Решение по дело №185/2016 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 146
Дата: 14 юли 2020 г. (в сила от 20 август 2020 г.)
Съдия: Петър Славов Петров
Дело: 20162150100185
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 19 февруари 2016 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   №146

 

Град Несебър, 14.07.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

              Несебърският районен съд, трети състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми февруари, през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР ПЕТРОВ

 

с участието на секретаря Мая Деянова, като разгледа докладваното от районния съдия гр.д.№ 185/2016г. по описа на Несебърския районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

              Производството е образувано на основание чл.34 от Закона за собствеността – делба на съсобствен имот. Същото е във втората фаза на делбата – по извършването й.

              С влязло в сила Решение № 181 / 18.11.2016г., постановено по делото, съдът е допуснал съдебна делба, която да се извърши между “Г.Е.” ЕООД, “С.Б.” ЕООД и Н.-А.А.Ц. по отношение на следния недвижим имот: Поземлен имот с идентификатор *********** (********************************) по кадастралната карта и кадастралните регистри на село Е., община Несебър, одобрени със Заповед № РД-18-47 / 03.10.2005г. на Изпълнителния директор на АК, последно изменение със Заповед № КД-14-02-1483 / 28.07.2006г. на Началника на СК – Бургас, адрес на поземления имот: село Е., местност “******”, площ 22 980 кв.м., трайно предназначение на територията – урбанизирана; начин на трайно ползване – незастроен имот за курортно рекреационен обект; при съседи: ПИ №№ ********************************, при следните квоти за съделителите: 32/40 (тридесет и две върху четиридесет) идеални части за “Г.Е.” ЕООД, 7/40 (седем четиридесети) идеални части за “С.Б.” ЕООД, и 1/40 (една четиридесета) идеална част за Н.-А.А.Ц..

              В сроковете по чл.346 от ГПК съделителите не са предявили претенции по сметки и възлагателни претенции.

              След постановяване на решението по допускане на делбата и след влизането му в сила, е изготвен Протокол № 10 от 12.07.2017г. от заседание на ОбЕСУТ, според който е изтекъл срока на действие на решенията за промяна на предназначение на Поземлен имот *********** по кадастралната карта на село Е., в землището на село Е., местност „******“, с променено предназначение преди 2011г. и следва имотът да е с отпаднало трайно предназначение „Урбанизирана“ територия.

              От Областната дирекция „Земеделие“ – град Бургас е постъпило писмо, с което уведомяват, че предложенията за утвърждаване на площадка за проектиране и промяна предназначението на допуснатия до делба имот е разглеждано на заседание на Комисията по чл.17, ал.1, т.1 към ОД „Земеделие“ – Бургас, като с Решение № 2 от 09.02.2006г. т.91 е променено предназначението на 22 983 кв.м. земеделска земя от V (пета) категория, неполивна, между които и процесния имот тогава с № 017064, за изграждане на обект „Почивни бази“ в землището на село Е., община Несебър. Съгласно разпоредбите на § 27, ал.3, т.2 от ПЗР към ЗИДЗОЗЗ (обн. ДВ, бр.39/2011г., изм. ДВ, бр.22/2012г.), когато към влизането в сила на този закон решението за промяна предназначението на земеделска земя не е отменено по чл.35 с влязъл в сила административен акт или с акт на съда, то запазва действието си до изтичане на 6-годишен срок от влизането в сила на този закон – когато изграждането на обекта не е започнало, т.е. до 24.05.2017г. 

               По делото е изготвено заключение по назначената съдебно-техническа експертиза, която да бъде съобразена с промяната на статута на делбения имот и с предлагането на варианти, при които да бъде поставен общ дял на ответниците „Г.Е.“ ООД и Н.-А.А.Ц.. Според това заключение Поземленият имот с идентификатор *********** е поделяем съгласно квотите за съделителите, при които е допусната делбата при условията на групиране, а средната му пазарна стойност е 319 422 лева. Съобразно чл.72 от ЗСПЗЗ за двама от съделителите могат да бъдат определени земеделски имоти, отговарящи на изискванията за площ, като за третия съделител – Н.-А.А.Ц. не може да се обособи отделен дял, тъй като полагащата й се площ е 574,50 кв.м., което е под изискването от 3 дка за нива. Могат да се предоставят в дял на ищеца „С.Б.“ ООД според квотата му от 4 021,50 кв.м., и общ дял за ответниците „Г.Е.“ ООД и Н.-А.А.Ц. с площ от 18 958,50 кв.м. Вещото лице е представило четири варианта за делба, при които дяловете са само два, единият от които е общия за ответниците. Стойността на първия дял и при четирите варианта с площ от 4 021,50 кв.м. е в размер на 55 899 лева, а стойността на общия дял с площ от 18 958,50 кв.м. е в размер на 263 532 лева. С оглед становищата на страните съдът е изпратил на Общинска служба „Земеделие“ Несебър втория от предложените от вещото лице варианти за съгласуване и одобрение и за даване на предписания на страните за изготвяне на проект, откъдето е постъпило становище, че вариантът за делба е допустим.

              С писмо от АГКК също се изразява становище, че вариантът отговаря на техническите изисквания и норми, а въз основа на искане от страните, придружено с проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, от СГКК-Бургас е изготвена скица-проект за делба на поземления имот според същия този вариант. Според нея новообразуваният поземлен имот с идентификатор ****.17.325, който е с площ от 18 959 кв.м., е общият дял на ответниците, а новообразувания поземлен имот с идентификатор ****.17.326 е с площ от 4 022 кв.м., отговаряща на квотата на ищеца.

              Ответниците, поискали поставяне в общ дял един новообразуван имот, заявяват, че поддържат това тяхно искане и молят делбата да бъде извършена съобразно представената скица-проект за делба, като им бъде предоставен в общ дял поземлен имот ****.17.325.

              Ищецът, чрез процесуалния му представител, с отделна молба в хода на втората фаза на делбата, заявява, че не се противопоставя на искането на ответниците за поставянето им в общ дял на единия от двата новообразувани имоти, въз основа на заключението на вещото лице, отговарящ на квотите им от съсобствеността.

              Основният принцип, че при извършване на делба на недвижими имоти всеки съделител следва да получи по възможност реален дял от съсобствените имоти. В случая следва да бъде съобразено искането на двама от съделителите да получат общ дял (Решение № 42 от 23.04.2019г. по гр.д.№ 1550/2018г. на ВКС, І г.о.).

             Предвид, че имотът е поделяем между страните при спазване изискванията на чл.7 от ЗСПЗЗ и чл.72 от ЗН, съобразно квотите, при които е допусната делбата, и въз основа искането на двама от съделителите за поставяне в общ дял, съдът следва да го подели между страните в това производство по начина, предложен в заключението на експерта и съобразно представения проект за делба. Изготвеният и одобрен вариант от проекта за делба съдът приема, че е максимално справедлив.

              Поради това от така допуснатия до делба поземлен имот, с оглед изявленията на страните и заключението на вещото лице и одобрения проект, се образуват два имота, единият от които, а именно с идентификатор ****.17.325, следва да бъде поставен в общ дял на съделителите „Г.Е.“ ООД и Н.-А.А.Ц., като същите следва да бъдат съсобственици при квоти от правото на собственост, съответно  32/33 идеални части за „Г.Е.“ ООД, и 1/33 идеални части за Н.-А.А.Ц., а другия новообразуван имот с идентификатор ****.17.326 – в дял на съделителя „С.Б.“ ООД.

              Предвид еднаквите стойности на дяловете не се налага уравняване на същите.

              Всяка от страните следва да заплати в полза на държавния бюджет по сметка на Несебърския районен съд държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си.

              Предвид гореизложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

              ПОСТАВЯ В ДЯЛ и обявява за едноличен собственик „С.Б.“ ООД, ЕИК ******, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителя Д.П.Г., на следния недвижим имот, а именно:

              ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор ****.17.326 (двадесет и седем хиляди четиристотин петдесет и четири точка седемнадесет точка триста двадесет и шест), по кадастралната карта и кадастралните регистри на село Е., община Несебър, одобрени със Заповед РД-18-47 / 03.10.2005г. на Изпълнителния директор на АК, адрес: село Е., местност „******“, трайно предназначение на територията: Земеделска; начин на трайно ползване: Незастроен имот за курортно-рекреационен обект, площ 4022 кв.м., съседни ПИ №№  ****.17.90, ****.17.32,****.17.325, ****.17.96.

              Пазарната стойност на дела е в размер на 55 899 лв. (петдесет и пет хиляди осемстотин деветдесет и девет лева).

 

             ПОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ и обявява за съсобственици при квоти от правото на собственост: 32/33 (тридесет и две върху тридесет и три) идеални части за „Г.Е.“ ООД, ЕИК *******, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителите Р.М.Ф.и Н.М.Д., и 1/33 (една тридесет и трета) идеална част за Н.-А.А.Ц. с ЕГН ********** ***, на следния недвижим имот, а именно:

             ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор ****.17.325 (двадесет и седем хиляди четиристотин петдесет и четири точка седемнадесет точка триста двадесет и пет), по кадастралната карта и кадастралните регистри на село Е., община Несебър, одобрени със Заповед РД-18-47 / 03.10.2005г. на Изпълнителния директор на АК, адрес: село Е., местност „******“, трайно предназначение на територията: Земеделска; начин на трайно ползване: Незастроен имот за курортно-рекреационен обект, площ 18959 кв.м., съседни ПИ №№****.17.326, ****.17.32, ****.17.97, ****.17.96.

             Пазарната стойност на дела е в размер на 263 523 лв. (двеста шестдесет и три хиляди петстотин двадесет и три лева).

 

 

             ОСЪЖДА „С.Б.“ ООД, ЕИК ******, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителя Д.П.Г., ДА ЗАПЛАТИ в полза на съдебната власт по сметка на Несебърския районен съд, сумата в размер на 2 235,96 лв. (две хиляди двеста тридесет и пет лева и 96 ст.), представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

            ОСЪЖДА „Г.Е.“ ООД, ЕИК *******, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителите Р.М.Ф.и Н.М.Д., ДА ЗАПЛАТИ в полза на съдебната власт по сметка на Несебърския районен съд, сумата в размер на 10 221,48 лв. (десет хиляди двеста двадесет и един лева и 48 ст.), представляваща държавна такса върху стойността на дела му.

             ОСЪЖДА Н.-А.А.Ц. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на съдебната власт по сметка на Несебърския районен съд, сумата в размер на 319,44 лв. (триста и деветнадесет лева и 44 ст.), представляваща държавна такса върху стойността на дела й.

 

 

              Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: