Определение по дело №345/2018 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 729
Дата: 29 октомври 2018 г.
Съдия: Димитрина Василева Павлова
Дело: 20187130700345
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 17 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                     ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

      гр. Ловеч, 29.10.2018 година

 

       ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, четвърти административен  състав на двадесети и девети октомври две хиляди и осемнадесета година в закрито заседание, с

  

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

като съобрази представените по адм.д. 345 по описа за 2018 год. на Ловешкия административен съд жалба и доказателства, и на основание данните по делото и закона, установи следното:

               Производството е на основание чл. 72 ал.4 от Закона за министерство на вътрешните работи /ЗМВР/ и по реда на чл.256 от същия закон, във връзка с чл. 145 и сл. от Административно процесуалния кодекс /АПК/.

             Административното дело е образувано по жалба на Б.Н.С. с ЕГН: ********** и посочен адрес: ***, чрез пълномощник адв.С.И. АК Плевен против Заповед Рег. № 451зз-89 / 2018 г.  за задържане на лице.

              С определение от 17.10.2018г. съдът е констатирал нередовности по оспорването и оставил без движение жалбата, вкл. с указание жалбоподателя да означи обжалвания административен акт в цялост, след което да се изиска незабавно представянето на административната преписка.

               С молба вх. № 3026/25.10.2018 г. на АдмСЛ са отстранени нередовностите по оспорването, като е внесена дължимата ДТ, представено е пълномощно /Договор за правна защита и съдействие/, съответстващо с имената на жалбоподателя. В същата е конкретизирано, че се оспорва Заповед Рег. № 451зз-89 / 2018 г.  за задържане на лице, издадена от „командир на отделение“ при РУ Ябланица Пламен Божидаров Петков, въз основа на което е изискана незабавно от РУ Ябланица и приложена административната преписка с вх. № 3052/29.10.2018 г. на АдмСЛ. Според данните по преписката лицето е освободено на 06.10.2018 г. в  8.30 часа, съответно към момента на подаване на жалбата, а именно на дата 15.10.2018 г., за жалбоподателят е изтекъл срока за задържането му. 

               В проверка за редовността на жалбата, настоящият състав установи, че е подписана, подадена е срещу подлежащ на обжалване административен акт и пред родово и местно компетентния съд. Налице е процесуална легитимация и интерес от обжалването. Приложен е документ за внесена държавна такса.

              В проверка за редовността на жалбата, настоящият състав установи, че е подписана, подадена е срещу подлежащ на обжалване административен акт и пред родово и местно компетентния съд. Налице е процесуална легитимация и интерес от обжалването. Следва да се конституират страните   в настоящото производство и делото да се насрочи за разглеждане в открито съдебно заседание. На основание чл.171 ал.5 от АПК по приемане на доказателствата съдът ще се произнесе в първото заседание след изслушване на страните, представяне на допълнителни доказателства и евентуалното им оспорване, като на основание чл.171 ал.4 от АПК и чл.163 ал.3 от АПК на страните се дадат указания.           

            Следва да се уведоми Окръжна прокуратура гр. Ловеч с призовка за настоящото дело с оглед участието й в образуваното съдебно производство.

            Предвид изложеното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

                На основание чл.154 ал.1 от АПК, конституира страните в производството както следва:

            КОНСТИТУИРА като оспорващ: Б.Н.С. с ЕГН: ********** и посочен адрес: ***, чрез пълномощник адв.С.И. АК Плевен.

           КОНСТИТУИРА за ответник, издалия заповедта полицейски орган при ОДМВР гр. Ловеч – командир на отделение при РУ Ябланица Пламен Божидаров Петков.

            УКАЗВА на основание чл.170 ал.1 от АПК на ответника, че носи доказателствената тежест за установяване на фактическите основания и изпълнение на законовите изисквания при издаването на обжалвания административен акт.

             УКАЗВА на основание чл.171 ал.4 от АПК във връзка с чл.170 от АПК на оспорващия, че следва да ангажира доказателства в образуваното съдебно-административно производство по отношение на твърденията му за незаконосъобразност на оспорения административен акт.

              НАСРОЧВА делото за 30.10.2018 година от 15:00 часа, за която дата и час на страните да се изпратят призовки. С оглед бързината на производството призоваването да се извърши по всички допустими по закон начини.

              ДА СЕ уведоми Окръжна прокуратура - гр. Ловеч за насроченото   открито съдебно заседание по делото с призовка, копие от жалбата, обжалвания акт и настоящото определение.

              ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

              Препис от определението да се изпрати на страните.

 

       

                                   АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: