Определение по дело №822/2020 на Окръжен съд - Добрич

Номер на акта: 260235
Дата: 23 октомври 2020 г. (в сила от 23 октомври 2020 г.)
Съдия: Жечка Николова Маргенова
Дело: 20203200500822
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 7 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                          ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                   №260235

                    гр. Добрич,23.10.2020 г.

 

 

               ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на двадесет и трети октомври през 2020г.  в следния състав :

           Председател : ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                    Членове : ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

                                  ГЕОРГИ ПАШАЛИЕВ

като разгледа докладваното от съдията Жечка Маргенова В.ГР.Д. №822 по описа за 2020 година, и за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК, образувано е по въззивна жалба вх.№8479/02.06.2020г. от В.М.Д., ЕГН **********,***, чрез упълномощения адвокат М. В., срещу решение №366/27.04.2020г. по гр.д.№3049/2018г. на ДРС, в частите, в които сключения на 21.06.2013г. от нея и К.М.Д. граждански брак е прекратен с развод по вина на двамата съпрузи; ОПРЕДЕЛЯ на режим на лични отношения на бащата К.М.Д. с детето М.К.Д.; ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Д., собственост на съпрузите в режим на СИО, на В.М.Д.;     ОСЪЖДА В.М.Д., да заплаща на К.М.Д. сума в размер на 75.00 лв. за ползването на семейното жилище, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака, както и в частта за разликата от присъдената в размер на 180лева месечна издръжка, която К.М.Д. следва да заплаща на детето М.К.Д., до претендираните 200лева .

            При данни обжалваното решение да е връчено на въззивника на 18.05.2020г., жалбата, депозирана в деловодството на ДРС на дата 02.06.2020г., предвид регламентираното спиране на процесуалните срокове с разпоредбата на чл.3, ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънаредното положение, обявено с решение на НС от 13.05.2020г., в сила от 13.05.2020г. и пар. 13 от ПЗР към Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, обн. ДВ бр.44/13.05.2020г., в сила от 14.05.2020г.,  се явява подадена в срока по чл.259, ал.1 от ГПК, от активно легитимирано лице, страна-ищец в първоинстанционното производство, с правен интерес от обжалване на неизгодното за нея решение.

         Предмет на .№3049/2018г. на ДРС, решението по което се обжалва  почти в цялост от В.М.Д. /не се обжалва само в частта относно упражняването на родителските права, ползването на семейното жилище и фамилното име на съпругата/ са предявените от В.М.Д. и К.М.Д. насрещни искове за развод, съединени с насрещни небрачни искове по смисъла на чл.322, ал.2 от ГПК, свързани със спора кой от двамата родители да упражнява след развода родителските права, какъв да бъде режимът на лични отношения с родителя който не упражнява родителски права, за издръжката на децата, за плащането на месечен наем за ползването на семейното жилище. Предявяването и разглеждането на небрачните искове изцяло се подчинява на правилата на общия исков процес при съблюдаване на правилата на чл.59, ал. 3, 4 от СК, касаещи правилното разрешаване на въпросите за последиците след развода  по повод упражняването на родителските права, режима на лични отношения и издръжката на децата. След като в случая съдът не се е произнесъл, както го задължава чл.59, ал.2 от СК/без изрично искане/, а по нарочно предявени насрещни искови претенции/при сезиране при условията на чл.322, ал.2 от ГПК/, той дължи нарочен диспозитив  по всеки от тях, включително за пълно или частично отхвърляне.

            От съобразителната част  на обжалвания съдебен акт в случая явства волята на съда по отношение на предявените от К.М.Д. искове, но същата не е материализирана в диспозитивната част, грешка, която следва да бъде поправена по реда на чл.247 от ГПК.

         От съобразителната част  на обжалвания съдебен акт в случая явства и волята на съда по отношение на кое дете е спора за упражняване на родителски права като освен името му същото е индивидуализирано и с посочване на ЕГН, но същата воля не е надлежно материализирана в диспозитивната част с посочване верния ЕГН на детето, грешка, която също следва да бъде поправена по реда на чл.247 от ГПК.

         Във въззивната жалба на В.М.Д. е изразено недоволство от решението по иска и за издръжка на детето М.К.Д., дължима от ответника, в частта за разликата от присъдените 180 лева до претендираните 200лева ,по каквото искане липсва произнасяне. Въззивникът не се е позовал изрично на порок на съдебния акт във връзка с липсата на произнасяне по предявения от него иск в цялост, нито изрично е заявил искане за допълване на решението/чл.250 от ГПК/. Заявеното обаче искане за произнасяне по заявената претенция за издръжка на детето за разликата от 180лева до 200лева придава на въззивната жалба частичен характер на молба в горния смисъл, разглеждането на която е от компетентността на първоинстанционния съд в производство по чл. 250 от ГПК, едва след провеждане на което въззивният съд може да вземе становище по спора за издръжка на детето.

         При това положение настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добрички районен съд за произнасяне по реда на чл.247 и чл.250 от ГПК съобразно мотивите на настоящото. След приключване на производството по  чл.247 и по чл.250 от ГПК пред първоинстанционния съд,  делото следва да се изпрати отново на Добрички окръжен съд за съвместно разглеждане на същите с евентуално постъпилите след приключване на производството по чл.247 и по чл.250 от ГПК други жалби по делото /или за самостоятелно разглеждане, при липса на подадени други въззивни жалби, но след цялостно приключване на първоинстанционното производство/.

         Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след произнасяне по реда на чл.247  и по чл.250 от ГПК, при липсата на основание за прилагане на последиците на чл.262, ал.2, т.2 от ГПК, въззивното производство ще бъде възобновено и подадените жалби срещу решението ще бъдат разгледани.

         Водим от горното,Добричкият окръжен съд

 

                              О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№822/2020г. по описа на Добрички окръжен съд.

         ВРЪЩА делото на Добрички районен съд за изпълнение на указанията, дадени в мотивите на настоящото определение за  произнасяне по реда на чл.247 и по чл.250 от ГПК, след което делото ведно с вече постъпилите и евентуално нови жалби да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

         Преписи от определението да се изпратят на страните за сведение.

         Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                           2.