Определение по дело №9/2018 на Районен съд - Царево

Номер на акта: 243
Дата: 27 август 2019 г. (в сила от 2 октомври 2019 г.)
Съдия: Мария Атанасова Москова
Дело: 20182180100009
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 9 януари 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 

№:                                27.08.2019 год.                            град Царево

 

 

ЦАРЕВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                 граждански състав

На двадесет и седми август                               две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание в следния състав:                                                                           

       Председател: М. Москова

 

като разгледа докладваното от съдия М. Москова гр.д.№ 9/2018г. по описа на РС-Царево,  за да произнесе, взе предвид следното :

 

Производството е делбено в първа фаза на делбата.

Образувано е въз основа на искова молба, предявена от Ж.П.С. и Т.П.С.,  и двамата със съдебен адрес *** чрез адвокат М.Г.,  против С.Г.С. ***, с която се иска да бъде извършена съдебна делба на недвижим имот с идентификатор № ***  по КККР на гр.Приморско, с площ от  1967 кв.м., находящ се в гр.Приморско, ул.”Стара планина“, между съделителите и при  квоти на собственост: за ищците- при равни квоти по 1100/ 1967  идеални части за  всеки един от двамата ищци  Ж.П.С. и Т.П.С. и 867/1967 идеални части за ответника С.Г.С..

С определение № *** постановено по гр.дело № 66/2018г. по описа за  на РС-Царево с предмет искове по чл.30 и чл.37 от ЗН, предявени от  С.Г.С.  против  П.Г.С., Ж.П.С. и Т.  П.С. , производствата по гр.д.№66/2018г. на РС-Царево и гр.д.№ 9/2018г. на РС-Царево са обединени на основание чл. 213 от ГПК за разглеждане в  едно общо исково производство, което  продължава под номера на гр.дело № 9/2018г. на ЦРС.

 По делото е постъпила нотариално заверена молба с вх.№ ***, подадена от съделителите С.Г.С., Ж.П.С. и Т.  П.С., с която същите заявяват, че са постигнали извънсъдебна спогодба за уреждане на спорните въпроси и ликвидиране на съсобствеността помежду им, в резултат на което доброволно са поделили процесния имот  с нотариален акт № ***, рег.№***, дело №***г. на нотариус М.В., като всеки от тях е получил в реален дял  по един от новообразуваните имоти, на които процесния имот е бил разделен след процедурата по чл.135 от ЗУТ, а С.Г.С. е получил на основание чл.37 ал.1 изр.последно от ЗН парична сума за допълване на неговата запазена част от наследството на покойната си майка К. С..

С така депозираната нотариално заверена молба Ж.П.С. и Т.  П.С. изрично заявяват, че на основание чл.232 от ГПК оттеглят иска за делба на процесния имот – предмет на гр.д.№9/2018г. на РС-Царево и молят производството по делото да бъде прекратено, като не претендират разноски.

От своя страна с така депозираната нотариално заверена молба С.Г.С. изрично заявява, че на основание чл.233 от ГПК се отказва от иска си с правно основание чл.30 от ЗН за намаляване на  дарението, извършено с нотариален акт  №***, том***, рег.№***, н.д.№ ***г. на нотариус В., вписан под №*** т.*** дело №***г. в СВ при РС-Царево, както и от иска си с правно основание чл.37 от ЗН  за отмяна на отчуждението на тази намалена част, извършено с нотариален акт №***, том ***, рег.№ ***, дело ***г. на същия нотариус, вписан под №*** т.*** дело ***г. в СВ при РС-Царево, и моли производството по делото да бъде прекратено, като не претендира разноски. Към молбата е приложено копие на нотариален акт за делба на недвижим имот № ***, т.***, рег.№***, дело №***г. на нотариус М.В..

Съдът, като се запозна с така депозираната молба и приложените към нея доказателства, и констатира, че към настоящия момент съсобствеността върху имота – предмет на съдебната делба  по гр.д.№9/2018г. по описа на РС-Царево, е ликвидирана, намери, че искането на страните за прекратяване на производството по делото е основателно. Страните по делото са ликвидирали съсобствеността по отношение на имота - предмет на делбата чрез извънсъдебна доброволна делба като с оглед на това е налице липса на предмет. С оттеглянето на иска за делба и отказа от исковете по чл.30 и чл.37 от ЗН страните по делото десезират съда от разглеждания спор, което представлява основание за прекратяване на производството по образуваното гр.д. № 9/2018 г. по описа на РС- Царево на основание чл.232 и чл.233 от ГПК. Поради прекратяване на делото за делба поради извънсъдебна спогодба в тежест на съделителите следва да бъде възложено заплащането на държавна такса по чл.9 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, която съдът определя в общ размер на 99.00 лева.

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело 9/2018 г. по описа на РС- Царево на основание чл.232 и чл.233 от ГПК – поради оттегляне на иска за делба и отказ от предявените искове с правно основание  чл.30 и чл.37 от ЗН.

ОСЪЖДА Ж.П.С. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд-Царево сумата в размер на 33.00 лева, представляваща държавна такса на основание чл.9 от ТДТССГПК.

ОСЪЖДА Т.  П.С. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд-Царево сумата в размер на 33.00 лева, представляваща държавна такса на основание чл.9 от ТДТССГПК.

ОСЪЖДА С.Г.С. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд-Царево сумата в размер на 33.00 лева, представляваща държавна такса на основание чл.9 от ТДТССГПК.

.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Окръжен съд- Бургас в едноседмичен срок от съобщението.

 

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: