други източници. В изпълнение на горното разпореждане с писмо вх. рег. № 3219/24.08.2019 г. е представена справка с приложения към нея, от които се установява, че лишеният от свобода П. към момента разполага с налични средства 0,17 лв., както и че за периода от 01.06.2018г. до 18.06.2019 г. е отразен приход от запис в размер на 50 лв. Същият не получава доходи от трудово възнаграждение или социални плащания, не поддържа контакти с близки и роднини, не провежда свиждания.

Ищецът е декларирал с подаване на ИМ, че не разполага с движимо и недвижимо имущество.

 Горната справка, преценена съвкупно с представената от ищеца ведно с ИМ декларация, от която е видно, че същият е декларирал, че не притежава недвижимо имущество или движимо такова, от което може да реализира доходи, няма открити на негово име банкови сметки и не получава доходи от социални плащания, навеждат на извод за наличие на основанията на чл.144 АПК вр. чл. 95 ГПК и чл. 23 ал. 2 и ал. 4 ЗПП за предоставяне на правна помощ, както и тези чл. 83 ал. 2 ГПК за освобождаване на ищеца от заплащане на държавна такса в производството. След определяне на адвокат от АК- Плевен, който да осъществи правната помощ, на същия следва да се предостави препис от определение № 1132/12.06.2019г.  по настоящето дело, както и да бъде определеннов срок, в който следва да отстрани констатираните нередовности по ИМ.

Воден от изложеното, Административен съд - Плевен, ІІ-ри състав,

 

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

 

ПРЕДОСТАВЯ  на основание чл.144 от АПК във вр. с  чл. 95 от ГПК и чл. 23 ал. 2  ал. 4 вр. чл. 21 т. 3 ЗПП  безплатна правна помощ по адм.д. № 1070/2018 г. по описа на Административен съд- Плевен на ищеца П.С.П., ЕГН **********, изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора Белене, която правна помощ следва да се осъществи под формата на процесуално представителство.

Да се изпрати писмено искане, ведно с препис от настоящото определение на АК – Плевен, за определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ.

ОСВОБОЖДАВА на основание чл.144 АПК вр. чл. 83 ал. 2 ГПК на ищеца П.С.П. от заплащане на държавна такса за производството пред Административен съд- Плевен по адм. д. № 603/19 г.  в размер на 10 лв.

Препис от определението да се изпрати на ищеца за сведение.

Определението не подлежи на оспорване.

                                                                  

СЪДИЯ: /п/