Споразумение по дело №2372/2010 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 62
Дата: 29 септември 2010 г. (в сила от 29 септември 2010 г.)
Съдия: Нина Иванова Кузманова
Дело: 20105300202372
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 юли 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л   

№ 62

  гр.Пловдив, 29.09.2010 год.

 

 

ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, наказателно отделение в публично съдебно заседание на двадесет и девети септември две хиляди и десета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИНА КУЗМАНОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : ЕМИЛИЯ ДРАГОВА

ПЕТЯ РАДЕВА

 

 

при участието на секретаря Е.К. и прокурора Димитър Махмудиев  сложи за разглеждане НОХД № 2372 по описа на съда за 2010 година, докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

 

На именното повикване в 9:30 часа се явиха:

Заседанието се откри в 9:43 часа, поради изчакване явяването на съдебния заседател Емилия Драгова.

 

         ПОДСЪДИМИЯТ К.В.Д., призован чрез началника на Затвора – Пловдив, се явява лично и с назначения му служебен защитник от досъдебното производство – адв. В.К..

         Подсъдимият К.Д. : Нямам упълномощен адвокат. В настоящото производство желая да ме защитава адв.К., който е служебният ми защитник от досъдебното производство.

         АДВ. К. : Запознат съм с материалите по делото и ще защитавам подсъдимия Д. и в съдебното производство.

 

         Съдът счита, че са налице основанията на чл.94, ал.1, т.6, предложение второ от НПК за назначаване на служебен защитник в настоящото съдебно производство на подсъдимия К.Д., а именно уведоменият от САК – Пловдив служебен защитник – адв.В.Д.К., който е осъществявал правна помощ и съдействие в хода на досъдебното производство. По изложеното,

         О П Р Е Д Е Л И :

         НАЗНАЧАВА служебен защитник на подсъдимия К.Д. в съдебното производство – адв.В.К..

 

         СВИДЕТЕЛИТЕ:

Г.В.П. и Д.А.К. редовно призовани, се явяват лично.

Д.Г.П. – нередовно призован, не се явява. Призовката му е върната с отметка, че не е намерен на посочения адрес.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ  П.К.Л. не се явява, редовно призован.

 

ПРОКУРОРЪТ : Да се даде ход на делото.

АДВ. К. : Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Сне се самоличността на явилите се лица:

Подсъдимият: К.В.Д., роден на ***г***, живущ в ***, българин, български гражданин, с начално образование, грамотен, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

-         Получил съм препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни.

 

Сне се самоличността на свидетелите:

Г.В.П. на 24 години, българка, българска гражданка, неомъжена, неосъждана, без родство с подсъдимия;

Д.А.К. на 38 години, българин, български гражданин, разведен, неосъждан, без родство с подсъдимия.

 

СЪДЪТ разясни на свидетелката Г.П. възможността да участва в съдебното производство като граждански ищец и частен обвинител.

 

Свидетелката Г.П.:  Получих сумата от 300 /триста/ лева, която ми беше изплатена по пощата, която се равнява на вредите, които съм претърпяла, представляващи сумата от 110 лева, които ми бяха отнети и 190 лева, които бяха изтеглени от дебитната ми карта. Няма да предявявам граждански искове. Няма да участвам в това производство в друго качество, освен като свидетел. Заявявам, че щетите са ми възстановени и няма да се конституирам като граждански ищец и частен обвинител по това дело.

На свидетелите се разясни наказателната отговорност по чл.290 от НК и се изведоха от залата.

 

АДВ.К. : Представям разписка за изплатена сума по пощата от 23.09.2010г., от която е видно, че от майката на подсъдимия – Василка Динкова, е преведена и възстановена на пострадалата Г.П. сумата от 300 /триста/ лева, явяваща се причинените й от престъплението имуществени вреди. Представям я и моля да бъде приета като писмено доказателство по делото разписката.

 

На страните се разясниха правата по чл.274 и чл.275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ : Отводи към състава на съда нямам. С подсъдимия и неговия защитник сме постигнали съгласие за сключване на споразумение. Моля да ни се даде възможност да го представим на съда в писмен вид. Няма пречки за сключване на споразумение, тъй като причинените имуществени вреди от двете престъпления са възстановени на пострадалата Г.П., за което се представи доказателство в днешното съдебно заседание.

 

АДВ.К. : Също нямам отводи. Постигнали сме съгласие с Окръжна прокуратура –Пловдив за споразумение за прекратяване на наказателното производство по делото. Моля да ни се даде възможност да представим същото в писмен вид.

 

ПОДСЪДИМИЯТ К.В.Д. : Запознат съм със споразумението и съм съгласен с параметрите, които са договорени между защитника и Окръжна прокуратура – Пловдив.

 

СВИДЕТЕЛКАТА Г.П. : Нямам никакви претенции към подсъдимия. На мен щетите ми са възстановени.

 

ПРОКУРОРЪТ : Представям споразумение в писмен вид, постигнато между страните по делото, което моля да одобрите като непротиворечащо на закона и на морала.

 

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСВОБОДИХА се явилите се свидетели.

ПРОЧИТА и ПРИЕМА като писмено доказателство по делото представеното от защитата на подсъдимия разписка от 23.09.2010г.  за сумата от 300 /триста лева/  с получател Г.В.П..

ДОКЛАДВА се споразумението чрез прочитането му от прокурора.

 

ПОДСЪДИМИЯТ К.В.Д. /със снета по делото самоличност/ : Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по така повдигнатото ми обвинение. Разбирам последиците на представеното споразумение. Заявявам, че съм подписал същото доброволно. Съгласен съм с последиците на представеното за одобрение от съда споразумение.

 

СЪДЪТ намира, че така представеното пред съда споразумение съответства на събраните по делото доказателства. Същото е съобразено с изискванията на чл.381, ал.1, ал.3 и ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено в представения пред съда вид, поради което и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА на основание чл.384, ал.1 вр. с чл.382, ал.7 от НПК  постигнатото между Окръжна прокуратура – Пловдив, представлявана от прокурор Д. Махмудиев – от една страна и от друга – подсъдимия К.В.Д. чрез защитника му адв.В.К., СПОРАЗУМЕНИЕ за следното:

1. Подсъдимият К.В.Д., роден на *** ***, живущ  в ***, българин, български гражданин, с начално образование, грамотен, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН за това, че на 08.05.2010 г. в гр.Пловдив, при условията на опасен рецидив – извършил е престъплението, след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл.66 от НК, е отнел чужди движими вещи – пари – сумата от 110 лева, от владението на Г.В.П. от гр.П***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.29, ал.1, б.”Б” от НК.

За така извършеното от подсъдимия К.В.Д.  престъпление  по чл.196, ал.1, т.1, вр. с чл.194, ал.1, вр. с чл.29, ал.1, б.”Б” от НК му се НАЛАГА при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

2. Подсъдимият К.В.Д. /със снета самоличност/ се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН и за това, че на 10.05.2010г. в гр.Пловдив е използвал платежен инструмент – дебитна карта №******, издадена от „Булбанк Уникредит Груп” АД, на терминално устройство АТМ банкомат, без съгласието на титуляра картодържател – Г.В.П. от гр.П***, като деянието не съставлява по-тежко престъпление – престъпление по чл.249 ал.1 от НК.

За така извършеното от подсъдимия К.В.Д.  престъпление  по чл.249, ал.1 от НК му се НАЛАГА при условията на чл.55, ал. 1, т. 1 от НК наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ  МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 190 лв. /сто и деветдесет/ лева.

 

На основание чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия  К.В.Д. едно общо най-тежко наказание измежду така наложените му по-горе, а именно ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.23, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА изцяло към така определеното на подсъдимия К.В.Д. общо най-тежко наказание в размер на една година и шест месеца „лишаване от свобода” и наказанието ГЛОБА в размер на 190 /сто и деветдесет/ лева, определено за престъплението по чл.249, ал.1 от НК.

На основание чл.61, т.2 вр. с чл.60 ал.1 от ЗИНЗС така определеното общо най-тежко наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА подсъдимият К.В.Д. да изтърпи при първоначален „СТРОГрежим в затвор или затворническо общежитие от „ЗАКРИТтип.

         ПРИСПАДА, на основание чл. 59, ал. 1, т.1 и ал.2 от НК, от така определеното на подсъдимия К.В.Д. общо най-тежко наказание в размер на една година и шест месеца „лишаване от свобода” времето, през което същият е бил задържан, считано от 12.05.2010г. до влизане в сила на настоящото споразумение.

          ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, приложено по делото -  дебитна карта № ************, издадена от „Булбанк Уникредит Груп” АД, на името на Г.П. – след влизане в сила на споразумението, ДА СЕ ВЪРНЕ на банката - издател.

         ОСЪЖДА  подсъдимия К.В.Д. ДА ЗАПЛАТИ в полза на  бюджета на съдебната власт по бюджетна сметка на ВСС направените по делото разноски в размер на 118.50 лв. /сто и осемнадесет лева и петдесет стотинки/

        

С П О Р А З У М Е Л И   С Е:

 

 

За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА              ПОДСЪДИМ:

гр. ПЛОВДИВ                                          (К.В.Д.)

(прокурор  Димитър Махмудиев)

 

 

ЗАЩИТНИК:

                                                                  (адв.В.К.)

 

 

                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.

 

 

                                                                2.

 

С оглед на така постигнатото между страните по делото споразумение и съгласно разпоредбата на чл.384, ал.1 вр. с чл.382 ал.7, вр. с чл.24, ал.3 от НПК, СЪДЪТ е на становище, че производството по НОХД № 2372/2010г. по описа на Пловдивски окръжен съд следва да бъде ПРЕКРАТЕНО, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №2372/2010г. по описа на ПОС.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия К.В.Д. /със снета по делото самоличност/ мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:10 часа.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.

 

 

                                                                                    2.

 

 

 

                                                                 СЕКРЕТАР: